Hyppää sisältöön

Ohi on! Ensimmäiset askeleet asevelvollisuuden polulla otettu

Maavoimat
Julkaisuajankohta 18.3.2020 8.17
Uutinen
kuva, jossa kaksi varusmiestä kuvattuina takaapäin tervehtivät

Maavoimista reserviin siirtyy 787 varusmiestä tänään 18. maaliskuuta. Naisia kotiutuu 77. Jääkäri Ali Hussainin mukaan armeija opettaa muun muassa pitämään kiinni tiukoista aikamääreistä ja toimimaan erilaisten ihmisten kanssa.

Maavoimista kotiutuvat 255 päivää palvelleet varusmiehet, jotka aloittivat palveluksensa heinäkuussa 2019.  Reserviin siirtyvät varusmiehet ovat palvelleet erityisosaamista vaativissa miehistön tehtävissä. Kotimatkalle lähtevät muun muassa sotilaspoliisit, lääkintämiehet ja erityistehtäviin valitut varusmiehet.

Reserviläisten joukkoon liittyy myös Karjalan prikaatissa palveluksensa suorittanut jääkäri Hussaini. Hän aloitti palveluksensa 3. ilmatorjuntapatterissa. Jo ensimmäisten viikkojen aikana hän kiinnostui sotilaspoliisin tehtävistä. Hussaini pääsi onnekseen haluamalleen linjalle ja siirtyi esikuntakomppaniaan.

kuva, jossa jääkäri Hussaini seisoo haastateltavana

Valmiuksia poliisin uralle 

Sotilaspoliisien monipuolinen koulutus valmistaa varusmiehiä moniin turvallisuusalan ammatteihin.  Kotkalaislähtöinen Hussaini suositteleekin poliisin tai vartijan urasta kiinnostuneita hakemaan kyseiseen palvelustehtävään. 

Sotilaspoliisit toimivat palveluksensa aikana paljon erilaisissa vartiotehtävissä niin päävartiossa kuin aluepartiossakin. Heillä on paljon yövuoroja, ja väsyneenäkin toimintakyvyn säilyttäminen on tärkeää.

—Vartiossa ollessaan pitää olla jatkuvassa valmiudessa toimimaan, kertoo Hussaini, joka suorittaa vartiovuorojaan Maavoimien esikunnassa.

Sotilaspoliisin arkeen kuuluvat myös erilaiset fyysiset harjoitteet ja ampumakoulutus. 

—Olemme harjoitelleet ampumista muun muassa rynnäkkö- ja konekiväärillä, pistoolilla sekä haulikolla, jääkäri Hussaini toteaa. 

Hussaini kiinnostui palveluksensa aikana poliisin urasta, ja heti huhtikuussa hän suuntaa poliisiammattikorkeakoulun testeihin. 

—Lähdetään katsomaan, mihin rahkeet riittävät, hän kertoo hymy huulilla.

Armeijassa ei yksin selviä

Parasta armeijassa Hussainin mielestä ovat olleet voimankäyttöviikko ja uudet ystävyyssuhteet. Hän on oppinut noudattamaan tarkkoja aikamääreitä ja toimimaan erilaisten ihmisten kanssa.

Armeijassa tuvat ja joukkueet muodostuvat eri taustoista tulevista varusmiehistä, joiden kanssa toimiminen on edellytys palveluksesta suoriutumiselle. 

—Kaikkien kanssa ei tarvitse olla kaveri, mutta kaikkien kanssa pitää tulla toimeen, Hussaini tiivistää.

Kaiholla reserviin

Armeijan ainutlaatuiset kokemukset yhdistävät loppuelämäksi. Armeija-ajan hetkiä muistellaan usein jopa läheisten kyllästymiseen asti. Parhaimpia kokemuksia ovat juuri ne, mitkä hetkessä ovat tuntuneet pahimmilta. 

Armeija valmistaa nuoria miehiä ja naisia siviilielämän haasteisiin. Palveluksessa opitut yhteistyötaidot ja käytöstavat kantavat hedelmää esimerkiksi työelämässä reservin puolella. 

Nyt on viimein aika tervehtiä reservin aurinkoa. Hussaini kannustaa tulevia varusmiehiä tulemaan armeijaan avoimella asenteella ja olemaan omia itsejään.

–Kun yrittää kaikkensa, se riittää.

Maavoimista kotiutuvat varusmiehet

Joukko-osasto Kotiutuvat yhteensä
Karjalan prikaati 94
Porin prikaati 145
Panssariprikaati 100
Kaartin jääkärirykmentti 200
Kainuun prikaati 111
Jääkäriprikaati 26
Utin jääkärirykmentti 26
Maasotakoulu 85
Yhteensä 787

Lisätietoa reservistä

Reserviin siirtyvien varusmiesten ensimmäinen osa asevelvollisuudesta on nyt takana. Palveluksessa saatua osaamista ylläpidetään kertausharjoituksissa, vapaaehtoisten harjoitusten ja koulutusten avulla. Reservissä olo jatkuu miehistöllä 50-vuotiaaksi ja upseereilla ja aliupseereilla 60-vuotiaaksi asti. Lue lisää reserviläisen mahdollisuuksista: https://intti.fi/reservissa

´