Hyppää sisältöön

Panssariharjoitus Parolannummella möyryää eteenpäin kelissä kuin kelissä

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 17.2.2022 11.10
Tiedote
Pioneeripanssarivaunua ohjaamassa oikealle reitille lumipukuinen taisteija räntäsatessa.

Panssarikoulun johtama panssariharjoitus alkoi 14. helmikuuta 2022 ja se jatkuu 18.2.2022 saakka.

Mukana harjoituksessa ovat panssarireserviupseerikurssin PSRUK259 upseerioppilaat ja Maasotakoulussa opintojaan suorittavat jalkaväki- ja pioneerikadetit 106. kadettikurssilta ja kadetit 107. kadettikurssilta. Mukana on myös varusmiehiä. Yhteensä harjoitukseen osallistuu noin 400 henkilöä ja noin 30 erityyppistä panssarivaunua.

Upseerioppilaat ovat harjaantuneet taistelun johtamisessa, aselajien yhteistoiminnassa ja epäselvässä tilanteessa nopeassa toimeenpanossa. Aselajien välistä yhteistoimintaa harjoitetaan panssarin ja jalkaväen lisäksi pioneerien, viestin ja tulenjohtajien välillä. 

Upseerioppilaat pääsivät johtamaan nyt ensimmäistä kertaa kadetteja eli itseään vanhempia ja kokeneempia, ammattisotilaiksi opiskelevia henkilöitä. Siitä saa hyvää oppia. 

- Kaikki upseerioppilaat pääsevät tekemän johtamistoimia, ja nuoremman kurssin kadetit toimivat miehistötehtävissä. He kyllä tekevät, mitä käskemme, hämeenlinnalainen upseerioppilas Akseli Posti, 19, PSRUK259-kurssilta kertoo.

Akseli Posti toimi harjoituksessa muun muassa panssarijääkärijoukkueen johtajana. Häntä on viehättänyt erityisesti panssarijääkäri- ja panssarivaunujoukkueen yhteistoiminnan harjoittelu.

- Mielenkiintoista on ja asiat ovat sinänsä yksinkertaisia. Yksinkertainen on kaunista. Tämä on nopeaa toimintaa, pitää pystyä tekemään nopeita päätöksiä. Se on tässä parasta, Posti kertoo.

Parolasta kotoisin oleva upseerioppilas Toni Laaksonen, 19, toimii harjoituksessa muun muassa vaunujoukkueen johtajana. Hänellä on siis johdettavana oman panssarivaunun lisäksi kolme muuta panssarivaunua.

- Hienointa tässä on nämä isot ja mahtavat vehkeet. Hieno tunne, kun moottorit jylisee. Panssarivaunussa on 1500 hevosvoimaa, Laaksonen sanoo.

Henkilöautossa on yleensä noin 100-150 hevosvoimaa.

Joka päivä harjoitellaan eri rasteilla. Yksi rastitehtävä on panssariyksikön hyökkäys avoimessa maastossa, toinen metsämaastossa. Kolmannella rastilla harjoitellaan yhteistoimintaa pioneerien kanssa. Pellolla havaitaan miinoja, ja ne joko kierretään tai hävitetään pioneeripanssarivaunua ja putkiraivainta hyödyntäen joukkojen tieltä.

Sää ei ole suosinut tällä viikolla, ja räntää sataa. Märkä ja kylmä keli ei kuitenkaan pelota upseerioppilaita.

- Tämä on perinteinen jääkärisää, nauraa Akseli Posti.

Harjoitus on kaksipuoleinen simulaattoriavusteinen taisteluharjoitus, ja aiheena on mekanisoidun yksikön hyökkäys.

Talvisissa olosuhteissa PSRUK259:n upseerioppilaat ovat harjaantuneet koulutushaaran mukaisen joukkueen taistelun johtamisessa, aselajien yhteistoiminnassa ja toimeenpanossa.

- Toistojen ja palautteiden kautta joukon osaamistaso on kehittynyt merkittävästi viikon kuluessa. Oppimista edistää joukon ja ammattitaitoisen henkilökunnan asenne ja tekemisen meininki. Kiitokset jo tässä vaiheessa eri joukko-osastoille kouluttaja- ja kalustotuesta. Harjoituksessa on mukana omia tehtäviään harjoittelemassa valmisyksikön joukkoja Panssariprikaatista, Maavoimien kadeteista muodostettu Maasotakoulun valmiusyksikkö ja kalustoa sekä henkilöstöä Karjalan prikaatista, harjoituksen ja Panssarikoulun johtaja everstiluutnantti Tommi Marttinen sanoo.

Hyvää harjoituksen jatkoa!

Panssarikoulu Parolannummella Hattulassa kuuluu Maasotakoulun Koulutuskeskukseen, jossa on myös muita aselajikouluja: Jalkaväkikoulu Lappeenrannassa, Pioneerikoulu Lappeenrannassa, Tykistökoulu Niinisalossa Kankaanpäässä ja Viestikoulu Riihimäellä. Kadetit opiskelevat sotatieteiden kandidaateiksi Maanpuolustuskorkeakoulussa (MPKK), mutta suuri osa opinnoista suoritetaan Maasotakoulussa ja aselajikouluissa.

Ampuma- ja harjoitusalue Joukko-osasto Parolannummi, Hattula
´