Hyppää sisältöön

Panssarihaupitsi K9 tarjoaa paljon mahdollisuuksia varusmiehille

Maavoimat
Julkaisuajankohta 24.5.2021 14.34
Uutinen
kuva jossa kaksi k9 panssarihaupitsia ajavat hiekkaisessa maastossa

Raskaan panssarihaupitsin 155 PSH K9:n miehistöllä on käynnissä varusmiespalveluksen viimeinen suuri harjoitus ennen kesäkuun kotiutumista. He ovat aloittaneet palveluksensa kesällä 2020. Panssariprikaatin raskas panssarihaupitsipatteri saapui Rovajärvelle Northern Forest 21 -harjoitukseen keskiviikkona 19. toukokuuta.

Ensimmäinen tehtävä oli Panssariprikaatista saapuneiden raskaiden panssarihaupitsien purkaminen junakuljetuksesta Misin rautatieasemalla. 47 tonnia painavan vaunun siirtäminen pois junasta vaati taitoa ja kärsivällisyyttä. 

henkilö ohjaa raskaan panssarihaupitsin liikkeitä käsimerkeillä

Panssarihaupitsi kulkee kokonaan varusmiesten voimalla. Vaunumiehistö koostuu kahdesta ryhmänjohtajasta ja kolmesta miehistöön kuuluvasta varusmiehestä. Vaunun koko miehistö palvelee 347 päivää. 

Alikersantti Jonas Vuorio toimii panssarihaupitsin tykinjohtajana. Hän vastaa vaunun toiminnasta ja kertoo muulle miehistölle, mitä pitää tehdä. 

– Vastuullinen homma, pitää olla tilanteen tasalla sekä keskittyä useaan asiaan kerrallaan. Itse olen tykännyt, toteaa alikersantti Vuorio.

Ajajana toimiva korpraali Miko Hirvonen kertoo, että vaunun ajaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii keskittymistä. Ajajan pitää myös huomioida maasto ja sen asettamat vaatimukset. Aiemmasta ajotaidosta on tehtävässä hyötyä ja ajajalta edellytetäänkin B-ajokorttia. 

– Pehmeällä hiekalla pitää tarkasti miettiä, miten ja missä vaunua kääntää, kuvailee korpraali Hirvonen. 

Tykkimiehet Daniel Ahrila ja Matias Rikka toimivat vaunun suuntaajana ja ampujana. Rikka toimii myös vaunun vara-ajajana. Molemmat ovat pitäneet tehtävistään.

Alikersantti Max Hovila on ryhmän toinen johtaja. Panssarihaupitsin ollessa liikkeellä hän on luukusta ulkona ja johtaa vaunun liikkeitä antamalla ohjeita ajajalle. Tulitoiminnan aikana hän lataa ammuksen eli kranaatin panssarihaupitsin putkeen.

– Yksinkertainen homma, mutta pitää olla tarkkana ja hereillä koko ajan. Olen kyllä tykännyt, on ollut mukavaa, kertoo alikersantti Hovila. 

Varusmiehet toimivat samassa tykkiryhmässä koko palveluksen ajan. Vaunumiehistö kertookin, että hyvä ryhmähenki on tärkeää panssarihaupitsin toiminnan kannalta. Ryhmähenki ja palveluskaverit ovat myös hyviä motivaation lähteitä. Miehet ovat olleet samassa tuvassa alokaskaudesta asti ja melkein kaikki heistä ovat myös kotoisin Hyvinkäältä. Tämä on tehnyt ryhmähengen kehittymisestä helppoa. 

Lisämotivaatiota ryhmä saa kesäkuussa odottavasta kotiutumisesta. Varusmiespalveluksesta miehet jäävät erityisesti kaipaamaan palveluskavereita ja hyvää fiilistä. Yhteisiä inttimuistoja on porukalla paljon, päällimmäisenä mieleen jäävät harjoitukset ja panssarihaupitsilla ampuminen. 

– Itselleni paras muisto tähän mennessä on edellisestä Rovajärven harjoituksesta. Yhdeksän leiripäivän jälkeen oli pitkä koulutushaaramarssi, jonka jälkeen pääsi saunaan ja kaikilla oli hyvä fiilis, muistelee tykkimies Rikka. 

Northern Forest 21 -harjoitukseen 17.5. - 3.6.2021 osallistuu noin 7 000 taistelijaa eri joukko-osastoista. Voit seurata Maavoimien tämän vuoden suurinta sotaharjoitusta sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla: #northernforest21 #nf21 #maavoimat #pvpsh21.

´