Hyppää sisältöön

Panssarireserviupseerikoulutusta Parolannummella 50 vuotta

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 21.5.2022 17.09
Tiedote
Yleisöä Panssarikoulun kalustoesittelyssä juhlapäivänä, kun panssarireserviupseerikoulutus Parolanummella täytti 50 vuotta 21.5.2022.

Panssarireserviupseerikursseja on järjestetty Panssarikoulussa Parolannummella Hattulassa 50 vuoden ajan. Juhlaa vietettiin 21.5.2022 ja mukana oli mm. kalustoesittely Panssarikoululla.

- PsRUK 139 oli ensimmäinen kurssi, joka koulutettiin Parolannummella ja kävi Haminassa vain kurssijuhlassa ja päätöstilaisuudessa, jossa jaettiin kurssin todistukset, PsRUK-kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Pertti von Hetrzen kertoo.

Von Hetrzen oli itsekin tuolla kurssilla vuonna 1972 ja suoritti kurssin niin hienosti, että hänet valittiin kurssin priimukseksi.

Kuvassa Pertti von Hertzen pitämässä puhetta PsRUK 50 -juhlapäivänä.

- Kurssi oli vahvuudeltaan varsin pieni: vain 13 oppilasta ja linjoja oli ainoastaan kaksi.
Linjat kurssilla olivat raskasvaunu- ja kevytvaunulinjat, jotka saivat koulutusta pääsääntöisesti yhdessä ja vain harvoin linjakohtaisesti.

- Yhteiset koulutuspäivät synnyttivät kurssilla voimakkaan yhteenkuuluvuuden ja saumattoman kurssihengen.

Suuri osa kirjallisista koekysymyksistä tuli Haminan RUK:sta. Tätä käytäntöä jatkui muutaman vuoden.

- Kiinteä yhteys Haminaan jäi vähitellen pois, niin kuin kurssijuhla ja todistusten jakokin siirtyi Parolannummelle ja PsRUK itsenäistyi täysin.

Kurssit kohtuullisen pieniä

Erityistä PsRUK:ssa on sen oppilasmäärien rajallisuus. Kurssit ovat pysyneet kohtuullisen pieninä, vaikka saattavat nousta nykyään jopa 70 oppilaaseen. Haminan Reserviupseerikurssilla oppilaita on useita satoja.

- Jokainen oppilas joutuu (pääsee) useampaan suurempaan johtamistehtävään kurssin aikana, joka ei valitettavasti Haminassa ole mahdollista. Mitkään kurssin monista linjoista eivät kasva oppilasmäärältään kovin korkeiksi ja se takaa sen, että kouluttajat ja koulutettavat oppivat tuntemaan toisensa nopeasti ja hyvin, von Hertzen sanoo.

- Parasta omalla kurssillani oli ehdottomasti kurssin yhteishenki. Jokainen meistä 13 oppilaasta tunsi saaneensa erinomaiset opit johtamis- ja kouluttamistehtäviin, kun siirryimme upseerikokelaina omiin joukko-osastoihimme.

Seppeleenlasku kuului juhlapäivän ohjelmaan.

Nuorille, jotka nyt ovat menossa varusmiespalvelukseen, von Hertzen sanoo ohjeeksi:

- Menkää avoimin mielin suorittamaan varusmiespalvelustanne ja tehkää kaikki se, mikä käsketään niin hyvin kuin osaatte. Silloin aika palveluksessa kuluu nopeasti, lomat pyörivät ja voitte päästä pitkälle.

- Joskus on kysytty, onko siviilissä hyötyä siitä, että on käynyt RUK:n. Voin sanoa, että varmasti on. Sellaista johtamiskoulutusta, jota RUK:ssa saa, ei helposti siviilissä ole tarjolla.

Mitä PsRUK:n Kannatusyhdistys tekee?

- PsRUK:n Kannatusyhdistys pyrkii pitämään infotilaisuuden kurssilaisille oppilaskuntatyöskentelystä ennen kuin oppilaskunnan puheenjohtaja ja muut oppilaskunnan edustajat valitaan, kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Pertti von Hertzen kertoo.

- Oppilaskunnan yksi tärkeä tehtävä on huolehtia siitä, että kurssille syntyy hyvä "panssarihenki", nyt kun koulutus tapahtuu linjoittain ja vain osin koko kurssi koossa.

Kurssilaiset tilaavat pääsääntöisesti aina kurssipuukon, joka jaetaan kurssin päätöstilaisuudessa. Kannatusyhdistys kustantaa kurssipuukon tuppeen kiinnitettävän Laguksen kolminuolitunnuksen.

- Kurssin päätöstilaisuudessa kannatusyhdistys jakaa priimusmiekan ja -stipendin sekä joukkueenjohtajan kypärän sellaiselle upseerikokelaalle, joka omaa ns. luonnollisen johtajan kyvyt.
Veteraanikilpikilpailun voittajalle kannatusyhdistys luovuttaa aidon sodanaikaisen "rautasormustaulun". Panssarikoulun avustuksella kannatusyhdistys pyrkii järjestämään kerran vuodessa ampumamestaruuskilpailun, johon yleensä ottaa osaa 40-50 kurssikäynyttä panssarireservinupseeria.

Panssarikoulussa kaksi kertaa vuodessa

Panssarireserviupseerikurssi järjestetään Panssarikoulussa kaksi kertaa vuodessa. Jokaisesta saapumiserästä eri joukko-osastoista Hattulan Parolannummelle tulee varusmiehiä johtajakoulutukseen ja kurssin jälkeen he palaavat omiin joukko-osastoihinsa kouluttamaan nuorempia varusmiehiä. Tällä hetkellä menossa on PSRUK 260, joka alkoi 20.5.2022 ja se kestää 26.8.2022 saakka.

Panssarikoulu kuuluu Maasotakoulun Koulutuskeskukseen, jossa on myös muita aselajikouluja: Jalkaväkikoulu, Pioneerikoulu, Tykistökoulu ja Viestikoulu. Myös Haminan Reserviupseerikoulu (RUK) kuuluu Maasotakouluun.

 

´