Hyppää sisältöön

Porin prikaatin jääkärikomppania läpäisi Naton arvioinnin

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 12.12.2018 14.51
Tiedote

Satakunnan jääkäripataljoonan 1. jääkärikomppanian toimintaa arvioi 26.–30.11.2018 Naton valtuuttama suomalaisista ja ulkomaalaisista arvioitsijoista koostuva ryhmä, joka esittää nyt Natolle yksikön taisteluvalmiuden vahvistamista. Toteutettu NEL2-arviointi on Naton neliportaisen arviointijärjestelmän korkein taso.

Kriisinhallintaharjoituksen yhteydessä toteutettu NEL2-arviointi oli osa Puolustusvoimien ja Maavoimien suunnitelmallista kansainvälistä yhteistoimintaa ja joukkojen suorituskyvyn arviointia. Taustalla on jo aiemmin luotu yhteistoimintakyky, jonka pohjalta on nyt varmistettu yksikön taisteluvalmius.

Porin prikaatin komentaja eversti Mika Kalliomaa korostaa arvioinnin merkitystä prikaatille varusmiehiä kouluttavana joukko-osastona.

– Tämä osoittaa, että pystymme antamaan varusmiehille kansainvälisen kriisinhallinnan vaikeisiin olosuhteisiin tähtäävän koulutuksen. Arviointi prosessina myös aina opettaa. Pystymme kehittämään koulutusmenetelmiä ja -sisältöjä saamamme palautteen perusteella. Kiitos onnistuneesta lopputuloksesta kuuluu luonnollisesti koulutuksen suunnittelijoille ja toteuttajille sekä motivoituneille varusmiehille.

Arviointi toteutettiin asiakirjatarkastuksilla, haastatteluilla, sekä toimintaa seuraamalla. Arviointiryhmän työtä oli seuraamassa kaksi Naton asettamaa monitoria, joiden tehtävänä oli varmistaa, että arviointi toteutettiin Naton käskemien prosessien mukaisesti.

Naton arviointiryhmää johtaneen komentajakapteeni Eki Lamminmäen mukaan arviointiprosessi on tarkka.

– Viikon aikana yksikön toiminnan arviointiin käytettiin kaikkiaan noin 850 arviointikysymystä viidestä eri kokonaisuudesta. Nämä arviointikokonaisuudet muodostuivat asiakirjavalmiuden ja suunnitelmien, operaatiotaidon, huollon, komento- ja viestijärjestelmän sekä hallinnon osa-alueista.

Arvioinnissa yksikön toimintaa verrataan Naton laatimiin perusteasiakirjoihin, jotka ovat sotilaskäytössä yleismaailmallisia. Arviointia helpotti sen yhdistäminen osaksi kriisinhallintaharjoitusta.

– Porin prikaati onnistui loistavalla tavalla sovittamaan yhteen vaativan kriisinhallintaharjoituksen ja arvioinnin, mikä tarkoitti arviointiryhmälle toteutuksen kannalta "helppoa" viikkoa. Aikataulut ja suunnitelmat synkronoitiin saumattomasti toimintaan, Lamminmäki toteaa

Harjoituksen johtaja, Satakunnan jääkäripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Tapio Huhtamella kiteyttää arvioinnin jälkeiset tunnelmat.

– On erittäin tärkeää saada koulutuksestamme ja suorituskyvystämme puolueetonta, ulkopuolisen tason sertifioitua arviointia. Tämä tukee omaa kansallista arviointiamme ja osoittaa, että asevelvollisten koulutusjärjestelmä, erityisesti Suomen kansainvälisen valmiusjoukon koulutus, tuottaa meille laadukkaasti ja kustannustehokkaasti suorituskykyisiä joukkoja. Voin olla erittäin tyytyväinen sekä oman henkilökunnan että ulkopuolisten kouluttajien ja tukijoiden toimintaan. He ovat viimeisen vuoden aikana jaksaneet tehdä tinkimätöntä työtä yksikön suorituskyvyn kehittämisessä.

´