Hyppää sisältöön

Rakuunasoittokunnan talvisodan päättymisen muistokonsertti videona netissä

MaasotakouluRakuunasoittokunta
Julkaisuajankohta 10.3.2021 15.17
Tiedote
Seppo Hovi juontamassa puhujapöntössä, taustalla rivissä istuu Rakuunasoittokunnan soittajia.

Talvisodan päättymisestä tulee lauantaina 13. maaliskuuta 2021 kuluneeksi 81 vuotta. Viime vuoden maaliskuulle suunniteltu Rakuunasoittokunnan talvisodan päättymisen muistokonsertti Seppo Hovin juontamana jouduttiin siirtämään tälle vuodelle, mutta koronapandemian jatkuessa konsertti jouduttiin nytkin perumaan - tai oikeammin siirtämään virtuaaliseen muotoon. Rakuunasoittokunta julkaisee 13. maaliskuuta 2021 Youtube-kanavallaan videon, jossa se esittää kokoelman konsertin kappaleista. Lue tästä konsertin juontajan Seppo Hovin kirjoitus talvisodan aikaisista viihdytysjoukoista, jotka palvelivat kriisitilanteessa omalla tavallaan tuolloin, yli 80 vuotta sitten.

Viihdytysjoukot ikäväntorjuntatehtävissä


Talvisodan alla Suomessa eli kohtuullisen tyytyväinen kansa. Pula-aika oli takana, poliittisia ääriliikkeitä suitsittiin ja vuoden 1918 raadollisten tapahtumien aiheuttamat haavat alkoivat umpeutua. Kun sitten syksyn 1939 myötä sodan synkät pilvet lipuivat Suomenkin taivaalle, niin ymmärrettiin, että on paljon menetettävää, paljon puolustettavaa.

Kuvassa Rakuunasoittokunta.


Lokakuussa tuli kutsu Moskovaan neuvottelemaan muun muassa rajan siirtämisestä Kannaksella kauemmaksi Leningradista. Suomessa ymmärrettiin tilanteen vakavuus ja suoritettiin liikekannallepano, rauhanomaiselta nimeltään YH, ylimääräiset harjoitukset. Jo kesän mittaan oli Kannaksella tehty linnoitustöitä.


Kun tiukkoihin aluevaatimuksiin ei suostuttu, päätti puna-armeija ottaa alueet väkivalloin. Alkoi talvisota. Syvän epäoikeudenmukaisuuden kokema kansamme lähti yhtenäisenä torjuntataisteluun. 


Maailman katseet kääntyivät pieneen pohjoiseen valtioon, joka alkoi sinnikkäästi puolustaa länsimaista demokratiaansa. Veren haistanut kansainvälinen tiedottajien joukko odotti, milloin idän Goljat musertaa Daavidin, milloin Suomi sortuu. Ei sortunut!

Kuvassa Seppo Hovi juontamassa Rakuunasoittokunnan konserttia Lappeenranta-salissa kaupungintalolla. Arkistokuva.


Kun yli kolmen kuukauden taisteluiden jälkeen astui voimaan Moskovan rauha 13.3.1940, sitä kutsuttiin oitis välirauhaksi. Niin suuri oli hyvityksen mieli ja ajatus suomalaisen sielussa.
Talvisodan tuskaisina kuukausina ei viihteellä ollut suurta sijaa. Silloin kaikuivat marssit, isänmaalliset ja hengelliset laulut. Juuri sodan alla syntyneet Suomalainen rukous ja Sillanpään marssilaulu muodostuivat musiikillisiksi ikoneiksi taistelussa hengen asein.


Välirauhan aikana lähti ajanviete nopeaan nousuun. Syntyi musiikkia äänilevyille, teattereihin ja valkokankaalle. Ja taas sai hetken tanssiakin. Ja huomattiin, että kriisin aikana on suomalaisen saatava nauttia mielialan nostamiseksi myös viihteestä. Tiedotusala järjestäytyi Puolustusvoimien osastoksi, johon sisällytettiin myös viihdytystoiminta.


Kesällä 1941 alkoi jatkosota. Kylki kyljessä voittamattomana koetun Saksan kanssa lähdettiin hakemaan uutta itärajaa omin tavoittein. ”Lyhyet rajat, pitkä rauha”, totesi presidentti Ryti.
Salamasodan syksyn jälkeen rintama pysähtyi kahdeksi ja puoleksi vuodeksi. Tarvittiin valistusta ja viihdettä. Tuolloin oli ajanviete valtion suojeluksessa ja sillä oli selkeä yhteiskunnallinen tehtävä. Korkeakulttuurin ja viihteen edustajat osallistuivat yhtenäisenä rintamana ikäväntorjuntatehtäviin, mielialoja ja puolustustahtoa kohottaviin toimiin. Torjuntavoittoon päättyi jatkosota, myös viihteen osalta.


Itsenäisen maamme ja sen kansan suuressa selviytymistarinassa sodan vuodet ovat merkittävä luku, jonka kertominen uusille sukupolville on tärkeä tehtävä. Sota luo laulunsa -konsertissa haluamme siirtää tuota perintöä musiikin siivin muistaen myös taiteilijapolvea, joka toimitti sotien aikana omaa tehtäväänsä. Heitä, jotka kasvoivat lopullisesti ammattiinsa esiintymällä korsujen uupuneille miehille, sotasairaaloiden tuskaisille potilaille ja asemiesiltojen tuhatpäisille yleisöille.
Sota loi laulunsa.


Teksti: Seppo Hovi, konsertin juontaja

Katso kokoelma konsertin kappaleita videolle koottuna Rakuunasoittokunnan ja Puolustusvoimien Youtube-kanavilla, ne julkaistaan lauantaina 13.3.2021.

´