Hyppää sisältöön

Reserviläiset harjoittelevat Etelä-Karjalassa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 7.9.2021 11.56
Tiedote
Kuvassa kaksi sotilasta tähtää rynnäkkökivääreillä rakennuksen nurkalla sotilaspoliisien kertausharjoituksessa elokuun lopussa 2021 Etelä-Karjalassa.
Reserviläisiä vapaaehtoisessa harjoituksessa Etelä-Karjalassa elokuussa 2021.

Maasotakoulu järjestää vapaaehtoisen harjoituksen eteläkarjalaisille reserviläisille 10.-12.9.2021 Taipalsaarella ja Vesikkolassa Lappeenrannan Joutsenossa.

Teemana harjoituksessa on jääkärijoukkueen hajautettu taistelu komppanian osana. Harjoitukseen kutsutaan noin 50 reserviläistä. Harjoituksessa koulutetaan reserviläisjohtajille muun muassa joukkueen hajautetun taistelun suunnittelua. Ylläköt valmistellaan ja toteutetaan kaksipuoleisena simulaattoriharjoituksena Vesikkolassa.

Harjoituksen koulutetaan lisäksi reserviläisiä simulaattorikouluttajan tehtävään. Kalustona käytetään kasi-järjestelmään kuuluvia taistelija- ja ajoneuvosimulaattoreita.

Kasi-järjestelmään kuuluu aseeseen kiinnitettävä lähetin ja kypärään liitettävät prismat sekä simulaattoriliivit, joiden avulla taistelija saa tiedon mm. osumista ja mahdollisesta "haavoittumisesta". Järjestelmä tallentaa harjoituksen tapahtumat, laukaukset, osumat ja taistelijoiden liikkeet. Tapahtumat käydään läpi harjoituksen jälkeen yhdessä koulutettavien kanssa järjestelmään kuuluvalta näytöltä palautetilaisuudessa. Näin harjoituksen päätteeksi opitaan tehokkaammin onnistumisista ja epäonnistumisista.

Kuva reserviläisten vapaaehtoisesta harjoituksesta elokuussa Etelä-Karjalassa.

- Alueella liikkuu harjoituksen aikana sotilaita ja sotilasajoneuvoja. Joukot liikkuvat alueen tiestöllä kevyellä maastohenkilöautokalustolla, joten harjoituksesta ei arvioida syntyvän merkittävää haittaa muulle liikenteelle. Ampumisesta saattaa kuulua hetkellisesti ääniä lauantain ja sunnuntain aamupäivän aikana, mutta haitta on arvioitu vähäiseksi. Harjoituksesta ei aiheudu vaaraa harjoitukseen kuulumattomille henkilöille tai eläimille, harjoituksen johtaja, majuri Pekka Rytkölä Maasotakoulusta sanoo. 

Koronavarotoimia

Koronaan altistunut, oireinen tai sairas henkilö ei pääse harjoitukseen. Harjoituksessa pyritään pitämään kahden metrin etäisyydet. Sisätiloissa ja ajoneuvoissa käytetään maskeja. Käsihygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota. Oirehtivat eristetään ja kotiutetaan välittömästi.

PVVEH eroaa kertausharjoituksesta

Puolustusvoimien vapaaehtoinen harjoitus (PVVEH) eroaa tavallisesta kertausharjoituksesta (KH) siten, että se on nimensä mukaisesti reserviläiselle vapaaehtoinen. Kertausharjoitukset ovat pakollisia, ja niistä voi hakea vapautusta vain painavasta syystä. Maasotakoulu järjestää sekä vapaaehtoisia harjoituksia että kertausharjoituksia reserviläisille muutamia kymmeniä kertoja vuodessa.


 

Joukko-osasto Lappeenranta
´