Hyppää sisältöön

Reserviläiset kehittävät johtajaosaamistaan SOJO-kurssilla

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 11.2.2022 16.10
Tiedote
Reserviläisiä lumipuvuissa maastossa tarkastelemassa karttaa.

Hyvähenkinen sodanajan johtajakurssi eli SOJO18-kurssi päättyi Haminassa 11. helmikuuta 2022. Reserviläiset voivat kouluttautua aliupseerista upseeriksi tällä kurssilla, jonne voi hakeutua oman aluetoimistonsa kautta.

Siikajoelta kotoisin oleva reservin kersantti Arto Vikiö (kuvassa vasemmalla) oli yksi lähes kolmestakymmenestä Sodanajan johtajakurssilla eli SOJO 18 -kurssilla opiskelleesta reserviläisestä. Hän on aktiivinen reserviläinen ja mukana paikallisessa Maanpuolustuskoulutus MPK:ssa, jossa hänelle annettiinkin pontta kurssille hakeutumisesta. Vikiö luottaa, että kurssista tulee olemaan hyötyä myös vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa.

- On ollut kyllä hyvä kurssi, kannatti ehdottomasti hakeutua mukaan.

Sodanajan johtajakurssi 18 alkoi Reserviupseerikoulun järjestämänä lokakuussa 2021 ja se loppui 11. helmikuuta 2022.

Kuvassa yksi sojo-kurssin ryhmä ottamassa yhteiskuvia muistoksi RUK:n päärakennuksen edessä.

SOJO-kurssi koostui niin itseopiskelujaksoista kuin lähijaksoista. Kurssi eteni esimerkiksi maastoharjoitusten osalta samanaikaisesti reserviupseerikurssin RUK259 ”Hehku” kanssa. Koulutukseen kuuluvat sotaharjoitukset toteutettiin kertausharjoituksina, mikä on Vikiön mukaan erittäin hyvä tapa. 

- On hyvä, että harjoitukset ovat nimenomaan kertausharjoituksia, jolloin työnantajankin on helpompi ymmärtää poissaolot. 

Oulussa asuva reservin kersantti Tuure Varjoranta, 36, kertoo, että yhdessä upseerioppilaiden kanssa opiskeleminen oli hyödyllistä molemmin puolin.

- Taisteluharjoituksessa reserviupseerikurssilaiset tulenjohtajat, eli varusmiehet, olivat tukemassa meitä SOJO-kurssilaisia.

- Se oli hyvää yhteistyötä. Me reserviläiset saimme näkemystä ja sparrausta nuoremmilta. Ehkä varusmiehiltä lähti pois ylimääräinen jännittäminen meidän kanssa.

- Varusmiehet tekevät asioita vähän eri tavalla kuin reserviläiset: me teemme maanläheisemmin ja rennommin. Esimerkiksi me yleensä aina sinuttelemme, Varjoranta kertoo.

Varjoranta sai idean kouluttautua aliupseerista upseeriksi ollessaan kriisinhallintatehtävissä Irakissa johtajatehtävissä. Oman aluetoimistonsa kautta hän hakeutui mukaan SOJO-kurssille. Toki aluetoimisto tekee omat listauksensa sopivista kurssilaisista Puolustusvoimien tarpeiden mukaan.

- Sodanajan johtaja -kurssin kautta oppii katsomaan kokonaisuutta ja ajattelemaan laajemmin, Varjoranta sanoo.

Kaikki reserviläiset voivat hakea Puolustusvoimien aluetoimistonsa kautta mukaan kurssille. Sitoutumista vaaditaan.

- Ei tämä mikään kirjekurssi ole. Pisin lähiopetusjakso oli noin viikon pituinen, Varjoranta sanoo.

Noin neljän kuukauden kurssilla maasto- tai muita lähiopetusjaksoja oli kuusi.

Siviiliammatiltaan Tuure Varjoranta on lääkäri. Hän saa hyötyä sodanajan johtajakoulutuksesta myös siviiliin. Lääketieteellisissä opinnoissa ei ole johtajuuskursseja.

- Ainakin hallinnollisen puolen tehtäviin tästä on paljon hyötyä.

Tuure Varjoranta oli kurssinsa priimus ja hän piti puheen SOJO18-kurssin päätösjuhlassa Haminassa 11.2.2022.

- Nyt meillä on valmius uusiin tehtäviin ja olemme entistä parempia johtajia. Kysymykseen, oliko ryhmähenki hyvä, vastaus on: "Ehdottomasti!" Halu tukea kaveria yli ryhmäjakojen oli läsnä koko ajan, Varjoranta sanoi juhlapuheessaan.

- Tulimme kurssille eri lähtökohdista. Meitä löytyi maanviljelijästä maisteriin, oli joku tohtorikin, ja muusikoita.

Monilla aliupseerista upseeriksi kouluttautuvalla on omasta varusmiesajasta aikaa tovi jos toinenkin. Tämä tietysti tarkoittaa, että yhteensovitettavana on paitsi työasiat, myös perhe-elämä. 

- Esimerkiksi itse olen viiden lapsen isä, kertoo Arto Vikiö. 

Kurssilaisia oli ympäri Suomen, pohjoisimmat tällä kertaa tulivat Pellosta ja Rovaniemeltä. Ymmärrettävästi opiskelu siis vaatii vahvaa sitoutumista. 

- Esimerkiksi ampuma- ja taisteluharjoituksen ja johtamisharjoituksen välissä käytiin vähän kuin perinteisillä viikonloppuvapailla kotona perheen luona, naurahti Vikiö. 

Kurssin opiskelijat olivat pääosin toisilleen entuudestaan tuntemattomia, mutta ryhmäytyminen tapahtui todella nopeasti. Yhteishenki kasvoi kasvamistaan kurssin edetessä, ja hyvä porukkahenki on näkynyt paitsi kurssilla viihtymisenä ja sitoutuneisuutena, myös ulospäin pilkkeenä silmäkulmassa. 

- Meidän tuvan ulkopuolella oli taulu, jossa teksti ”Setäilyvaara”. Varusmiehet kävivät sitä välillä ihmettelemässä ja tavaamassa, naurahtavat sojolaiset. 

Sodanajan johtajan eli SOJO-kurssin suorittaneella reserviläisellä on mahdollisuus saada ylennys reservin kersantista reservin vänrikiksi. Kenties ylennystieto odottaa Varjorantaa ja Vikiötä sekä muita SOJO18-kurssilaisia seuraavilla kerroilla; eli joko Puolustusvoimien lippujuhlan päivänä 4.6. tai itsenäisyyspäivänä 6.12.

Linkki Puolustusvoimien aluetoimistojen nettisivuille: Puolustusvoimien aluetoimistot - Puolustusvoimat - Puolustusvoimat Puolustusvoimat

SOJO18-kurssin reserviläiset yhteiskuvassa. Sodanajan johtaja -opinnot on suoritettu, onnea! 

´