Hyppää sisältöön

Reservin luutnantti Niko Maurinen kertaa ahkerasti

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 21.3.2022 16.27
Tiedote
Maastopukuinen reserviläinen katsoo kameraan, taustalla punatiilinen kasarmirakennus. Aurinko paistaa.

Yli 200 reserviläistä ympäri Suomen kokoontui viikonlopuksi Haminaan, kun Maanpuolustuskoulutus MPK:n ja Maasotakoulun aselajikouluttajien koulutus käynnistyi 19. maaliskuuta 2022. Yksi heistä on Niko Maurinen.

Imatralainen reservin luutnantti Niko Maurinen, 29, käy ahkerasti kertausharjoituksissa (KH) ja Puolustusvoimien vapaaehtoisissa harjoituksissa (PVVEH). Nyt hän aloitti syksyyn asti jatkuvan aselajikouluttajan koulutuksen. 19.-20.3.2022 Haminassa sen aloitti yli 200 reserviläistä.

Viikonlopun harjoituksessa Maurinen harjoitteli simulaattorikoulutusta ja myös veti muille kurssilaisille osan koulutuksesta. Mukaan aselajikouluttajakoulutukseen on päässyt vain kokeneimmat ja motivoituneimmat reserviläiset -kouluttavathan he muita, nuorempia reserviläisiä vastaisuudessa.

-Tällä porukalla on taitoa. Tämä on itseohjautuvaa porukkaa, Maurinen kuvailee aselajikouluttajakoulutuksessa olevia reserviläisiä.

Kuvassa reserviläiset harjoittelemassa lääkintäryhmän toimintaa Haminassa 20.3.2022. Tällä rastilla "partionjohtajaa on ammuttu jalkaan". Reserviläiset korpraali Antti Virtanen Tampereelta ja kersantti Heidi Reijo Lahdesta suorittamassa tehtävää.

- Tykkään olla kertausharjoituksissa, ja tykkään siitä, mitä täällä tehdään, Maurinen sanoo.

Mitkä ovat mielestäsi tärkeimpiä kouluttajan tehtävässä?

- Kouluttajan pitää pystyä myös oppimaan. Se on jatkuvaa oppimista. Että pystyy vastaanottamaan tietoa ja palautetta. Toki myös ne perusasiat, että tuntee asiansa ja osaa esittää sen selkeästi.

Kuvassa reservin alikersantti Minna Riipinen Jyväskylästä kertoo muille reserviläisille suojelurastilla pelastusvälineistä.

- Se, että hoitaa asiat jämäkkyydellä, järjestyksessä. Ja että suhtautuu asioihin siten, että miten vastoinkäymiset voi ratkaista, Maurinen pohtii.

Nämä ominaisuudet auttavat myös siviilissä, omassa ammatissa. Maurinen on koulutukseltaan insinööri ja työskentelee rakennusalan asiantuntijana. 

- Projektien hoitamisessa tarvitaan organisoitikykyä ja hyvää johtamista.

Maurinen suoritti varusmiespalveluksen vuonna 2013 Onttolassa eli Pohjois-Karjalan rajavartiostossa. Hän kävi myös reserviupseerkurssin, RUK242:n.

- Reserviläisyys kiinnosti jo armeija-aikana, mutta aktivoiduin 5-6 vuotta sitten. Liityin paikalliseen reserviupseerikerhoon.

Sitä kautta hän alkoi käydä kertausharjoituksissa ja vapaaehtoisissa harjoituksissa.

Maurinen käy kertaamassa noin 3-4 kertaa vuodessa. Joskus kyse on kouluttajan tehtävien ja osaamisen syventämisestä, joskus tukitoiminnoista kuten sotilaskuljettajana toimimisesta. Hommia on monipuolisesti.

Reservin majuri Timo Lukkarinen (kuvassa vasemmalla) Punkaharjulta, reservin kersantti Timo Turunen Kuopiosta ja reservin ylikersantti Heikki Ropponen Leppävirralta tutustuivat paloautoon ja sen kalustoon Haminassa 20.3.2022 aselajikouluttajakurssilla.

Aselajikouluttajien koulutus kestää syksyyn asti

MPK ja Maasotakoulu järjestävät reserviläisille aselajikouluttajakoulutusta ja tänä vuonna kurssi alkoi maaliskuun alussa ja se kestää syksyyn asti. Koulutusta on sekä etänä ja itseopiskeluna että lähijaksoissa. Ensimmäinen lähijakso oli Haminassa 19.-20.3.2022 ja sinne kokoontui yli 200 reserviläistä ympäri Suomen. Koulutus huipentuu kertausharjoitukseen lokakuussa, pääosin Haminassa. Tuolloin kurssilaiset pääsevät näyttämään osaamistaan ja taitojaan, joita vuoden mittaan on opittu.

Aselajikoulutttajien koulutuksessa reserviläiset syventävät osaamistaan esimerkiksi simulaattorikoulutuksessa, panssarintorjunnassa, tarkka-ammunnassa, ilmatorjunnassa, pioneeritoiminnassa, lääkinnässä, tiedustelussa ynnä muissa.

 

´