Hyppää sisältöön

Reserviupseerikoulutuksen 100-vuotisjuhlakirja ilmestyy 4. kesäkuuta

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 4.5.2020 14.10
Tiedote
RUK 100 -kirjan kansi

Reserviupseerikoulu juhlii vuonna 2020 satavuotista taivaltaan. Juhlateos Reserviupseerikoulutus 100 maalla, merellä ja ilmassa ilmestyy 4.6.2020. Kirja esittelee Suomen itsenäisyyden ajan reserviupseerikoulutuksen historian opinahjot Maa-, Meri- ja Ilmavoimissa.

Reserviupseerikoulutus 100 maalla, merellä ja ilmassa -juhlateos käy läpi kaikki tunnetut reserviupseerikurssit. Ensimmäiset kymmenen vuotta koulutusta annettiin vain Haminassa. Seuraavalla vuosikymmenellä säännöllinen koulutus alkoi myös Meri- ja Ilmavoimissa. Nykyään – sata vuotta myöhemmin – upseereita koulutetaan reserviin perinteisen Reserviupseerikoulun lisäksi Merisotakoulussa, Ilmasotakoulussa, Panssarikoulussa, Utin erikoisjääkäreiden reserviupseerikurssilla sekä Urheilukoulussa ja Logistiikkakoulussa. 

Kirja antaa lukijalleen täsmällisen kuvauksen myös reserviupseeriston koulutuksen vaikeista alkuvuosista. Itsenäisessä Suomessa ensimmäiset reserviupseerit koulutettiin Vimpelissä kurssilla, joka alkoi joulukuun viimeisinä päivinä 1917, maan juuri itsenäistyttyä. Vasta itsenäistyneessä maassa ymmärrettiin, että kaikkea muuta voi ostaa, mutta ei johtajia. 

Yleiseen asevelvollisuuteen perustuva suuri sodan ajan reservi tarvitsee edelleen suuren määrän reserviupseereita. Kirja antaa kattavan kuvauksen eri sotakouluissa ja kursseilla annetusta koulutuksesta ja sen mittaamattomasta merkityksestä Suomen maanpuolustukselle ja myös rauhan ajan yhteiskunnalle. Kirjassa kuvataan vahvasti koulutuksen nykyjärjestelyt ja esitetään uusimmat tulevaisuuden visiot historiallisessa viitekehyksessä uuden Koulutus 2020 -järjestelmän puitteissa. Erityisen hyvin esille nousee johtamiskoulutuksen voimakas kehittäminen viimeksi kuluneen neljännesvuosisadan aikana.

Reserviupseerikoulun oppilaskunnan kannatusyhdistyksen kustantamassa juhlakirjassa on yli 500 sivua ja se on A4-kokoa oleva väriteos. Kirjan kokonaispainomäärä on 6000 kappaletta. Kirja on kunnianosoitus sotakouluille ja niiden menneisyydelle, nykyhetkelle ja huomiselle sekä kiitos menneille polville. 

Kirja on tilattavissa osoitteessa: https://www.rukmuseo.fi/reserviupseerikoulutus-100-vuotta.

´