Hyppää sisältöön

RUK 100 -pääjuhlassa luvassa arvokkaita sotilasperinteitä, historian havinaa ja kurkistuksia upseerioppilaan nykypäivään

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 30.4.2021 12.16
Tiedote
RUK:n päärakennus ja tekstit: RUK 100 -pääjuhla 12.6.2021 verkossa klo 9-15, maavoimat.fi/ruk-100

Reserviupseerikoulun 100-vuotisjuhlaa vietetään 12. kesäkuuta pääosin verkon välityksellä. Juhlapäivän tunnelmaan ja ohjelmaan pääsee mukaan maavoimat.fi/ruk-100 -verkkosivulla, jonka lisäksi tunnelmapaloja päivän ohjelmasta julkaistaan RUK:n sosiaalisen median kanavissa.

Juhlapäivän ohjelma koostuu mm. arvokkaiden sotilasperinteiden kunnioittamisesta, mielenkiintoisesta reserviupseerikoulutusta käsittelevästä webinaarista alustuksineen ja päiväjuhlasta. Lisäksi päivän aikana katsojat pääsevät tutustumaan upseerioppilaan arkeen niin maastossa kuin kasarmilla seikkailija-toimittaja, reservin kapteeni Riku Rantalan kanssa, seuraamaan ja osallistumaan chatin kautta sovellettuun ohimarssiin sekä nauttimaan Rakuunasoittokunnan musiikista. 

Aamupäivällä seppeleenlaskuja, webinaari ja upseerioppilaan arkeen tutustumista

- 12.6. juhlapäivän lähetys alkaa kello 9 seppeleenlaskulla Kaatuneiden upseerien patsaalla. Samaan aikaan reserviupseeripiirit toteuttavat kunnianosoitukset omilla paikkakunnillaan valtakunnallisesti - aloitamme siis päivän tärkeällä sotilasperinteellä yhteishengessä, vaikkakin fyysisesti erillään, kertoo Reserviupseerikoulun johtaja eversti Vesa Helminen

Seppeleenlaskun jälkeen verkkolähetyksessä esitetään videoklippejä, jotka johdattavat katsojat esimerkiksi reserviupseerikoulun historiaan.

Noin kello 10 ohjelma jatkuu reserviupseeri- ja johtajakoulutusta käsittelevällä webinaarilla mielenkiintoisine alustuksineen. Alustajina ja panelisteina toimivat Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Mikko Mursula (RUK181), Reserviupseeriliiton puheenjohtaja Aaro Mäkelä (RUK221) ja reserviupseerikurssin johtaja everstiluutnantti Tommi Sikanen (RUK207). Webinaarin hostina toimii Riku Rantala. Verkkolähetystä seuraavilla on mahdollisuus lähettää panelisteille kysymyksiä ja osallistua keskusteluun sosiaalisen median kautta eihetunnistein #ruk100 ja #webinaari. Kysymyksiä voi lähettää panelisteille ennakkoon verkkolomakkeella, joka löytyy: : https://q.surveypal.com/RUK-100-paajuhla

- RUK on kouluttanut yli 180 000 reserviupseeria Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen reserviin. Webinaari tulee varmasti olemaan mielenkiintoinen kattaus Reserviupseerikoulun johtajakoulutuksesta maanpuolustuksen ja yhteiskunnan tarpeisiin eilen, nyt ja tulevaisuudessa. Alustukset, paneeli ja yleisön osallistuminen tuovat aiheeseen hyvää tulokulmaa ja mahdollistavat monipuolisen keskustelun RUK:n tuottamasta suorituskyvystä ja merkityksestä, avaa kurssinjohtaja Sikanen ohjelmaosuutta.

Webinaarin jälkeen, noin kello 11.15, verkkolähetyksen ohjelma jatkuu upseerioppilaan arkeen ja nykypäivään tutustumisella niin maastossa kuin kasarmilla Riku Rantalan johdattamana. Historia-osuudessa tutustutaan esimerkiksi RUK-museoon ja RUK 100 -juhlakirjaan ”Reserviupseerikoulutus sata vuotta maalla, merellä ja ilmassa”.

- Suomen suurin johtajakoulu on tuottanut 100 vuoden ajan tulevaisuuteen katsovia johtajia. Tässä ohjelmaosuudessa pääsemme mukaan upseerioppilaan elämään tänä päivänä. Esittelemme esimerkiksi reserviupseerikoulutusta yksiköittäin mm. maastoharjoituksessa, Sikanen kertoo.

Iltapäivän ohjelmassa musiikkia, päiväjuhla ja sovellettu ohimarssi

Kello 12 - 13 verkkolähetyksen ohjelmassa on Maavoimien soittokunnan, Rakuunasoittokunnan, musiikkia. Tuona aikana reserviupseereilla ympäri Suomen on mahdollista toteuttaa paikallista ohjelmaa koronaviruksen sallimissa rajoissa. 

Kello 13 juhlapäivän ohjelma jatkuu päiväjuhlalla. Juhla sisältää esimerkiksi tervehdyksiä, juhlapuheita sekä musiikkia, kuten RUK 100 -juhlateoksen ensiesityksen. Juhlateoksen nimi on ”Uskon huomiseen”. Sen on säveltänyt Timo Forsström ja sanoittanut Jori Nummelin. Juhlateoksen esittää Rakuunasoittokunta solistinaan tenori Jyrki Anttila. Päiväjuhlan aikana verkkolähetyksessä näytetään myös aiemmin sään salliessa toteutettu Ilmavoimien ylilento Haminan yllä. 

Juhlapäivän ohjelmalähetyksen viimeisenä osuutena, noin kello 14 alkaen, on sovellettu ohimarssi, jonka aikana reserviupseereilla on mahdollisuus lähettää toisilleen terveisiä. Terveisiä voi toimittaa lähetyksessä julkaistavaksi verkkolomakkeen kautta: https://q.surveypal.com/RUK-100-paajuhla, sekä sosiaalisessa mediassa aihetunnistein #ruk100 ja #ohimarssi. Juhlapäivä päättyy Reserviupseerikoulun johtaja eversti Vesa Helmisen tervehdykseen Haminasta.

- Vaikka juhlalähetyksemme Haminasta päättyy noin kello 15 mennessä, juhlapäivä voi jatkua paikallisesti reserviupseereiden kesken, mikäli koronatilanne tämän sallii. Toivoisimmekin, että reserviupseerit lähettäisivät juhlapäivän tunnelmia sosiaalisen median kanavissa aihetunnisteella #ruk100 ja #katkeamatonketju.  

Lisätietoa reserviupseeripiirien yhteisistä seppeleenlaskuista RUL:n nettisivuilla osoitteessa www.rul.fi

Tarkemmin tietoa eri ohjelmaosuuksista sivulla maavoimat.fi/ruk100-ohjelma

´