Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Maavoimat

Sadan kodin sähkönjakelu parantui Libanonissa suomalaisjoukon tukemana

Maavoimien esikunta 29.9.2020 10.38
Uutinen
Suomalaisen kriisinhallintajoukon komentaja CIMIC-projektin päätöstilaisuudessa Ghandurian kylässä Etelä-Libanonissa paikallisten yhteistyökumpaneiden kanssa.

Suomalaisen kriisinhallintajoukon rahoittamalla projektilla Ghandurian kylässä Etelä-Libanonissa parannetiin kylän sähkön saatavuutta. Kylään hankittiin ja asennettiin 500 metriä uutta sähkökaapelia.

Hankkeen valmistumisen myötä erityisesti kylän läntisellä puolella sähkön saatavuus parantuu. Alueella asuu noin 150 perhettä ja noin 500 asukasta. Projekti päätettiin vastaanottotilaisuuteen perjantaina 25. syyskuuta.
Ghanduriassa asuu kaikkiaan noin 1800-2000 asukasta. Valtion verkosta jaetaan sähköä Etelä-Libanonin kyliin vain muutaman tunnin ajan päivässä. Kylät paikkaavat energiantarvetta kunnan omistamilla voimakoneilla tai generaattoreilla. Näin on myös Ghanduriassa. Kun voimakone kuormittuu liikaa, se sammuu. Suomalaisten projektin myötä myös sähkön saatavuus Ghandurian kylässä paranee.
- Uusi kaapeli mahdollistaa sähkön tasaisemman jakelun, eikä kylän voimakone rasitu yhtä paljon kuin ennen, kertoo Ghanduriassa asuva ja suomalaisia projektissa avustanut Hassan Hammoud.
Valmistunut hanke toteuttaa osaltaan yhtä Suomen tukemista neljästä painopistealueesta, energian saatavuuden varmistamista ja luonnonvarojen kestävää käyttöä alueella.
- Yksinkertaisellakin projektilla voidaan saada paljon hyvää aikaiseksi, suomalaisen kriisinhallintajoukon komentaja everstiluutnantti Jukka Vuorisalmi toteaa. 
Ghandurian kylässä totutettu projekti on osa Suomalaisen kriisinhallintajoukon siviili-sotilasyhteistyötä (CIMIC). CIMIC-toiminnalla pyritään parantamaan operaatioalueen yhteiskunnallisia oloja ja se on osa kriisinhallintajoukon ja ympäröivän yhteiskunnan välistä yhteydenpitoa. Libanonissa CIMIC-toiminta keskittyy etenkin koulutusjärjestelmän vahvistamiseen sekä paikallisen väestön peruspalvelujen (vesi, terveys ja sähkö) parantamiseen.