Hyppää sisältöön

Saitko kutsuntapostia vai teitkö naisten vapaaehtoishakemuksen?

Jääkäriprikaati
Julkaisuajankohta 20.3.2023 8.47
Uutinen
Kuvituskuva

Tänä kesänä vapaus vihdoin koittaa! 18 vuotta lasissa ja elämä edessä. Ajokortti, äänioikeus, vapaus! Tätä on odotettu. Oikeuksien mukana tulee kuitenkin myös velvollisuuksia. Postiluukku kolahtaa. Lattialla lepää paksu kirjekuori, jonka ylänurkassa on tornilogo. Aikuisuuden ohella alkaa lisäksi asevelvollisuus. 

Peruskalliomme maanpuolustus

Asevelvollisuuslain mukaisesti jokainen suomalainen mies on asevelvollinen sen vuoden alusta, jolloin hän täyttää 18 vuotta sen vuoden loppuun, jolloin hän täyttää 60 vuotta. Näin ollen vuonna 2005 syntyneet miehet pääsevät kokemaan tänä vuonna asevelvollisuuden alkutaipaleen. 
Kutsuntatilaisuus on ensimmäisen asevelvollisena vietetyn vuoden huipentuma, joka toimii linkkinä katkeamattomaan sotilaallisen maanpuolustuksen ketjuun. Kutsuntojen järjestämisestä vastaavat Puolustusvoimien aluetoimistot. Aluetoimistot vastaavat myös kaikkien muiden kuin palveluksessa olevien asevelvollisten asiakaspalvelusta.

Reitti kotoa kutsuntoihin

Kutsuntatilaisuudet järjestetään vuosittain 15.8.-15.12. välisenä aikana. Kuitenkin jo hyvissä ajoin ennen kutsuntatilaisuutta alkukeväällä aluetoimistot lähestyvät uusia asevelvollisia kutsuntapostilla. Kutsuntaposti sisältää ohjeita asioiden järjestelyistä ennen kutsuntatilaisuutta. Keskeisin hoidettava asia ennen kutsuntatilaisuutta on lääkärintarkastus. Lääkärintarkastus on kutsunnanalaiselle maksuton ja tarkastuksessa on käytävä, vaikka suunnitelmissa ei olisikaan lähteä asepalvelukseen. Käytännöt kutsuntatarkastuksista vaihtelevat paikkakunnittain, mutta kutsuntapostissa on ohjeet toteutustavasta. 

Lääkärintarkastuksen jälkeen seuraava askel on varsinainen kutsuntatilaisuus. Kutsuntapostin liitteenä olevasta kutsuntakuulutuksesta ilmenee oman kutsuntatilaisuuden ajankohta ja paikka. Isommilla paikkakunnilla tilaisuuksia on useampana päivänä ja osallistujat on jaettu eri päiville sukunimen mukaan aakkosjärjestykseen. Mikäli osallistuminen käskettynä päivänä tai käsketyssä paikassa on mahdotonta tai epäkäytännöllistä, voi osallistuminen johonkin toiseen tilaisuuteen myös onnistua. Näistä poikkeuksista on kuitenkin oltava hyvissä ajoin yhteyksissä aluetoimistoon.

Kutsuntatilaisuuden kolme kovaa päätöstä

Kutsuntatilaisuus aloitetaan tervehdyksillä. Yleensä kutsunnanalaisille tervehdykset tuo aluetoimiston päällikkö, kunnan tai kaupungin, seurakunnan sekä poliisin edustaja. Tervehdysten jälkeen alkaa kutsuntaoppitunti, jossa jaetaan tietoa asevelvollisuudesta sekä kutsuntalautakunnan toiminnasta. Loppupäivän ohjelmassa on kutsuntasihteerien haastatteluun sekä kutsuntalautakunta, jossa toteutuu tilaisuuden keskeinen tarkoitus.

Kutsuntalautakunta koostuu lautakunnan puheenjohtajasta, lautakunnan sotilasjäsenestä sekä kunnan tai kaupungin edustajasta. Puheenjohtaja on upseeri, joka on kokenut asevelvollisuusasioiden käsittelijä. Kutsuntalautakunta päättää asevelvolliselle lääkärin esitykseen pohjautuen palveluskelpoisuusluokan sekä Puolustusvoimien tarpeeseen perustuen palveluspaikan ja palveluksen aloittamisajankohdan. Asevelvollisen toiveita pyritään kuuntelemaan niin, että ainakin toinen jälkimmäisistä pystyttäisiin toteuttamaan, joskus jopa molemmat, mutta loppupeleissä päätös pohjautuu Puolustusvoimien tarpeeseen. Pääsääntöisesti vuoden 2023 kutsunnoissa asevelvolliset määrätään seuraavan kahden vuoden talven ja kesän saapumiserään. 

Asevelvollisuuden muut muodot

Mikäli vakaumus estää aseiden käsittelyn, voi varusmiespalveluksen suorittaa myös aseettomana. Aseettoman palveluksen minimipituus on 255 vuorokautta. Aseettomaan palvelukseen voi hakeutua jo kutsunnoissa tai vasta joukko-osastossa palveluksen jo alettua. Mikäli vakaumus estää sotilaskoulutuksen ylipäätään, voi asevelvollisuuden suorittaa myös siviilipalveluksena. Siviilipalvelukseen kesto on aina 347 vuorokautta. Siviilipalvelushakemuksen voi tehdä kutsuntalautakunnalle. Siviilipalvelukseen voi hakeutua kaikista palveluskelpoisuusluokista, mutta siviilipalvelukseen voidaan määrätä vain palveluskelpoinen henkilö. Tarvittaessa palveluskelpoisuus tarkistetaan Siviilipalveluskeskuksessa. 

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus

Vapaaehtoisen asepalveluksen suorittavat naiset ovat tärkeä osa Puolustusvoimien reserviä. Vuonna 2022 reserviin koulutettiin yli tuhat naista. Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen voi hakea aikaisintaan sinä vuonna, kun täyttää 18 vuotta. Vuodesta 2024 alkaen palvelus on aloitettava viimeistään sinä vuonna, jona täyttää 29 vuotta. Palveluksen voi suorittaa Puolustusvoimien kaikissa joukoissa ja tehtävissä.

Vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuville naisille järjestetään erillinen valintatilaisuus. Tilaisuus on suhteellisen samansisältöinen kuin miesten kutsuntatilaisuus, mutta sitä ei välttämättä toteuteta hakijoiden kotikunnissa, vaan esimerkiksi Lapissa kaikkien asepalvelukseen hakeutuvien naisten valintatilaisuus toteutetaan yksipäiväisenä Rovaniemellä. Naisten valintatilaisuudessa ei välttämättä suoraan määrätä palveluksen aloittamispaikkaa ja -ajankohtaa, vaan valintatilaisuudessa tehtyjen haastatteluiden perusteella tehdään myöhemmin valinnat, joista ilmoitetaan hakijoille kirjattuna kirjeenä.

Kunnossa inttiin

Kun kutsunnat ja naisten valintatilaisuudet ovat ohi, alkaa valmistautuminen asepalvelukseen. Kaikki tiedot ja taidot kyllä opetetaan palveluksen aikana, joten ennen palveluksen alkua ei ole tarvetta opiskella ulkoa sotilasarvoja tai rynnäkkökiväärin osien nimiä. Haittaakaan siitä ei toki ole ja tiedonjanon sammuttamiseksi Puolustusvoimat on koonnut internet-sivuilleen kattavan tarjonnan erilaisia oppaita ja ohjesääntöjä kotona opiskeltavaksi. 

Tärkein tapa valmistautua asepalvelukseen on omasta kunnosta huolehtiminen. Tähän voi hakea apua osoitteesta www.marsmars.fi, johon on koottu ohjeita ja apua asepalvelukseen tähtäävään kunnon kohottamiseen. Myös Maanpuolustuskoulutusyhdistys järjestää asepalvelukseen orientoivia kursseja, jotka löytyvät MPK:n koulutuskalenterista osoitteesta www.mpk.fi.

Tulevaan asepalvelukseen kannattaa tietysti suhtautua sen ansaitsemalla vakavuudella. Suomi kouluttaa asevelvollisuusjärjestelmän kautta kansalaisistaan suorituskykyisen sodan ajan joukon, joka viime kädessä vastaa maamme alueellisesta koskemattomuudesta. Tehtävä on vastuullinen. Mutta vaikka sotilaan työtä tehdään tosissaan, ei sitä tarvitse tehdä totisena. Asepalveluksen kautta muodostuu elinikäisiä ystävyyssuhteita ja sotilaan tehtävistä saa enemmän irti, kun oman osansa hoitaa pilke silmäkulmassa. 

Tervetuloa palvelukseen!

Teksti: Kapteeni Aku Saarelainen, Lapin aluetoimisto
 

´