Hyppää sisältöön

Salo 21 -paikallispuolustusharjoitus testaa moniviranomaisyhteistyötä Varsinais-Suomessa

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 22.2.2021 13.46
Tiedote
Kuvassa etualalla reserviläinen taisteluvarustuksessa, kypärä päässä ja ase kädessä. Taustalla näkyy toimistorakennus.

Porin prikaatin järjestää Salo 21 -paikallispuolustusharjoituksen 8.–12.3.2021. Harjoitusalueena käytetään pääsääntöisesti Salon aluetta ja joitakin harjoitustapahtumia toteutetaan myös Kemiönsaaren alueella. Harjoituksen keskeisenä tavoitteena on testata paikallisjoukkojen toimintaa, sekä moniviranomaisyhteistyötä. Paikallisjoukoissa toimii oman alueensa hyvin tuntevia reserviläisiä.

Viikon mittaiseen Salo 21 -harjoitukseen osallistuu henkilöstöä noin 510. Tämä pitää sisällään 170 varusmiestä, 60 Puolustusvoimien kantahenkilökuntaan kuuluvaa ja 280 reserviläistä. Puolustusvoimien lisäksi harjoitukseen osallistuu myös muita viranomaisia ja Salon kaupunki, sekä henkilöitä Lounais-Suomen Maanpuolustuskoulutuksesta, Vapaaehtoisesta pelastuspalvelusta, sekä Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiristä.

Koronapandemia huomioitu harjoituksen järjestelyissä

Salo 21 -paikallispuolustusharjoituksen suunnittelu on hoidettu koronaturvallisuus huomioiden. Porin prikaati pyrkii turvaamaan kaikin mahdollisin toimenpitein kaikkien harjoitukseen osallistuvien turvallisuuden. Harjoitusta suunniteltaessa on jo huolehdittu erilaisista toimenpiteistä, joilla varusmiesten, reserviläisten ja henkilöstön terveydestä huolehditaan. Harjoituksen johtajana toimiva Porin prikaatin apulaiskomentaja eversti Riku Suikkasen mukaan koronatoimenpiteet vaikuttavat myös näkyvyyteen.

– Koronatilanteen vaatimien toimenpiteiden takia harjoitus näkyy Salon alueen ihmisille hieman vähemmän kuin paikallispuolustusharjoitus yleensä. Esimerkiksi tutustumista harjoitusjoukkoihin ja toiminnan esittelyä Salon keskustassa emme nyt järjestä.

Harjoituksessa toimitaan vallitsevien olosuhteiden vuoksi enintään joukkueen suuruisissa osastoissa. Harjoitukseen osallistuvien kontakteja siviiliväestön kanssa pyritään välttämään. Tästä syystä harjoitustapahtumia ei järjestetä paikoissa, joihin sivulliset voisivat kokoontua. Harjoitusta kannattaakin seurata sosiaalisen median välityksellä Porin prikaatin kanavien lisäksi myös muiden paikallisten toimijoiden kanavista asiatunnisteilla: #salo21, #paikallispuolustus, #paikallispuolustajat, #paikallisturvallisuus sekä #porpr. 

– Harjoittelemalla turvallisesti tässäkin tilanteessa Puolustusvoimien joukkojen, viranomaisten, kaupungin ja vapaaehtoisten maanpuolustuskoulutuksen kesken vahvistetaan paikallispuolustusta Salon suunnassa ja näytetään sitä myös ulospäin, eversti Suikkanen toteaa.

Paikallispuolustusta koko Suomen alueella

Paikallispuolutusharjoituksia järjestetään kaksi kertaa vuodessa kaikissa Maavoimien joukko-osastoissa eri puolilla Suomea. Salo on yksi Maavoimien viidestä nyt järjestettävistä paikallispuolustusharjoituksista. Muita harjoituksia ovat Lappi- ja Pohjoispohjanmaa, Kymi, Pirkanmaa ja Kehä.

Paikallispuolustusharjoituksia voi seurata Maavoimien ja Porin prikaatin kanavista:
Facebok.com/PorinPR
Twitter.com/PorinPR
Facebook.com/Maavoimat
Twitter.com/Maavoimat
Instagram.com/Maavoimat

´