Hyppää sisältöön

Saumatonta yhteistoimintaa ja läpäisevää tehokkuutta

Maavoimat
Julkaisuajankohta 6.6.2018 18.01
Tiedote
Jalkaväki toimii harvoin itsenäisesti. Eri aselajien toiminnat pitää yhdistää tehokkaaksi kokonaisuudeksi.

Jalkaväkikoulun kadetit valmistuvat elokuussa luutnanteiksi. Yksi iso loppurutistus koulutuksessa on Pohjoinen 18 -harjoitus Rovajärvellä touko-kesäkuussa. Harjoituksessa kadetit toimivat ammuntojen toimihenkilöinä ja ampuvat eri panssarintorjunta-aseilla.

Varsinkin panssarintorjuntaohjukset innostavat.

- Huipennus oli, kun pääsin ampumaan panssarintorjunta- eli pst-ohjus 2000M:lla yli kahteen kilometriin, kadettivääpeli Waltteri Mattila kertoo.

- Ohjuksissa on tehokkuutta, kadettialikersantti Aleksi Ahde sanoo.

Toinen panssarintorjuntaohjus, jolla kadetit harjoittelevat, on pst-ohjus 83M. Sillä ammuttiin harjoituksessa 1 600 metriin. He ampuivat myös muun muassa kranaattikonekiväärillä, jonka maalitauluna toimi vanha panssarivaunu. Maali sai osumia kiitettävästi.

Osuma! Maalina toimi vanha panssarivaunu. Kadetti ampuu kranattiikonekiväärillä Pohjoinen 18 -harjoituksessa.

Kadetit harjoittelevat ammunnoissa erilaisia tehtäviä. Yksi toimii ampujana, toinen aseen tulitoiminnan valvojana, kolmas ammunnan johtajana ja niin edelleen. Ammuntojen alussa tavoitteena on saada varmuutta aseiden ja amputarvikkeiden oikeaan käsittelyyn sekä toimintaan ammuntojen toimihenkilöinä. Ammunnan johtaja ja aseen tulitoiminnan valvoja vastaavat aseella toimivan henkilöstön oikeasta ja turvallisesta toiminnasta. Ammuntoihin liittyvien erilaisten tehtävien osaaminen vaatii harjaantumista ja useita toistoja. Rutiini ja syvällinen osaaminen tulevat vuosien harjaantumisen myötä.

- Jalkaväen erityispiirre on, että olemme yleisjohtajia. Pitää osata kaikesta kaikkea ja ymmärtää muiden aselajien mahdollisuudet tukea jalkaväkiyksiköiden taistelua. Jalkaväki suunnittelee omaa toimintaansa ja muut aselajit tukevat jalkaväkeä, sanoo majuri Mika Metsi, joka toimii Pohjoinen 18 -harjoituksessa pst-ohjusammuntojen johtajana.

Pohjoinen 18 -harjoituksessa ammuttiin myös pkm-konekiväärillä.

Jalkaväki harjoittelee ja taistelee harvoin itsenäisesti. Tämän vuoksi jalkaväen johtajien roolina on yhdistää eri aselajien toiminnat hyvin tehokkaaksi kokonaisuudeksi.

Saumaton yhteistoiminta ja luottamus eri aselajien välillä nousevat tärkeään asemaan. Eikä niiden merkitys häviä millään taistelun tasolla.

- Esimerkiksi joukkueenjohtajan ja tulenjohtajan yhteistyön pitää hitsautua yhteen. Luottamus toisen osaamiseen on tärkeää, jotta ei tule esimerkiksi isoja odotusaikoja. Jos näin tapahtuu, se luo uskoa, että koulutuksemme on onnistunut, kertoo pataljoonaupseeri Vesa Piiroinen, joka toimii jalkaväkiampumaharjoituksen johtajana Pohjoinen 18 -harjoituksessa.

Vahvan yhteistoiminnan lisäksi jalkaväen sotilaalta ja heidän kanssaan yhteistoimintaa harjoittavalta joukolta edellytetään hyvää fyysistä kuntoa.

Jalkaväen taistelijan on kyettävä pitkienkin matkojen siirtymiseen jalan oman ja joukkonsa keskeisen varustuksen sekä aseistuksen kanssa. Varustus voi painaa helposti noin 15 - 20 kiloa.

- Lisäksi voi tulla kannettavaksi ryhmä- tai joukkuekohtaista kalustoa eli vaikkapa radio, panssarintorjunta-aseita tai miinoja, Piiroinen toteaa.

Syksyllä valmistumisen jälkeen jalkaväen kadetteja odottaa upseerin monipuolinen ura Puolustusvoimissa. He siirtyvät kouluttajatehtäviin eri joukko-osastoihin.

Katso video: Pohjoinen 18 – Jyskä kuin ukon jyrynen, välkä kuin tulen välähys!

Kadetti hakee oikeaa ampuma-asentoa pst-ohjuksella.

 

´