Hyppää sisältöön

Suorituskyky on enemmän kuin järjestelmä – ITO12:n operointi on vaativa laji

Panssariprikaati
Julkaisuajankohta 18.11.2022 19.26
Tiedote
ITO12-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä käyttää tutkahakuista AIM-12O AMRAAM ohjusta.

ITO12, joka tunnetaan kansainvälisesti nimellä NASAMS, on keskipitkänmatkan ilmatorjuntaohjusjärjestelmä. Se käyttää tutkahakuista AIM-12O AMRAAM ohjusta. Sitä samaa, jota Ilmavoimien Hornet monitoimihävittäjät käyttävät ilmasta – ilmaan taistelussa. Suorituskyvyn ITO12-järjestelmästä tekevät kuitenkin vasta osaavat käyttäjät.

ITO12-ilmatorjuntaohjusjärjestelmää luonnehditaan yhdeksi moderneimmaksi ja kyvykkäimmäksi ilmatorjuntaohjusjärjestelmäksi. Järjestelmän edut ovat sekä kansallisia että kansainvälisiä.

- Se liittää meidät moderniin ilmatorjunta-aseperheeseen, toteaa kapteeni Anssi Heinämäki Panssariprikaatista.  Meidän omassa taistelutavassa sen verkottumiskyky, erilaiset linkkijärjestelmät ja sensorit tekevät siitä erittäin mielenkiintoisen monipuolisen ja tärkeän ilmapuolustukselle. 

Heinämäki toimii yhtenä valtakunnallisen ilmapuolustusharjoituksen (IPH) 2/22 ilmatorjuntaohjusjärjestelmä 12:n ammunnan johtajista. Ilmapuolustusharjoitus on koulutustapahtuma, ja sen tavoitteet liittyvät ennen kaikkea oppimiseen ja osaamisen syventämiseen sekä henkilökunnan ammattitaidon kehittämiseen ja pätevyyksien saavuttamiseen. 

Ennen varsinaista ammuntasuoritusta on jo tapahtunut paljon. Joukkoja on koulutettu, kotivaruskunnassa on tehty tarvittavia valmistavia toimenpiteitä ja paikan päällä Lohtajalla on rakennettu kokonaisuus asemaan ajosta torjuntavalmiuteen. Oppimisen näkökulmasta kaikki tämä on keskeisempää kuin loppusuoritus.

- Alusta asti, kun jokainen osaa oman tehtävänsä ja valmistautumisensa, niin siinä se oppiminen oikeastaan tapahtuu, painottaa kapteeni Anssi Heinämäki.  Nyt ollaan sitten joukkotuotannon huipennuksessa eli kovapanosammunnoissa.

Vertailun kestävää osaamista

Meneillään on käytännössä kymmenes vuosi, kun ITO12-järjestelmää koulutetaan ja sen kovapanosammuntoja toteutetaan Suomessa. 

-    Tämänkertainen harjoitusjoukko pärjää vallan hyvin, arvioi Heinämäki tyytyväisenä. Verrattuna aikaisempiin joukkoihin olemme vähintään samalla tasolla. Täällä on nähty erinomaista aktiivisuutta, osaamista ja ilmettä. 

Asejärjestelmänä ITO12 vaatii runsaasti osaamista. Suomessa varusmiehet ja reserviläiset ovat kuitenkin teknisesti hyvin taitavia ja kykenevät sitä operoimaan.  Osaamisen taso on korkea, ja se kestää erinomaisesti kansainvälisen tarkastelun.

- Ihmiset sen lopulta tekevät, toteaa Heinämäki.  Pitää muistaa, että myös tällaisessa teknisessä järjestelmässä niin kuin ITO12:ssa, pääosa joukoistamme tulee reservistä. He kykenevät tätä järjestelmää operoimaan, ja sitä on aina ilo ja ylpeys katsoa. 

Aselajin taistelijoiden ”toinen koti”

 Kapteeni Anssi Heinämäki johtaa ITO12 ammuntoja Lohtajalla

Valtakunnallinen ilmapuolustusharjoitus Lohtajalla on ainoita tilaisuuksia nähdä asejärjestelmän kaikki osat samalla kertaa toiminnassa. 

Harjoituksen merkitys on kuitenkin yhtä järjestelmää laajempi.  IPH kokoaa aselajin edustajat säännöllisesti Lohtajalle. Ilmatorjuntajoukoille Lohtaja tulee väistämättäkin osaksi palvelusta ja aselajin kantahenkilökunnalle eri tehtävät harjoituksessa kuvaavat pitkälti myös urapolkua ja sen kehitystä. 

-    Olen itse aikanaan alokkaana suorittanut ensimmäiset taisteluammunnat Lohtajalla, ja ampunut täällä ensimmäisen kerran jalkaväen aseella, kertaa Heinämäki.  Siitä lähtien ilmatorjuntamiehenähän tämä on joka keväinen ja syksyinen reissu. Ilman muuta aselajille ja ammunnoille tärkein harjoittelupaikka ja harjoitus Suomessa.

Teksti: Laura Kaipainen
 

´