Hyppää sisältöön

Suuronnettomuusharjoitus Kouvolan kemikaaliratapihalla

Karjalan prikaatiUtin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 6.3.2019 18.16
Tiedote
Punakeltainen rajausnauha, palomies, paloauto ja säiliövaunu.

Keskiviikkona 6.3.2019 kello 10.00 112 Suomi sovellus antaa kännykkään vaaratiedotteen: ”Kouvolan kemikaaliratapihalla on käynnistynyt suuronnettomuusharjoitus. Alueella liikkuu hälytysajoneuvoja, ratapiha-alueella sivullisten kulkeminen kielletty…”

Puhelimen näyttö jossa lukee: Vaaratiedotteet alueellasi, ke 06.03 klo 10.00, vaaratiedote Kouvola, pelastusharjoitustiedote, tämä on pelastusharjoitustiedote, Kouvolan kemikaaliratapihalla on käynnistynyt suuronnettomuusharjoitus. Alueella liikkuu hälytysajoneuvoja, ratapiha-alueella sivullisten kulkeminen on kielletty. Harjoitus kestää klo 14.00 asti. Tämä on pelastusharjoitustiedote. Kymenlaakson Pelastuslaitos.

Ratapihan henkilöstö on hetkeä aiemmin ilmoittanut hätäkeskukseen kemikaalivaunun syttymisestä tuleen, palo kiihtyy. Tapahtumapaikalla kaksi pelastusjoukkuetta on jo tositoimessa. Palomestari Petri Tiaisen mukaan palavaan vaunuun suihkutetaan nyt vettä, samalla kun kerätään kokoon yksiköitä vaahtoiskua varten.

Suuronnettomuusharjoitus on osa Kymi 119 -paikallispuolustusharjoitusta, jossa muun muassa testataan viranomaisyhteistyön toimivuus poikkeusoloissa. Kiivaan toiminnan keskeltä tarkkailupaikalle saapuu P32 eli päivystävä palomestari ja pelastustyön johtaja, palomestari Riku Hietala.

- Kaksi joukkuetta on nyt toimessa, jäähdytämme säiliövaippaa, jottei tapahdu bleveä eli säiliövaunun räjähdystä, toteaa palomestari Hietala.

Vaunun alla oleva myrkkylammikko vaatii lisäponnistuksia, mutta pian kaikki on valmista vaahtoiskua varten. Kun vaahto alkaa suihkuta vaahtoiskujoukkueen autosta päin savuavaa säilövaunua, uhkaavan näköinen vihreä savupatsas kohoaa nopeasti yläilmoihin. Pian tilanne kemikaaliratapihalla aletaan saada hallintaan. Palovesijärjestelmän käyttö talviolosuhteissa – vaahtoiskulla terästettynä – onnistuu.

Palomies suihkuttaa vaahtoa säiliöjunanvaunujen päälle paloauton nosturista käsin

Kaksiosaiseen suuronnettomuusharjoitukseen kuuluu myös ammoniakkivaunun vuoto. Tämäkin onnettomuus edellyttää alueen eristämistä, väestön varoittamista ja vuodon hallintaa. Ammoniakin vuotonopeus on 10,7 kg/s. Tuulen ja sitä myöten ammoniakkipilven suunta käy tänään radan suunnassa lännestä itään.

Säiliövaunun sammutusta tarkkailee myös poliisin edustaja suuronnettomuusharjoituksessa, ylikonstaapeli Pasi Autio. Poliisin tehtävä on eristää vaara-alue liikenteeltä, tarvittaessa Puolustusvoimilta saatavan virka-avun turvin. Kysyttäessä poliisin roolista tämän kaltaisissa, mahdollisesti hybridivaikutuksen piirteitä omaavassa alueellisessa tilanteessa Autio toteaa, että ensisijaista on tavoittaa ydin, joka on aiheuttanut tilanteen sekä lisävahinkojen estäminen.

Kouvolan kemikaaliratapihan harjoitus toteutti onnistuneesti suuronnettomuuteen varautumisen velvoitteen. Tämä tapahtui alueella, jossa vakavan kemikaali- tai räjähdysonnettomuuden riskiarvio on korkea. Ensimmäinen pelastusyksikkö oli paikalla ”punaisella 1-alueella” määräajassa. Harjoituksen johtaja, pelastuspäällikkö Juha Tiitinen muistuttaa, että suuronnettomuuksia tapahtuu harvoin, eikä niiden takia kannata menettää yöunia.

Tilannehuone jossa paljon näyttöjä. Mies selittää jotain ja taustalla henkilöt istuvat tarkkailemassa näyttöjä.

Tukevat toimenpiteet johdettiin Pelastuslaitoksen tilannekeskuksesta. Entisen hätäkeskuksen puitteet ovat vakuuttavat omaa sääasemaa myöten. Tuuli voi olla pelastuslaitoksen ystävä tai vihollinen, tänään se oli ystävä ammoniakkipilven kaikotessa radan suuntaisesti itään, jolloin vältyttiin pahimmalta skenaariolta. Kun aamulla toimeen kävi 18 yksikköä ja 40 henkilöä pelastuslaitokselta, iltapäivällä uhka taltutettiin 14 yksikön ja 43 henkilön voimin.

Harjoitukseen osallistui huomattava joukko eri viranomaisten toimijoita ja suurilukuinen määrä kaupunkilaisia.

- Henki oli se, että kaikki olivat tosissaan, kiteyttää Jukka Perttula, Kouvolan kaupungin kunnossapitopäällikkö.

´