Tervetuloa uudet alokkaat Maasotakouluun!
Maasotakoulussa Haminassa, Reserviupseerikoulun Jääkärikomppaniassa tai Kuljetuskomppaniassa aloitti maanantaina 3. tammikuuta noin 280 uutta alokasta. Heistä 20 on naisia, jotka suorittavat naisten vapaaehtoista asepalvelusta.
Alokkaiden ensimmäinen palveluspäivä alkoi ilmoittautumisella vanhassa sotilaskodissa Haminan Kadettikoulunkadulla. Palvelukseen piti ilmoittautua kello 16 mennessä.
Ilmoittautumista ennen ovella olivat vastassa lääkintävarusmiehet ja -naiset, jotka kysyivät alokkaiden terveydentilasta ja mahdollisista flunssaoireista, altistumisesta sekä ulkomailla oleskelusta ennen palvelusta. Pienistäkin oireista tai altistumismahdollisuudesta alokas siirtyi sairaanhoitajan pakeille, ja palvelus alkoi tässä tapauksessa erillään muista. Näin koetetaan vähentää koronan leviämistä muihin varuskunnassa.
Suurin osa uusista alokkaista aloitti palveluksensa normaalisti, eli osana omaa joukkoaan joko Jääkärikomppaniassa tai Kuljetuskomppaniassa.
Lappeenrantalainen Niklas Nordman (kuvassa) ilmoittautui palvelukseen ensimmäisten joukossa heti kello 9 jälkeen. Hänet sijoitettiin Jääkärikomppaniaan. Nordman toivoo pääsevänsä varusmiespalveluksessa sotilaspoliisiksi ja johtajakoulutukseen. Johtajakoulutusta varusmiehet ja -naiset saavat aliupseerikurssilla tai reserviupseerikurssilla. Nordman tähtää jopa ammattisotilaaksi, jos myöhemmin aukeaa opiskelupaikka kadettikoulussa eli Maanpuolustuskorkeakoulussa.
Kotkalainen Toni Heikkinen, 20, aloitti varusmiespalveluksensa Kuljetuskomppaniassa. Hän sai juuri ennen palveluksen aloittamista lukion suoritettua. Hänellä ei vielä ensimmäisenä päivänä ole erityisiä odotuksia varusmiespalvelukselta. Alokasjakson aikana voi miettiä ja hakea mieluisiin tehtäviin.
Heikkinen oli saanut vinkkejä läheisiltään ja kavereiltaan inttiä varten.
- Että ottaa rennosti, ja hyvällä asenteella, Heikkinen kertoo.
Näinhän se on: ei tarvitse jännittää, ja voi ottaa rennosti ja huumoria unohtamatta, mutta hommat pitää hoitaa jämptisti, huolellisesti ja ahkerasti.
Kuvassa uusi alokas Toni Heikkinen odottaa turvatarkastukseen menemistä.
Ilmoittautumisen ja kaavakkeiden täyttämisen jälkeen vuorossa oli turvatarkastus, johon kuului muun muassa sotakoiran nuuhkaisut. Sotakoira Leevi tarkasti, onko uusilla alokkailla huumausaineita tai muita laittomia aineita mukana.
Kuvassa sotakoira Leevi on tarkkana, ettei varuskuntaan tuoda huumeita.
Päivän ohjelmassa oli myös varusteiden hakeminen varusvarastolta. Jalkineita, sukkia, paitoja, pakkastakki, maastopuvun housut, lakki, pakki, kenttäpullo... Iso säkki täynnä vaatteita ja varusteita piti kantaa omaan tupaan. Jos painavaa säkkiä ei jaksanut yksin kantaa, niin kaveria autettiin kyllä.
Sitten päästäänkin omaan tupaan. Varusteet pitää pakata kaappiin hyvässä järjestyksessä ja siististi eli särmästi. Iltalukemiseksi kaikki saivat Sotilaan käsikirjan, jossa on ohjeita ja tietoja inttielämää varten.
Yhteistupakokeilu laajeni nyt eri joukko-osastoihin, ja myös Maasotakoulun alokkaisiin. Ensin kartoitetaan kaikkien halukkuus mahdollisiin yhteistupiin ja lasketaan, tuleeko sekatupia. Jokaiseen sekatupaan pitää riittää vähintään kaksi vähemmistösukupuolen edustajaa ja kaikilta tuvassa olevilta pitää asiaan olla suostumus. Yhteistupia kokeiltiin vuonna 2020 reserviupseerikurssilla ja siitä saatiin hyviä kokemuksia.
Ruokailut tapahtuvat varuskunnan ruokalassa. Tuoreet alokkaat pääsivät maistamaan päivällisellä myös Haminan sotilaskodin tarjoamia herkkuja. Legendaariset sotkun munkit tulivat tutuiksi heti ensimmäisenä päivänä. Normaalisti sotkun munkki maksaa myös alokkaille, mutta hinta on hyvin kohtuullinen: 0,50 euroa.
Hyvää palveluksen alkua kaikille alokkaille!