Hyppää sisältöön

Tykistö - muutakin kuin tuliasemia ja tulenjohtoa

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 30.11.2021 15.22
Uutinen
Kaksi tykkiä ampuvat yhtäaikaisesti tuliasemassa syksyisessä maastossa.

Tykistöstä puhuttaessa tulee tavallisesti mieleen tulenjohtaja tähystämässä iskemiä tai tykkimies ampumassa tykillä. Toki tuo mielikuva on täysin totta, mutta siinä ilmenee vain tykistöjärjestelmän näkyvin lopputulos. Jotta tuo lopputulos on mahdollista, sen eteen on tehty paljon työtä erilaisissa tehtävissä.

Tykistöjärjestelmään kuuluvat kenttätykistö, kranaatinheittimistö ja raketinheittimistö. Toiminnallisesti tykistöjärjestelmä jakaantuu johtamiseen, tuliasematoimintaan, tulenjohtamiseen, sääpalveluun, huoltoon, ammunnanhallinta- ja johtamisjärjestelmiin sekä tiedusteluun ja valvontaan. Nämä toiminnallisuudet tarjoavat monipuolisen tehtäväkentän tykistöaselajissa palveleville. Kainuun tykistörykmentissä palvelee varusmiehiä lähes kaikissa edellä mainituissa tehtävissä.

Johtaminen on kaiken toiminnan aikaansaava osa-alue. Kainuun tykistörykmentissä annetaan johtajakoulutusta tuliasema-, tulenjohto-, kranaatinheitin- ja viestilinjalla tykistön johtajatehtäviin.

Johtajakoulutuksessa epäsuoran tulen johtajat saavat tarvittavan osaamisen erilaisiin aselajitehtäviin. Johtajakaudellaan he johtavat koulutuksensa mukaisia ryhmiä, joukkueita tai jaoksia sekä toimivat erilaisissa toiminnallisissa tehtävissä kuten esimerkiksi patteriupseerina, tuliasema-aliupseerina, tulitoimintaupseerina ja -aliupseerina tai vaikkapa viestiupseerina ja -mestarina.

Tuliasematoiminta ei ole pelkää tykillä, kranaatinheittimellä tai raketinheittimellä ampumista. Ennen tulitoimintaa on tuliasemat pitänyt tiedustella ja valmistella sekä mitata. Mittausupseerit, -aliupseerit ja -miehet tekevät piirun ja metrin tarkkaa työtä tuliasemia valmisteltaessa.

Automaattisten mittausvälineiden lisäksi mittauksissa hyödynnetään vanhempia varavälineitä sekä taivaankappaleita eli aurinkoa ja tähtiä.

Tulenjohtaja johtaa ryhmänsä kanssa kranaatit maaliin. Jotta tähän päästään on ensin mitattava oma paikka ja maalin paikka tarkasti. Tulikomento on lisäksi saatava viestitettyä tuliyksikölle. Tulenjohtoaliupseerit ja -miehet toteuttavat maalin paikannuksen ja viestittämisen.

Tulenjohtoryhmät käyttävät työssään uusimpia välineitä, kuten maalinpaikannuslaitetta ja tulenjohtajan päätelaitetta, vanhempia varavälineitä unohtamatta. Viestivälineiden käyttötaito on tulenjohtomiehelle erityisen tärkeää, sillä ilman toimivaa viestiyhteyttä tulenjohtaja ei voi tulta johtaa.

Sääpalvelu tuottaa ampumatoiminnassa tarvittavat säätiedot. Vallitsevilla olosuhteilla voi olla suurikin merkitys tulen osuvuuteen. Sään luotaus toteutetaan säähavaintopalloilla. Kainuun tykistörykmentissä ei palvele säämiehiä, koska heidän koulutuksensa on keskitetty Porin prikaatiin Niinisaloon.

Huolto on toiminnan ylläpitävä voima. Ilman ampumatarvikkeita tykistöjoukot eivät voi tulikomentoja toteuttaa ja ilman huoltopalveluita ei henkilöstö säily toimintakykyisenä. Tykistöjoukkojen huoltoon sisältyy huoltopalveluiden lisäksi kunnossapitoa, täydennyksiä, kuljetusta ja lääkintää.

Kainuun tykistörykmentissä palveleekin monipuolinen joukko huollon osaajia; keittäjiä, kuljettajia, lääkintämiehiä, taisteluvälinemiehiä ja aseseppiä johtajineen.

Ammunnanhallinta- ja johtamisjärjestelmät mahdollistavat tykistöjärjestelmän toimivuuden ja käytön. Tulitoimintaupseerit ja -aliupseerit määrittävät aseille ampuma-arvot joko ammunnanhallinta- ja johtamislaitteella tai perinteisellä tasomenetelmällä. Johtamisjärjestelmien toimivuudesta vastaavat viestimiehet. 

Tiedustelulla ja valvonnalla tarkoitetaan tykistöjärjestelmässä erilaisten sensorien käyttöä maalien paikantamisessa ja alueiden valvonnassa. Tiedustelu ja valvonta ovat tämän lisäksi kaikille joukoille kuuluvaa toimintaa. Tiedustelu-upseereiden tuottama tilannetieto on tärkeä joukkojen johtajille oikea-aikaisten päätösten tekemiseksi.

Kuten aiemmin todettiin, tykistö ei ole pelkkää tykillä tai kranaatinheittimellä ampumista ja tulenjohtamista. Kainuun tykistörykmentissä palvelee monipuolinen joukko eri alojen osaajia, jotka yhdessä muodostavat toimivan ja suorituskykyisen joukon. 

#valmiinatukemaan

Kirjoittaja on everstiluutnantti Paavo Sarala, Kainuun tykistörykmentin komentaja.
 

Ampuma- ja harjoitusalue Joukko-osasto
´