Hyppää sisältöön

Vaaditaan "Armeija"... ja enemmän

Maavoimat
Julkaisuajankohta 12.3.2024 19.41
Tiedote
Potilasta nostetaan paareilla lentokoneeseen. Usean eri viranomaisen edustajat seisovat etualalla selin.

Pitkälle kehittynyt viranomaisyhteistyö on turvallisen sotaharjoituksen kivijalka. Suomen puolella käytävään osaan Nordic Response 24 -harjoituksesta osallistuu Puolustusvoimien lisäksi useita yhteiskunnan kannalta tärkeitä toimijoita. Kotimaisen viranomaisyhteistyön historian laajimmassa operaatiossa tehdään yhteistyötä myös muiden Pohjoismaiden viranomaisten kanssa.

Liikenneturvallisuuden näkökulmasta ELY-keskus ja poliisi pitävät huolta, että niin harjoitusosallistujat kuin muutkin tienkäyttäjät voivat kulkea turvallisesti harjoitusliikenteestä huolimatta. ELY-keskus ohjaa teiden kunnossapitoa sekä asettaa harjoitusalueille tarvittaessa matalammat nopeusrajoitukset, jonka merkitys konkretisoitui jo varhaisessa vaiheessa saapumisliikenteen haastavissa keliolosuhteissa. ELY-keskuksen avulla Enontekiöön saatiin siirrettyä huomattava määrä sotilaskalustoa ilman suuria ongelmia. Myös Lapin poliisilaitos tukee harjoituksen yleistä turvallisuutta partioimalla tiuhaan harjoituspaikkakunnilla, sekä pitämällä kansalaiset tietoisena harjoituksen liikennevaikutuksista aktiivisella viestinnällä. Lapin pelastuslaitoksella sekä -ensihoidolla on harjoituksessa mukana omat johto-osat ja useita lisäyksiköitä, jonka vuoksi apu ei mahdollisen onnettomuuden sattuessa ole kaukana. Aluehallintovirasto tukee myös osaltaan merkittävästi harjoituksen onnistumista.

Yhteisoperaatio Norjan kanssa

Nordic Response 24 -harjoituksen lääkinnällisen pelastustoimen johtajana toimiva Tuomas Puljujärvi ja Lapin hyvinvointialueen ensihoidon kenttäjohtaja Tuukka Luttunen kertovat, että harjoituksessa kehitetään kenttälääkinnän hoitoketjuja kriisin varalta. Toiminnan harjoittamiseksi on järjestetty muun muassa fiktiiviseen tapahtumankulkuun perustuva yhteisoperaatio, jossa kaksi sotilasta olivat joutuneet Enontekiön alueella auto-onnettomuuteen saaden vakavia palovammoja. Tapauksessa pelastustoiminnan aloitti Puolustusvoimien ensihoito- ja pelastusyksiköt, jotka välittivät asian Lapin hyvinvointialueen (LAPHA) ensihoidon kenttäjohtajalle. LAPHAn kenttäjohtaja päätti suunnata virka-apupyynnön Suomen hätäkeskuksen kautta Norjan hätäkeskukselle, sillä Norjassa on käytössä ympärivuorokautiset siviilipuolen ilma-ambulanssit. Enontekiön sijainnin vuoksi potilaat on mahdollista saada hoitoon Bergenin palovammayksikköön ilma-ambulanssilla nopeammin kuin Suomen vastaavaan yksikköön Espooseen. Kotimaisilla siviilipuolen resursseilla potilaiden toimittaminen palovammayksikköön saman vuorokauden aikana on varsinkin talviaikaan haastavampaa. 

Maavoimallisen harjoituksen pelastuspäällikkö, Kimmo Oinonen, kertoo että pohjoismaiden välinen viranomaisyhteistyö on kehittynyt puolustusyhteistyön lailla toimivaksi kokonaisuudeksi. Suomen ja Norjan pelastuslaitoksilla ja ensihoidoilla on rajat ylittävän toiminnan sopimukset, joita pystytään hyödyntämään harjoituksessa, jos tarve lähteä auttamaan joukkoja Norjan puolella syntyy.

”Jos pelastuslaitos tarvitsee meiltä apua, niin apua se myös meiltä saa” 

Sotaharjoituksen viranomaisyhteistyöjärjestelyjen ansiosta Puolustusvoimat kykenee tarpeen tullen tukemaan pelastuslaitosta myös harjoitustoiminnan ulkopuolisissa tehtävissä. Harjoituksen aikana pelastuslaitoksen ja ensihoidon lisäksi hätäkeskuksesta tulevat hälytykset välittyvät suoraan Puolustusvoimien yksiköille, jolloin pysymme ajan tasalla ja pystymme tarvittaessa selvittämään tarvitseeko pelastuslaitos meiltä apua, toteaa pelastuspäällikö Oinonen.

´