Valmiusyksikön matkassa – varusmiehet valmiina tehtäviinsä Cold Response -harjoituksessa
Jääkäriprikaatista Cold Response 2022 -harjoitukseen osallistuvat valmiusyksikön varusmiehet ovat saaneet erityisesti tähän harjoitukseen valmistavaa koulutusta muun muassa taistelu- ja ampumaharjoituksissa ja talvisodankäynnin peruskurssilla sekä tällä viikolla toteutetussa jäätiedustelu- ja jäistäpelastautumiskoulutuksessa.
Jääkärit Saaga Honkanen ja Pinja Tuulas kertoivat tunnelmiaan valmistautuessaan jäistäpelastautumiskoulutukseen. He ovat vakuuttuneita saamansa koulutuksen antamista taidoista ja valmiuksista toimia osana suomalaisen pataljoonan joukkoja kansainvälisessä harjoituksessa.
– Paljon meitä on koulutettu ja uskon, että hyvin me siellä pärjätään, eikä olla ainakaan alakynnessä koulutuksen suhteen. Tämän harjoituksen vuoksi olemme saaneet lisäkoulutuksena myös lumiturvallisuuskoulutusta. Eniten odotan uusia kokemuksia ja mielenkiintoista on nähdä, miten ulkomaalaisten kanssa toimitaan ja päästä vertaamaan perustaistelumenetelmiä, kertoi Saaga Honkanen.
– Aika lailla samoilla mielillä olen lähdössä, mahtavaa on päästä kokemaan ja näkemään uutta ja siellä varmaankin oppii lisää talvitaistelusta, totesi Pinja Tuulas.
Osaksi kansainvälistä harjoitusjoukkoa
Jääkäriprikaatin koulutuspäällikkö, everstiluutnantti Oskari Paavola kertoo, että valmiusyksikön peruskoulutus antaa erittäin hyvät perusteet harjoitukseen osallistumiselle.
– Norja poikkeaa toimintaympäristönä varsin merkittävästi totutusta harjoitusmaastosta. Joitain rajattuja koulutuskohtia kuitenkin edellytetään ennen harjoitusta. Esimerkiksi lumivyöryvaara on Norjassa todellinen, joten kaikki harjoitukseen osallistuvat käyvät lumivyörytietoisuuden koulutuksen. Hienointa tässä on se, että suomalainen asevelvollinen kykenee toimimaan suoraan osana kansainvälistä harjoitusjoukkoa. Voimme olla ylpeitä omasta osaamisestamme - millä tahansa mittarilla mitattuna, toteaa everstiluutnantti Paavola.
Jääkäriprikaatin valmiusyksikkö muodostaa yhdessä Kainuun prikaatin valmiusyksikön kanssa Cold Response 22 -harjoitukseen osallistuvan suomalaisen pataljoonan rungon. Suomalainen pataljoona toimii osana suomalais-ruotsalaista prikaatia, jonka johtovastuu on Ruotsilla. Suomen ja Ruotsin kykyä operoida yhdessä on rakennettu määrätietoisesti jo lähes kymmenen vuoden ajan. Kyky yhdessä operointiin on todettu jo useassa harjoituksessa viime vuosina.