Hyppää sisältöön

Varuskunnan tukiverkkoa solmii monta toimijaa

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 6.4.2022 16.14
Uutinen

Varusmiespalvelus saattaa mennä useimmilla ilman sen kummempia kommervenkkejä normaalien terveystarkastusten sekä kuraattorien, papiston ja varusmiestoimikunnan oppituntien merkeissä.

Mutta kun omaa jaksamista on syytä kyseenalaistaa tai huoli omasta tai läheisten tulevaisuudesta kaihertaa, tarjolla on tukea ihan käsivarren ojennuksen päässä. Siihen tukeen on hyvä ja syytä tarttua. Se tuki on asevelvollisia varten.

Sosiaalikuraattorit tukevat palveluksessa ja reservissä

Kainuun prikaatissa työskentelee kaksi sosiaalikuraattoria. Kuraattorin tehtävänä on tukea varusmiehiä sosiaalisen ja henkisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja parantamisessa. Varusmiehillä on aina oikeus asioida sosiaalikuraattorin luona päiväpalveluksensa aikana.

Varusmiespalvelusaikana kenelle tahansa voi tulla eteen monenlaisia haasteita niin palvelukseen kuin siviilielämään liittyen. Sosiaalikuraattorien kanssa voi käydä keskustelemassa luottamuksellisesti asioista, jotka painavat mieltä tai kysymyksistä, jotka askarruttavat. 

Sosiaalikuraattori kohtaa jokaisen varusmiehen omana yksilönään ja hänen esille tuomiaan asioita kunnioittaen. Usein käsittelyssä ovat haasteet palveluksessa jaksamisessa, ihmissuhteisiin liittyvät monenmoiset huolet tai taloudellisiin ongelmiin liittyvät kysymykset. Sosiaalikuraattori antaa tietoa sekä ohjaa ja neuvoo varusmiestä asioissa eteenpäin. 

Yksilökohtaiseen asiakastyöhön liittyen sosiaalikuraattori tekee tarvittaessa yhteistyötä myös muiden viranomaisten kanssa niin puolustusvoimien sisällä kuin siviilisektorilla. Yhteydenotot muihin viranomaisiin tapahtuvat kuitenkin aina varusmiehen luvalla ja yleensä yhdessä varusmiehen kanssa.

Sosiaalikuraattori tekee varuskunnassa myös opetustyötä eli pitää informatiivisia oppitunteja varusmiehille erilaisiin sosiaalietuuksiin sekä opintoihin hakeutumiseen liittyvistä asioista. Oppitunteja sosiaalikuraattorin pitämänä on myös sosiaaliseen ja psyykkiseen toimintakykyyn liittyen osana puolustusvoimien taistelijan mieli -koulutusta. 

Sosiaalikuraattorin työn tavoitteena on, että varusmiehen palvelus onnistuu mahdollisimman hyvin. Jos palvelus jostain syystä kuitenkin keskeytyy, niin silloin sosiaalikuraattori ohjaa varusmiehen tämän oman asuinkunnan tuen ja palveluiden piiriin.

Sosiaalikuraattoreihin voi olla yhteydessä paitsi palvelusaikana, myös jo ennen palvelukseen tuloa ja toki myös reservissä ollessa. 

Sotilaskin on ihminen

Onko minusta sotilaaksi? Selviänkö sotilaan tehtävissä? Olenko valmis käyttämään tarvittaessa asetta kotimaani puolustamiseen? Mikä minulle on Suomessa puolustamisen arvoista? Olenko valmis kohtaamaan sodan todellisuuden ja sen aiheuttamat tappiot? Mitä tapahtuu, jos minulle tai taistelutoverille käy sodassa huonosti?

Nämä kysymykset vievät sotilaspapin työn ydinalueeseen: miten voimme varautua poikkeusoloihin niin, että säilyttäisimme sen aikana toimintakykymme sekä voisimme palautua poikkeusolojen jälkeen normaaliin elämään. 

Sotilaspappien pitämillä oppitunneilla on mahdollista pysähtyä avoimesti näiden teemojen äärelle. Jos yhteinen asioiden jakaminen tuntuu haastavammalta, voi keskustelua jatkaa yksityisesti ja luottamuksellisesti papin kanssa esimerkiksi työhuoneella, ulkosalla tai puhelimitse. Myös harjoituksissa voidaan istahtaa hetkeksi kannon nokkaan ja jutustella.

Elämään mahtuu monenlaisia vaiheita ja käänteitä rauhanaikanakin. Usein ne ovat normaaleja ja positiivisia, joskus valitettavasti sellaisia, joita ei haluaisi kohdata. Silloin tarvitaan rinnalla kulkijoita. Yksin ei tarvitse jäädä, vaikka läheiset ja ystävät eivät olisikaan juuri silloin heti saatavilla.

Sotilaspapit yhdessä kuraattorien kanssa ovat luotettavia keskustelukumppaneita.

Vanhan sanonnan mukaan "kaikki on korkeammassa kädessä". Sotilaspapin kanssa on mahdollista pysähtyä olemassaolon ja elämänkatsomustenkin kysymyksiin. Mikä on elämäni tarkoitus? Onko Jumala oikeasti olemassa ja jos on, niin millainen hän on? Voiko järkevä ihminen uskoa Jumalaan? Harvoin tämän tyyppisiin kysymyksiin löytyy selkeää vastausta. Yhdessä niitä voidaan kuitenkin pohtia ja sitä kautta ne yleensä selkenevät.

Makeantoiminnan joukot varusmiehen tukena

Sotilaskoti on varuskunnan keidas. Paikka, jossa varusmiehet saavat rentoutua vapaa-ajallaan. 

Sotilaskodissa varusmiehiä palvelevat vapaaehtoiset sisaret ja veljet yhdessä henkilökunnan kanssa. Vapaaehtoiset koetaan yleensä helposti lähestyttäviksi, heille on mahdollista puhua avoimesti omista tuntemuksista. Kirjaston ovat monet varusmiehet kokeneet paikaksi, jossa voi rauhoittua ja olla hetken omissa oloissa.  Toki kirjaston kirjat tarjoavat viihdykettä vapaa-aikaan monipuolisesti, faktaa ja fiktiota. Päivän sanomalehdet ja monet aikakauslehdet odottavat lukijaansa kirjastossa ja lukusalissa. Yhdessä Varusmiestoimikunnan kanssa on hankittu uusia lautapelejä varusmiesten käyttöön.

Sotilaskoti tukee myös varusmiesten vapaa-ajan liikuntaa. Heikinhallissa on golflyöntiverkko ja mailoja sekä paininukke, jotka yhdistyksemme on hankkinut.  Kunhan taas iltalomat alkavat, on hyvä muistaa, että yhdistys mahdollistaa keilaamisen Kajaanin keilahallissa. Muita urheilu- ja liikuntavälineitä hankimme ehdotusten perusteella tosi mielellään. 

Odotamme myös innolla, että pääsemme VMTK:n kanssa järjestämään kotiutuskonsertteja. Kaikkia kotiutuvia muistamme pienellä lahjalla sekä nohevia taistelijoita stipendillä.

Sotilaskoti tunnetaan tietenkin sotkusta, kahvilasta, jossa tarjolla on monenlaista purtavaa ja muuta tarpeellista. Munkkikahvi pelastaa monen päivän! Valikoimat ovat olleet monipuoliset näin koronankin aikana. Liikkuva sotilaskoti on palvellut myynti-autoilla sekä varuskunta-alueella että maastossa. 

Uutena palvelunamme on aloittanut verkkokauppa, josta on mahdollista ostaa sotkun tuotteita, jotka toimitetaan pääsääntöisesti illalla yksikköön, korona-aikaan myös lepo-osastoille.
Sloganimme mukaan sotilaskoti palvelee hymyllä ja sydämellä. Tavoitteemme on, että varusmiehet menestyvät koulutuksessa ja palvelutehtävissä ja sen jälkeen voivat rentoutua turvallisesti sotilaskodin palveluista nauttien.

Varusmiestoimikunta toimii varusmiesten tuntosarvena

Varusmiestoimikunta (VMTK) koostuu kolmesta aliupseerikurssin käyneestä varusmiehestä sekä suoraan alokaskaudelta valitusta viestintävarusmiehestä. Nämä kolme muuta tehtävää ovat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä TOS-asiamies (työ-, opinto- ja sosiaali-) . 

Varusmiestoimikunnalla on useita tehtäviä ja vastuualueita. Puheenjohtaja johtaa toimintaa ja edusta usein joukko-osastoaan varusmiesten suunnasta. Hän kuuntelee varusmiehiä ja auttaa heitä palvelukseen liittyvissä asioissa. 

Varapuheenjohtaja hoitaa varusmiesten kyyditykset lomalle ja sieltä takaisin kasarmille sekä tuuraa tarvittaessa puheenjohtajaa. TOS-asiamies vastaa puolestaan vapaa-ajan toiminnasta sekä järjestää kursseja kasarmilla. Hän myös hoitaa vaarakortteja sekä on osa sisäilmatyöryhmää. 

Kokonaisuudessaan VMTK on niin kutsutut tuntosarvet varusmiesten suunnasta henkilökuntaa kohti. Toimikunta tekee paljon yhteisyötä johdon kanssa ja toimii täten siltana palveluksessa olevien ja esikunnan välissä. Heille on matala kynnys ottaa yhteyttä esimerkiksi kertoakseen toiveita tai kysyäkseen palvelukseen liittyvistä asioista. 

 

Joukko-osasto
´