Viranomaiset kehittivät vaativien tilanteiden yhteistoimintaa
Viranomaisten yhteistoimintaa kehittävä harjoitus järjestettiin Helsingin Eteläsatamassa 5.9. Harjoitukseen osallistuivat Helsingin poliisi, Suomenlahden merivartiosto, Helsingin kaupunki, Helsingin pelastuslaitos, Helsingin satama ja Tulli.
Viranomaisten yhteistoimintaharjoitus oli osa Kehä 16 -paikallispuolustusharjoitusta, joka kehittää varusmiesten, reserviläisten, henkilökunnan ja viranomaisten suorituskykyä ja varautumista yllättäviin ja monialaisiin uhkatilanteisiin.
- Harjoitukseen on rakennettu tilanne, jossa rikolliset ovat ottaneet terminaalin haltuun, kertoi Kaartin pataljoonan komentaja, everstiluutnantti Ari Lehmuslehti.
Tilanne käynnisti poliisijohtoisen operaation, jossa alue eristettiin.
- Kun poliisin oma henkilö- tai välineresurssi ei riitä, muita viranomaisia pyydetään mukaan suorituskykyjen takia. Kaikki viranomaiset ovat samassa pöydässä, kun asioista päätetään, muistutti Helsingin poliisin erityistoimintayksikön johtaja, ylikomisario Heikki Porola.
Rajavartiolaitos tuki poliisia suorituskyvyillään merkittävästi. Harjoitukseen osallistuvat muun muassa Vartiolaiva Turva ja Super Puma -helikopteri.
- Harjoitus on hyvä osoitus siitä, miten viranomaiset pystyvät järjestämään hyvin laajamittaisen harjoituksen keskellä Helsinkiä, kertoi Suomenlahden merivartioston operatiivisen toiminnan johtaja, komentajakapteeni Pentti Alapelto.
Viranomaisten yhteisoperaatiolla rikolliset otettiin kiinni.
- Harjoituksella haettiin haastetta johtamiseen ja oppeja yhteistoiminnan kehittämiseen, taustoitti everstiluutnantti Ari Lehmuslehti.
Helsingin kaupunki laaja-alaisesti mukana
Helsingin kaupungilta harjoitukseen osallistuivat muun muassa poliisi, pelastuslaitos sekä sosiaali- ja kriisipäivystys. Helsingin kaupunki on aktiivisesti mukana kehittämässä viranomaisten yhteistoimintaa siltä varalta, että jotain poikkeuksellista tapahtuu.
- Helsingin kaupungin osalta haetaan kriisijohtamiskyvykkyyttä ja millä tavalla annetaan sekä saadaan tukea muilta viranomaisilta, kertoi Helsingin kaupungin tavoitteista valmiuspäällikkö Anssi Vuosalmi.
Kolmantena tavoitteena Helsingin kaupungin osalta oli psykososiaalisen tuen antaminen.
- Sosiaali- ja kriisipäivystyksen ammattilaiset ottavat järkyttävään tilanteeseen joutuneet siviilit vastaan ja tarjoavat riittävän tuen, avasi Vuosalmi.
Ruotsalaisviranomaiset seurasivat harjoitusta
Harjoitusta seurasi kolme upseeria Livgardetin rykmentistä ja ruotsalainen poliisi osana Suomen ja Ruotsin maavoimien kahdenvälistä yhteistyötä (FISE). Livgardet on Kaartin jääkärirykmentin yhteistyöjoukko.
- Harjoituksen organisointi keskellä Helsinkiä häiritsemättä kaupunkilaisia oli vaikuttavaa, kertoi everstiluutnantti Tobias Ekman, joka on Livgardetin 11. sotilaspoliisipataljoonan komentaja.
Harjoituksen seuraamisen tavoitteena oli parhaiden käytänteiden jakaminen.
- Näimme viranomaisten työskentelevän yhdessä. Ei pelkästään johtotasolla, vaan myös taktisella tasolla. Arviomme mukaan suomalaisilla on toimintamalli, joka toimii tarvittaessa, arvioi everstiluutnantti Ekman.
Ruotsalaiset olivat tyytyväisiä vierailun antiin.
- Meillä oli hyviä keskusteluja molempien maiden poliisin ja puolustusvoimien kesken.
Viranomaisten yhteistoimintaharjoitusta seurasi myös poliisi.
- Olin vaikuttunut hyvästä yhteistyöstä viranomaisten välillä, kertoi poliisikomentaja Håkan Karlsson vaikutelmastaan.
Karsson pitää kansainvälistä viranomaisyhteistyötä erittäin tärkeänä. Hänen mukaan muilta voi aina oppia ja löytää uusia tapoja voimavarojen käyttämiseksi mahdollisimman tehokkaasti.