Hyppää sisältöön

Vöyrin päivä on tärkeä perinne Maasotakoulussa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 27.1.2020 15.12
Tiedote
Rivissä lumipukuisia sotilaita ja edessä lipputangossa Suomen, puolustusvoimien lippu
Vöyrin päivän aamuna järjestäydyttiin ja perinnepäivä sai alkaa.

Vöyrin päivää 28. tammikuuta vietetään Maasotakoulussa, koska ammattisotilaiden ja ammattialiupseerien koulutus alkoi Vöyrissä Länsi-Suomessa tammikuussa 1918. Vuonna 2020 perinnepäivää vietettiin perjantaina 24. tammikuuta. Anivarhain täydennyskoulutuksen aloittaneet aliupseerit aloittivat juhlapäivän järjestäytymällä Vöyrin puistoon varuskunta-alueella Lappeenrannassa.

Maasotakoulu juontaa juurensa Vöyrin sotakouluun, eli Vöyrin kunnassa vuonna 1918 aloitettuun ammattialiupseereiden koulutukseen. Ensimmäiset kurssit kestivät vain muutaman kuukauden, ja silloin opiskelijoita kutsuttiin "värvätyiksi". Vuosikymmenten varrella Maasotakoulu ja sen edeltäjät ovat kouluttaneet ammattisotilaita, muun muassa kanta-aliupseeristoa, toimiupseereita, opistoupseereita, aliupseereita, sotilasammattihenkilöitä. Maasotakoulu perustettiin vuonna 2001, aliupseeristoa uusittiin vuonna 2007 ja koulutusta ammattialiupseereille ryhdyttiin antamaan Maasotakoulussa vuonna 2008. Nykyään kaikki suomalaiset aliupseerit käyvät täydennyskoulutuksessa Maasotakoulussa jossain vaiheessa sotilasuraansa.

Vöyrin päivä on joka vuosi 28. tammikuuta. Vuonna 2020 sitä vietettiin Maasotakoulussa Lappeenrannassa perjantaina 24. tammikuuta perinteisin menoin. Päivä alkoi anivarhain aliupseerien perustason opintojen yhteisten opintojen alkuvaiheessa "Perinteiden yö" -tapahtumalla. Tuolloin peruskurssilaiset, aliupseerit eri puolustushaaroista järjestäytyvät kello 04.45 Vöyrin puistoon Maasotakoulun varuskunta-alueella Lappeenrannassa.

Selin perinnehenkilöt pitämässä puhetta rivissä seisoville lumipukuisille joukoille.

Aliupseeriston perinnehenkilöt "vääpeli Jacob Johan Roth ja alaupseeri Carl Johan Spoof" ilmestyivät nyky-aliupseereille Vöyrin päivän koittaessa ja pitivät puheen. He lähettivät terveisiä vuosikymmenten ja vuosisatojen takaa. Aliupseeriston ja ammattisotilaiden koulutus juontaa Suomessa juurensa jo 1600-luvulle.

Vuonna 1625 Suomessa otettiin palvelukseen elinikänsä palkkaa saavia ammattisotilaita. Vuonna 1879 aloitti ensimmäinen Suomen armeijalle ammattisotilaita kouluttava laitos. Sen nimi oli Opetustarkk´ampujakomppania. Vuonna 1918 alkoi itsenäisen Suomen ammattisotilaiden koulutus Vöyrin sotakoulussa.

Sotilasmestari Esa Ek kaataa kannusta rivissä oleville sotilaille mukiin katkeraa kalkkia, aliupseerien perinnejuomaa.

Vöyrin päivän vietto alkaa "Perinteiden yönä" tai oikeastaan anivarhain aamulla. Peruskurssia suorittavat aliupseerit nauttivat rituaalin mukaisen "katkeran kalkin", jonka tarjoilevat heille eri puolustushaarojen aliupseerien perinnemestarit. Kuvassa (yllä) Maavoimien aliupseerien perinnemestari sotilasmestari Esa Ek kaataa katkeraa kalkkia uusille kollegoille. Katkeran kalkin resepti on salainen.

Rivissä lumipukuiset sotilaat juovat katkeraa kalkkia, aliupseereiden perinnejuomaa.

Aliupseeriston perinne vuodesta 1966 on ollut katkeran kalkin nauttiminen ja Perinteiden yö, jolloin perustason kurssilaiset, aliupseerit eri puolustushaaroista ympäri Suomen, ovat juuri aloittaneet täydennyskoulutuksen Maasotakoulussa (tai sen edeltäjässä). Maasotakoulussa aliupseeriston koulutus alkoi vuonna 2008.

Maavoimien aliupseereiden perinnemestari on sotilasmestari Esa Ek, joka seisoo kuvassa maastopuvussa, lumipukuiset sotilaat istuvat ja kuuntelevat.

Maavoimien aliupseerien perinnemestari on Maasotakoulussa palveleva sotilasmestari Esa Ek. Hän tervehti täydennyskoulutuksen aloittaneita aliupseereita ja kunniavieraita Vöyrin päivän aamiaisella varuskunnan ruokalassa. Merivoimien aliupseerien perinnemestari on ylivääpeli Tero Mäkirinta, Ilmavoimissa taasen tehtävää hoitaa ylivääpeli Kari Aunala.

Eversti evp Simola pitämässä puhetta Maasotakoulussa Vöyrin päivänä.

Eversti evp Keijo Simola piti Vöyrin päivän juhlassa juhlapuheen aiheenaan "Aliupseerien koulutusjärjestelmän muutosvaiheista itsenäisessä Suomessa". Ammattisotilaiden koulutus Suomessa juontaa juurensa jo 1600-luvulle, ja vuonna 1918 ammattialiupseereita alettiin kouluttaa Vöyrin sotakoulussa. Eri vaiheiden jälkeen koulutus on rantautunut erityisesti Maasotakouluun, jossa aliupseeriston koulutus alkoi vuonna 2008.

ATOP ry:n puheeenjohtaja Keijo Koivisto piti puheen Väyrin päivänä 2020 Maasotakoulussa.

Ali-, toimi- ja opistoupseerien perinneyhdistys ATOP ry juhlii Vöyrin päivää yhdessä Maasotakoulun kanssa. ATOP ry:n puheenjohtaja Keijo Koivisto kertoi tervehdyksessään omista aliupseeriajoistaan ja toivotti nykyisille palveluksessa oleville aliupseereille onnea ja menestystä.

Kuvassa esiintyy Rakuunasoittokunta.

Rakuunasoittokunta esitti Vöyrin päivänä muun muassa Vöyrin Kaartin marssin (säv. Leevi Madetoja), Juhlamarssin isänmaalle (säv. Toivo Kuula) ja Nuoret Sankarit (säv. Otto Kotilainen).

Sotakoulujen johtajat ja puolustushaarojen perinnemestarit yhteiskuvassa rivissä.

Suomen sotakoulujen johtajat ja eri puolustushaarojen aliupseereiden perinnemestarit yhteiskuvassa (yllä).

He, kuten muutkin Suomen aliupseerit ja mikseivät kaikki suomalaiset sotilaat, ovat saaneet hyvän neuvon, julistuksen Mannerheimin ristin ritari ylivääpeli Onni Määttäseltä:

"-- Haluan toimia esimerkkinä sotilailleni, olen ammattitaitoinen, kurinalainen, sekä psyykkisesti että fyysisesti vahva. Minä ylläpidän ja kehitän valmiuksiani toimia aliupseerina, johtajana. Minä olen suomalainen aliupseeri."

Rivissä sotilaita ja Suomen lippu lipputangossa aamuhämärässä.

 

´