Hyppää sisältöön

Wanha Veteraani Haminassa on Maaskin ja RUK:n naapuri, joka auttaa kriha-tehtäviin rekrytoinnissa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 1.6.2022 11.40
Tiedote
UN- eli YK-vartiokoppi ja muuta kriha-materiaalia Wanhan Veteraanin ulkotiloissa.

Wanha Veteraani toimii Maasotakoulun ja Reserviupseerikoulun touhukkaana naapurina Haminassa. Taustalla on vaativa tehtävä auttaa parhaan aineksen rekrytoimista kriisinhallintatehtäviin.

Vuoden 2018 elokuun alussa toimintansa aloittanut Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani lähtee neljänteen näyttelykesään Haminassa kovat piipussa.

Kahden hiljaisen koronavuoden aikana perinnekeskuksen ilmettä ja palveluja parannettiin viime syksynä valmistuneella Camp Hamina -tukikohdalla.

Rauhanturvatukikohdan majoitustilat, sauna ja messiravintola saavat tulikasteensa alkavana Hamina Tattoo -kesänä. Odotukset ovat korkealla; majoitteiden varaustilanne antaa hyvän syyn toiveikkuuteen. Tähänastinen käyttäjäpalaute on myös rohkaisevaa. Sitä tukee Rauhanturvaamisen perusnäyttelyn rinnalla toukokuussa avattu paikallisestikin hyvin kiinnostava Suomen laivasto sodassa 1939 - 1945 -vaihtuva näyttely.

Wanhan Veteraanin sijainti aivan Haminan varuskunnan portilla kuvaa hyvin myös Maasotakoulun ja sen alaisen RUK:n hyvää naapuruussuhdetta. Rauhanturvatukikohdan ”vartioapua” antaa maamerkkinä valkoinen Ensio-Pasi, panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo, joka sotamuseolta on saatu Haminaan.

-  Ehtona oli se, että vaunu säilytetään talvet Puolustusvoimien tiloissa Haminassa. Tämä yhteistyö alkoi jo viime kesänä, kun Ensio-Pasi siirrettiin Mobilia-museosta Wanhaan Veteraaniin Maasotakoulun koulutusajona, Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja, eversti (evp) Vesa Kangasmäki kertoo.

Kuvassa: Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki liikuttelee tehtävässään välillä painaviakin (tässä noin 2000 kg) asioita. Kriisinhallintatehtävissä menehtyneiden suomalaisten muistokivi Salpalinjalta on siirtymässä kuljetuksesta maahan ja siitä pystyyn paikalleen museorakennuksen seinustalle.

Koronavuodet 2020-21 iskivät kävijämääriin omat lovensa. Niitä osin paikataan Urlus-säätiön tuella niin, että varusmiehet voivat vierailla näyttelyissä ilmaiseksi.

- Messiravintola on varusmiestenkin käytössä iltalomilla ja tietysti myös museovierailujen yhteydessä, Vesa Kangasmäki muistuttaa. 

Hän lisää, että RUK ja sen henkilöstöryhmät voivat käyttää Wanhan Veteraanin tiloja kokouksissa ja koulutuksessa sekä esimerkiksi tyhy- eli työhyvinvointitilaisuuksissa.

Wanhan Veteraanin toiminta-ajatukseen kuuluu myös erilaisten sotahistoriaseminaarien järjestäminen. RUK:n Maneesi on ehtinyt olla jo monissa Wanhan Veteraanin tilaisuuksissa käytössä palveluineen. Maasotakoulu osallistui myös seminaarijärjestelyihin vuonna 2021, kun Keisarillisen Suomen kadettikoulun alkamista Haminassa käytiin läpi koronan takia 200-vuotisjuhlawebinaarina.

Kuvassa: Laivastonäyttelyn avausseminaari pidettiin RUK:n Maneesissa toukokuun puolivälissä 2022. Eturivin herrat vasemmalta Vesa Kangasmäki, Hannu Hillo, Ville Vänskä, Petri Loikas ja Markku Pakkanen.

Kriisinhallinta osa ulkopolitiikkaa

Eversti (evp) Vesa Kangasmäki on kokenut kriisinhallintaveteraani neljässä ulkomaan operaatiossa sekä alan johtotehtävissä Suomessa niin Kansainvälisessä Keskuksessa Niinisalossa kuin Pääesikunnassa Helsingissä. Tässä yhteydessä hän ottaa esiin tärkeän näkökulman, miksi Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus on juuri Haminassa.

- Osallistuminen kriisinhallintatehtäviin on osa Suomen ulkopolitiikkaa ja se on yksi lakisääteinen Puolustusvoimien tehtävä. Siksi on tärkeää, että maatamme eri kriisinhallintatehtävissä edustavat parhaat mahdolliset voimat, niin reserviupseerit, aliupseerit ja miehistö.

- Tässä rekrytointitehtävässä Wanha Veteraani Haminan varuskunnan vieressä on oiva paikka esitellä varusmiehille, mitä rauhanturvaaminen on ollut ja on nyt. Tukikohdan tuleva suojamuuri on siinä myös tärkeä osa muistuttamassa, että äiti-Suomi pitää tyttäriensä ja poikiensa turvallisuudesta huolen, kun he ovat rauhan asialla maailmalla, Kangasmäki painottaa.

Tämä kannustava puoli Wanhan Veteraanin toiminnassa on konkretisoitumassa edellä kerrotulla varusmiesten perehdyttämisellä rauhanturvaamisen perusnäyttelyyn ja tukikohtaan. Lisäksi on muistutettava RUK:n Oppilaskunnan kannatusyhdistyksen panoksesta yhteistyökuvioissa ja -mahdollisuuksissa.

- Jotain kertoo se, että Oppilaskunnan Kannatusyhdistys ilmoittautui ensimmäisten joukossa Wanhaa Veteraania ylläpitävän yhdistyksen perustajajäseneksi Kymenlaakson Rauhanturvaajien, Suomen Rauhanturvaajaliiton sekä Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanien rinnalle, Vesa Kangasmäki tähdentää.

Wanha Veteraani on auki ti-su kello 10-16 ja messiravintola ti-to 10-22, pe-la 10-00.30 ja su 10-16. aina 18. syyskuuta saakka. Ryhmille ovet avautuvat aina sovittaessa. Poikkeuksen tuo Hamina Tattoo -viikko ti 12. – la 16.7, jolloin näyttelyt ovat avoinna klo 10-20 ja messiravintola klo 10-02. Kaikkina noina iltoina Wanhan Veteraanin pihaan pystytettävässä 200 hengen teltassa soivat huippuartistien Bastion Jazz -konsertit.

Lisätietoja netissä: www.rvpk.fi 


Teksti ja kuvat: Wanhan Veteraanin tiedottaja Terho Ahonen

Hamina Joukko-osasto
´