Yhdeksän kuukautta erityistaitoja vaativissa tehtävissä
Keskiviikkona 18.9. Panssariprikaatista kotiutuu 183 yhdeksän kuukautta erityistehtävissä palvellutta varusmiestä. Kotiutuvien varusmiesten tehtävät ovat olleet joko miehistön erityistehtäviä tai oman alansa erityisosaajien tehtäviä.
Miehistön erityistehtäviin kuuluu muun muassa sotilaspoliisin ja lääkintämiehen tehtävät. Näissä tehtävissä palvellaan pidennetyllä palvelusajalla tehtävien vaativuuden vuoksi, mutta tehtäviin ei vaadita aiempaa kokemusta.
Sen sijaan oman alansa erityisosaajia hyödyntäviin erityistehtäviin tehdään valinnat hakemusten ja mahdollisten testien perusteella. Näissä tehtävissä pääsee hyödyntämään kerryttämäänsä siviiliosaamista. Esimerkkejä erityistehtävissä palvelleista ovat tietotekniset osaajat, viestintävarusmiehet ja sotilassoittokunnan jäsenet.
Erilaiset palvelustehtävät ovat tarjonneet monenlaisten kokemusten lisäksi myös hyödyllisiä eväitä tulevaisuutta varten.
Taistelukentän ensihoitoa ja joukkojen hyvinvointia
Kotiutumisen lähestyessä joukkolääkintätiimissä palvellut panssarijääkäri Fuangprayoon kokee olonsa haikeaksi, mutta hyväksi. Hän päätyi lääkintämiehen tehtäviin, sillä halusi päästä kokeilemaan jotain sellaista, mitä ei siviilissä pääse kokemaan.
- Lääkintämiehet ovat niin sanotusti taistelukentän enkeleitä, mikä inspiroi kyseisiin tehtäviin, Fuangprayoon pohtii.
Tehtävässä liikutaan paljon joukkojen kanssa kentällä, eikä vastuu rajoitu vain taistelukentän ensihoitotoimenpiteisiin: joukkojen hyvinvoinnista tulee pitää huolta jatkuvasti. Lääkintämiehen tehtävissä on riittänyt opittavaa, mutta kokemuksen karttuessa tekemisestä on päässyt nauttimaan. Parhaiten Fuangprayoonille on jäänyt mieleen Arrow 24 -harjoitus, jossa pääsi näkemään kansainvälistä toimintaa ja yhteistyötä.
Palvelus lääkintämiehenä on kehittänyt stressinsietokykyä ja itsehillintää, mitkä ovat tärkeitä ominaisuuksia tulevaisuutta varten. Samalla Fuangprayoon kokee armeijan tuoneen elämään lisää järjestelmällisyyttä.
Fuangprayoon jää kaipaamaan intin ryhmähenkeä, kavereita, rutiineja ja erilaisia ainutlaatuisia hetkiä, joita ei olisi uskonut pääsevänsä kokemaan. Kotiuduttuaan hän aikoo mennä takaisin töihin ja mahdollisesti opiskelemaan.
- On myös iso mahdollisuus, että lähden suorittamaan kriisinhallintatehtäviä intin jälkeen, Fuangprayoon lisää.
Musiikkia vuoden ympäri
Sotilassoittokunnassa palvelleelle jääkäri Huuskoselle on jäänyt paljon hyviä muistoja palveluksestaan sotilassoittajana. Huuskonen kuuli, että sotilassoittokunta on soittajalle paras tapa viettää inttiaika, joten hän päätti hakea, ja pääsi valintakokeiden perusteella sisään.
Tehtävässään Huuskonen on päässyt tekemään todella paljon musiikkia, esiintymään paljon, soittamaan ison orkesterin kanssa, osallistumaan paraateihin rumpuryhmässä sekä päässyt Puolustusvoimien rumpumestarin oppiin. Kaikki tämä on antanut paljon eväitä myös omaa uraa ja tulevaisuutta varten.
Huuskosen parhaat muistot palvelusajalta liittyvät erilaisiin mieleenpainuviin soittotapahtumiin, kuten Finlandia -kiertueeseen Turun tuomiokirkossa ja sotilasmusiikkitapahtumiin kuten Hamina Tattoo sekä Avenches Tattoo Sveitsin Avenchessa.
- Samanlaisia keikkamahdollisuuksia ja -määriä tuskin on siviilissä tulossa niin paljon kuin varusmiessoittokunnassa, Huuskonen sanoo.
Palvelusaika on ollut Huuskoselle tapahtumarikas vuosi, joka on opettanut itseohjautuvuutta ja verkostoitumista. Haasteita kohdatessaan hän kokee olevansa nykyään kärsivällisempi ja rennompi. Sotilassoittokunnassa on Huuskosen mukaan mukavan omalaatuisia ihmisiä, joista kuitenkin muodostuu samanhenkinen musiikkiporukka.
Ohjelmointia ja simulaattoreita
Korpraali Antila pohti ennen inttiin tuloa, että olisi hienoa päästä palvelemaan erilaisten ohjelmointi- ja tietotekniikkatehtävien parissa. Opintojen ja harrastuneisuuden pohjalta kerrytetty kokemus ohjelmoinnista sai hakemaan virtuaalikoulutustukihenkilöksi ohjelmoijan tehtävään. Antila on tyytyväinen palvelukseensa, jossa on päässyt paitsi hyödyntämään omaa osaamistaan, myös kehittymään uudenlaisten projektien parissa.
Päiviin on kuulunut ohjelmoinnin ohella myös virtuaalikoulutusjärjestelmien koulutusta ja esittelyä. Antila kertoo, että järjestelmien esittelyihin on tullut yllättäviäkin vieraita ulkomailta asti.
Järjestelmistä eniten Antila on työskennellyt ampumasimulaattorin sekä pelimäisen Virtual Battlespace (VBS) -alustan parissa, jolla pystyy luomaan erilaisia harjoitusskenaarioita. Lisäksi tehtävässä on päässyt tutustumaan Leopard -panssarivaunun simulaattoriin. Antila näkee, että virtuaalikoulutusympäristöt helpottavat kouluttajien työtä.
- Tehtävässä on päässyt myös edistämään pitkäaikaisia sovellusprojekteja, joita hyödynnetään laajasti, Antila lisää.
Varusmiespalveluksesta Antila vie mukanaan projektinhallinta- ja johtamistaitoja. Vaikka kotiutuminenkin on mukavaa, jää hän kaipaamaan intin rutiineja, tehokkaita päiviä ja simulaattorihallin porukkaa. Vuodenvaihteessa Antila jatkaa aloittamiaan yliopisto-opintoja.