Hyppää sisältöön

Yhdessä paikallisesti vastustajan erikoisjoukkoja vastaan

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 8.3.2021 16.59
Uutinen
Kaksi varusmiestä tiedustelemassa maastossa. Toinen varusmies kuvan etualalla katsoo vasemmalle.

Paikallisturvallisuus rakentuu monesta eri asiasta. Yksi niistä on paikallisjoukkojen erikoisjoukkojen vastainen toiminta, jossa jokaisella meistä voi olla oma osansa.

Erikoisjoukot pyrkivät luomaan epävarmuutta

Erikoisjoukkojen tehtäviä voivat olla esimerkiksi laajempiin sotatoimiin liittyvä tiedustelu, puolustajan kriittisiin kohteisiin vaikuttaminen tai selusta-alueen tuholaistoiminta. Tiedustelulla vastustaja hankkii tietoa puolustajan joukoista, suunnitelmista sekä toiminnan vaiheista. Tärkeimpiin paikkoihin vaikuttamalla häiritään esimerkiksi suunnitelmia, joukkojen perustamista tai siviilien arkista toimintaa, kuten sähkön- ja lämmönjakelua. Tuholaistoiminnalla myös häiritsemään muuta yhteiskunnan toimintaa sekä horjuttamaan alueen asukkaiden turvallisuudentunnetta ja mielialaa.

Erikoisjoukkojen toiminnan edellytykset ovat oikein ajoitettu toiminta oikeassa paikassa, sekä sen salassa pysyminen. Toiminnan salaaminen on erikoisjoukoille sananmukaisesti elinehto. Lähtökohtaisesti erikoisjoukot toimivat vastustajan alueella ilman omien joukkojen tukea. Tämän vuoksi erikoisjoukot panostavat operaatioturvallisuuteen ja valmistautuvat huolellisesti jokaiseen toimenpiteeseen. Puolustaja on yleensä siinä vaiheessa jo myöhässä, kun se joutuu vastaamaan erikoisjoukkojen avaamaan tuleen.

Varusmiehet ampumassa rynnäkkökiväärillä rivissä

Erikoisjoukkojen toimintaan varaudutaan ja kouluttaudutaan

Erikoisjoukkojen toimintaan voidaan varautua, ja tästä syystä toimintaa harjoitellaan säännöllisesti. Salo 21 -paikallispuolustusharjoituksessamme vastustajan erikoisjoukot näyttelevät isoa roolia osassa harjoitteita. Paikallisjoukot kouluttautuvat ja harjoittelevat toimintaa omilla kotikonnuillaan, jossa toimiminen on edukkaampaa. Erikoisjoukkojen muodostamaan uhkaan vastataan kattavalla tilannekuvalla, nopealla reagointivalmiudella sekä tärkeiden kohteiden ja toimintojen suojaamisella. 

Erikoisjoukkojen vastainen toiminta ei kuitenkaan ole vain paikallisjoukkojen vastuulla, vaan se rakentuu monesta eri tekijästä. Tilannekuvan muodostaa paikallisjoukkojen ja alueella olevien muiden viranomaisten keskenään jakama tietoisuus alueen turvallisuustapahtumista ja mahdollisista häiriöistä. Tavoitteena on välttää tiedon siiloutumista, eli tiedon jäämistä vain yhden viranomaisen tietoon. Tästä syystä paikallispuolustusharjoituksissa kiinnitetään huomiota erityisesti moniviranomaisyhteistyöhön, ja tilannekuvan vaihtoa harjoitellaan.

Tilannekuvaa täydentää alueella asuvan väestön havainnot. Tilannekuvan parantamiseksi jokainen paikallinen asukas voi antaa panoksensa paikallisturvallisuuden eteen ilmoittamalla epäilyttävistä havainnoista viranomaisille. Alueella asuva maanviljelijä tai metsänomistaja on paras henkilö arvioimaan omassa lähipiirissään mahdollisesti tapahtuneet muutokset. 

Kaksi sotilaspoliisia talvisessa maisemassa selkä kameraan päin

Paikallisjoukot luovat iskukyvyn

Puolustusvoimat ja muut viranomaiset ylläpitävät valmiutta, jolla reagoidaan mahdollisiin häiriötilanteisiin. Sotatoimialueesta poiketen, selusta- ja tukialueella sotilaiden lisäksi poliisilla ja rajavartiolaitoksella on keskeinen rooli turvallisuuden ylläpitämisessä. Paikallisjoukoissa erityisesti maakuntajoukot muodostavat paikallisen sotilaallisen iskukyvyn. Poliisi voi käyttää vaativiin tehtäviin koulutettuja erityisryhmiään. Yhteistoimintaa erikoisjoukkojen toiminnan paljastamiseksi ja joukkojen kiinniottamiseksi tai tuhoamiseksi harjoitellaan säännöllisesti. 

Tilannekuvan ja valmiuden ylläpidon lisäksi yhteiskunnan toiminnan ja maanpuolustuksen kannalta kriittiset kohteet suojataan. Kohteille voidaan ryhmittää paikallisjoukkoja, esimerkiksi suojauskomppanioita tai niitä voidaan valvoa säännöllisellä aluepartioinnilla ja teknisillä järjestelmillä. Suojaamiseen kuuluu aktiivinen ja ennaltaehkäisevä toiminta. Kohteen suojaaminen aloitetaan riittävän etäältä kohteen ulkopuolelta. Kohdetta tiedusteleva erikoisjoukkopartio pakotetaan toimimaan varovaisemmin, hitaammin ja riskejä vältellen. Tällöin vastustaja joutuu toimimaan heikommilla lähtötiedoilla, jolloin operaation keskeyttäminen on todennäköisempää.

Maastoutunut varusmies lautaseinän takana

Me kaikki osallistumme erikoisjoukkojen vastaiseen toimintaan

Paikallispuolustus ja siihen keskeisesti liittyvä erikoisjoukkojen vastainen toiminta on laaja-alainen ja monikerroksinen kokonaisuus, jonka hallinta edellyttää jatkuvaa harjoittelua ja eri toimijoiden saumatonta yhteistyötä. Aktiivisissa toimenpiteissä, kuten suojaamisessa, viranomaiset ovat keskeisiä toimijoita. Perinteisestä sodankäynnistä poiketen, jokaisella alueen ihmisellä on lisäksi merkittävä rooli. 

Mahdollisimman avoin ja reaaliaikainen viestintä auttavat väestöä ymmärtämään viranomaisten toiminnan tavoitetta ja tarkoitusta. Toisinaan viestinnän tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon havaintoja alueen ihmisiltä, toisinaan taas voi olla tarpeen pyytää ihmisiä välttämään esimerkiksi operoinnin kannalta tärkeitä alueita.

Vastustajan erikoisjoukkojen toiminta estetään tai ainakin tehdään erittäin vaikeaksi, kun rajoitetaan niiden vapaa liikkuvuus ja tiedonsaanti. Avainsana on ennaltaehkäisy. Parhaimmin onnistunutta erikoisjoukkojen vastaista toimintaa on, kun ei kohdata yhtään tehtävää valmistelevaa tai sitä suorittavaa taistelijaa. Tällöin erikoisoperaation inhimillinen tai taloudellinen hintalappu on saatu niin suureksi, että siihen ei ole kannattanut ryhtyä. Paikallisjoukkojen tavoitteena tuleekin olla, että yhtään laukausta ei tarvitse ampua.
 

´