Hyppää sisältöön

Yhteistyöstä hyötyä kaikilla tasoilla

Maavoimat
Julkaisuajankohta 11.3.2022 13.26
Uutinen
Ajoneuvo metsässä

Maavoimat on osallistunut Saber Strike -harjoitukseen vuodesta 2012 alkaen, edellisen kerran vuonna 2018. Tänä vuonna harjoitus sisältää ilmatorjunnan teeman Virossa pidettävässä osaharjoituksessa. Harjoitukseen osallistuu Suomesta Panssariprikaatin varusmiehistä ja palkatusta henkilöstöstä muodostettu ilmatorjuntaosasto, ilmatulenjohtopartio, teknistä tukea sekä tutkijoita. Muut suomalaiset tulevat Maasotakoulusta, Järjestelmäkeskuksesta sekä Maavoimien esikunnasta.

Harjoitus on tärkeä merkkipaalu vuosia kestäneessä ilmatorjunnan johtamisjärjestelmien kehittämistyössä, jossa yhtenä teemana on ollut kansainvälisten standardien mukainen tilannekuvarajapinta. Suomi on ollut mukana vuodesta 2017 lähtien monikansallisessa yhteistyössä, jossa pyritään ilmatorjunnan yhteensopivuuden kehittämiseen. Yhteistyön ensisijaisena tarkoituksena on saada kansalliseen puolustukseen kustannustehokkaita ja toimivia teknisiä ratkaisuja. Harjoitus kehittää yhteistoimintamahdollisuuksia myös pohjoismaisten ilmatorjuntajoukkojen kanssa.

Harjoituksessa todennetaan johtamisjärjestelmien tekninen yhteensopivuus ja ilmatilannekuvan välittyminen sekä virolaisten että yhdysvaltalaisten ilmatorjuntajoukkojen kanssa. Samalla kehitetään ja arvioidaan ilmatorjunnan taistelutekniikkaa kansainvälisessä toimintaympäristössä. Yhteensopivuus on samalla tavalla toimivan tekniikan lisäksi myös toimintatapoja, termejä ja käsitteitä.

Osaaminen kehittyy kansainvälisessä toimintaympäristössä

Virossa toteutettava ilmatorjunnan harjoitus on kustannustehokas tapa kehittää aselajin kansainvälistä yhteistyötä. Myös etäisyys on sopiva, ainakin Parolannummelta katsottuna. Viron harjoitusalueelle on Parolannummelta lyhyempi matka kuin esimerkiksi Lohtajalle, jossa ilmatorjunta-aselaji harjoittelee kahdesti vuodessa kotimaisessa ilmapuolustusharjoituksessa. 

Varusmiehille on tiedossa mielenkiintoinen ja opettavainen harjoitus. Kansainvälinen harjoitus mahdollistaa osaamisen monipuolisen kehittämisen kotimaahan verrattuna erilaissa tilanteissa, uusissa maastoissa ja uusien ihmisten kanssa. 

Harjoituksen valmistelu on ollut kansainvälisesti erittäin sujuvaa. Uskon, että myös itse harjoituksesta saadaan täysi teho irti. Osallistujille suunnitteluprosessin onnistuminen näyttäytyy toimivana käytäntönä, hyvänä mielenä ja sujuvana toimintana maastossa. Kiitän kaikkia suuren työn tehneitä edeltäjiä ja harjoituksen valmistelijoita. Kansainvälinen yhteistyö tukee kansallista puolustusta kaikilla tasoilla.  

Harjoituksen kansallinen vanhin,

kapteeni Jukka Pajula, Maavoimien esikunta  

 

´