Hyppää sisältöön

”Finland 12 points” - Suomi järjesti vapaaehtoisen ETYJ-tarkkailun Kaakko 19 -harjoitukseen

Maavoimat
Julkaisuajankohta 2.12.2019 20.10
Uutinen
Jonossa sisään helkikopteriin menossa eri maiden sotilashenkilöitä.
ETYJ-tarkkalijat menossa helikopterin kyytiin ilmatarkkailua varten.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ:n tarkkailijoita kävi Kaakko 19 -harjoituksessa 28.11.-2.12.2019.

Yhteensä 18 ETYJ-tarkkailijaa kiersi tutustumassa Puolustusvoimien tämän vuoden suurimman sotaharjoituksen toimintaan ja joukkoihin. Tarkkailijaryhmän puheenjohtaja, virolainen everstiluutnantti Peeter Kõiv kertoo, että tarkkailuvierailu sujui hyvin. Suomi sai Euroviisuasteikolla ilmaistuna täydet pisteet eli ”Finland, 12 points”.

- Suomi on osoittanut halua avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen sotaharjoitusten järjestämisessä ja myös halua kehittymiseen tarkkailujen järjestämisessä. Kaakko 19 -harjoituksen tarkkailuvierailun järjestämisen myötä Suomi esimerkillään nostaa ETYJ-tarkkailuvierailujen tasoa, everstiluutnantti Peeter Kõiv sanoo.

- Kysymyksiimme vastattiin avoimesti ja opimme paljon suomalaisesta puolustusjärjestelmästä, Kõiv kiittää.

Viron ja Suomen sotilashenkilöt vierekkäin.

Viron ETYJ-tarkkailija evl Koiv ja Suomen isäntäryhmän johtaja maj Toivanen Kaakko 19 -harjoituksen tarkkailuvierailulla.

- Kunhan tarkkailut ja tarkkailuvierailut noudattavat Wienin asiakirjaa, on kaikki hyvin, Saksan ETYJ-tarkkailija, everstiluutnantti Hayko von Rosenzweig toteaa.

Tällä hän tarkoittaa sitä, että Wienin asiakirjan 2011 velvoitteet sekä sen sisältämät mahdollisuudet täyttämällä tarkkailun kohteena oleva maa pystyy osoittamaan sotilaallisen toiminnan olevan uhkaamatonta (non-threatening).

Saksalainen sotilashenkilö kamerakädessä ja taustalla suomalaiset sotilaat ylittämässä jokea juuri perustamansa sillan avulla.

Saksan ETYJ-tarkkailija, evl Hayko von Rosenzweig kuvaa tilannetta, jossa suomalaiset sotilaat perustavat sillan ja ylittävät joen Kaakko 19 -harjoituksessa.

- Vaikka sotilaiden määrä jää Kaakko 19 -harjoituksessa alle sen, mitä pakollisen tarkkailun järjestäminen vaatii, haluamme lisätä luottamusta ja turvallisuutta valtioiden välillä järjestämällä tämän vapaaehtoisen tarkkailuvierailun, sanoo tarkkailuvierailun isäntä, Maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Markku Myllykangas.

Tämä tarkkailuvierailu on Myllykankaan mukaan erinomainen tilaisuus ulkomaalaisille ETYJ-tarkkailijoille tavata suomalaisia reserviläisiä, varusmiehiä ja Puolustusvoimien henkilökuntaa.

Suomen reservijärjestelmä kiinnostaa

Parannettavaa ja puutteita toki on, vaikka hyvät pisteet saimmekin. Muun muassa asevelvollisuus- ja reserviläisjärjestelmästä kaivattiin lisää tietoa, koska vastaavaa ei ole kaikissa ETYJ-maissa ainakaan samassa muodossa. Vieraat saivat suomalaisesta asevelvollisuudesta ja reservijärjestelmästä yleisesittelyn. He pääsivät suoraan keskustelemaan reserviläisten ja varusmiesten kanssa keskellä taisteluharjoitusta, kun suomalaiset soturit pitivät taukoa.

Reserviläinen esittelee asettaan ja muita varusteitaan ETYJ-tarkkailijoille.

Reserviläinen esittelee asettaan ja muita varusteitaan Ison-Britannian ja Venäjän ETYJ-tarkkailijoille.

Varsinkin kertausharjoitusten määrä ja kesto kiinnostivat ulkomaalaisia sotilashenkilöitä. Sehän riippuu paljon reserviläisestä itsestään ja hänen osaamisestaan. Siviiliammattia ja -osaamista hyödynnetään myös kertausharjoituksissa. Näin maanpuolustus ja siviilielämä tukevat toisiaan.

Ei teatteriesityksiä, mutta pitkiä päiviä

Tarkkailuvierailun aikataulu ja ohjelma tehtiin suomalaisen tehokkaaksi ja sotilaallisen tiukaksi. Päivät olivat pitkiä. Päivittäiset vierailukäynnit eri kohteisiin ja joukkoihin alkoivat aamuseitsemältä ja viimeiset tapaamiset kestivät jopa iltakymmeneen. Isäntäryhmä suunnitteli ohjelman siten, että tarkkailijat saavat varmasti kerättyä harjoitukseen liittyvää relevanttia tietoa niin paljon kuin mahdollista. Lounaat tai lounaspussit syötiin maastossa tai vierailukohteissa, joten ryhmä säästi aikaa kulkemiselta. Kulttuuriohjelmaa edusti Kymin lentokentällä sijaitsevassa ilmailumuseossa opastettu kierros, jonka veti Ilmavoimien entinen koelentäjä Jyrki Laukkanen.

Liettuan ETYJ-tarkkailija katsoo oranssia savua metsässä lähitaistelutilanteessa.

Liettuan ETYJ-tarkkailija maastossa, käynnissä lähitaisteluita Kaakko 19 -harjoituksessa.

Mitään teatteriesityksiä tai epäaitoa sotataito-showta ei tarkkailijoille järjestetty, vaan kaikki esiteltävät kohteet ja joukot olivat oikeasti harjoituksessa tekemässä tarkkailijoiden paikalle tullessa sitä, mitä harjoituksessa siinä tilanteessa oikeastikin tehtiin. Joskus se tarkoitti odottelua maastossa, sateessa tai pakkasessa, kun erotuomarit ja kouluttajat selvittivät hajautetusti taistelevien joukkojen sijaintia. Lähitaistelujen aikana vieraat (ja isännät) suojasivat kuulonsa ja vaaratilanteilta vältyttiin mallikkaasti. Käytössä oli paukkupatruunat eli harjoitusampumatarvikkeet.

Tärkeää strategisesti, vaikka luo paineita

Keskellä taisteluharjoitusta vieraiden läsnäolo ja tilanteen esittely - vieläpä englanniksi - luovat paineita muutenkin rasittavaan harjoitukseen taisteleville joukoille ja Puolustusvoimien henkilökunnalle. ETYJ-tarkkailut ja -tarkkailuvierailut kuitenkin merkitsevät paljon, kun ajatellaan kansainvälisiä sopimuksia ja tilannetta isossa mittakaavassa.

- Asevalvonta on taakka prikaatin tasolla, mutta se on tärkeää poliittisella ja strategisella tasolla, everstiluutnantti Peeter Kõiv, Viron ETYJ-tarkkailija toteaa.

"Asevalvonta on taakka prikaatin tasolla, mutta se on tärkeää poliittisella ja strategisella tasolla."

Asevalvonta ja tarkkailut, avoimuus ja läpinäkyvyys luovat maiden välille luottamusta ja siten mahdolliset epäluulot vähenevät. ETYJ:n ja Wienin asiakirjan tarkoituksena on kasvattaa turvallisuutta.

Reserviläinen esittelee maastossa tukikohdassa ETYJ-tarkkailijoille karttaa.

- Suomi järjestää lähiaikoina mittavia tarkkailuita. Seuraava on lentotukikohtavierailu Lapin lennostoon ja Jääkäriprikaatiin toukokuussa vuonna 2020, tarkkailuvierailun isäntäryhmän johtaja, asevalvontaupseeri, majuri Arto Toivanen Pääesikunnasta kertoo.

Vapaaehtoisesti avoin ja läpinäkyvä

Suomi järjesti Wienin asiakirjan (Vienna Document 2011 eli VD11) ohjeiden mukaisesti tämän tarkkailijavierailun vapaaehtoispohjalta. Samainen asiakirja määrää ETYJ-maan järjestämään tarkkailun, jos sotaharjoitukseen osallistuu yli 13 000 henkilöä. Kaakko 19 -harjoitus kokoaa noin 12 000 henkilöä. Vapaaehtoisiin tarkkailuvierailuihin järjestäjämaa saa valita kutsuttavat ETYJ-maat, mutta Wienin asiakirja suosittelee kutsumaan erityisesti naapureita ja muita jäsenmaita, joita kyseinen harjoitus voi kiinnostaa. Jos harjoituksessa on pakollinen tarkkailu, pitää järjestäjämaan kutsua kaikki 57 ETYJ-maata.

Kaakko 19 -harjoitukseen osallistui 18 tarkkailijaa 11 ETYJ-maasta, kun Iso-Britannia, Liettua, Norja, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Tanska, Venäjä, Viro ja Yhdysvallat lähettivät edustajan tai kaksi tarkkailuvierailulle.

Seuraa somessa: @Finland_OSCE #OSCE #VD11 #ViennaDocument2011 #CSBM #Kaakko19 #pvpsh19 #pvpsh #yhdessävahva

Kaakko 19 -harjoitukseen osallistuvien maiden liput (pöytäliput) rivissä. Myös ETYJ.n lippu rivissä mukana.

´