Ilma- ja hävittäjätorjunta täydentävät toistensa suorituskykyä

IlmavoimatMaavoimat 21.5.2019 14.47
Tiedote

Ilmapuolustusharjoitukseen on luotu monipuolinen toimintaympäristö. Harjoitukseen osallistuu kaikki puolustushaarat ja ilmavoimien jokaisesta lennostostakin on mukana lento-osasto.

Harjoituksen toimintaympäristö koostuu Lohtajan alueelle ryhmittyneistä ilmatorjunnan yksiköistä, Lohtajan edustalla seilaavista merivoimien aluksista, häirintäyksiköistä ja tietenkin ilmavoimien lento-osastoista. Lento-osastot toimivat joko punaisella tai sinisellä puolella. Punaisten lento-osastojen tehtävänä on hyökätä Lohtajan kohteita tai merivoimien aluksia kohtaan ja sinisten koneiden tehtävänä on torjua hyökkäykset yhdessä ilmatorjunnan kanssa.

Ilmapuolustusharjoitukseen rakennettu "pelikenttä" luo edellytykset ilmapuolustuksen yhteistoiminnan harjoittelemiseen oikeilla yksiköillä. Näin monipuolisen toimintaympäristön kokoaminen onnistuu yleensä ainoastaan simulaatioympäristöihin.

Luotu toimintaympäristö mahdollistaa hävittäjälentäjille harjoittelun alueella, jonne ovat ryhmittyneenä käytännössä kaikki Suomen ilmatorjuntajärjestelmät merivoimien alukset mukaan lukien.

Torjuntalentojen suorittaminen ilmatorjutulla alueella tai sen välittömässä läheisyydessä aiheuttaa rajoituksia lentäjän käyttämään taktiikkaan ja toisaalta omat koneet aiheuttavat ilmatorjunnalle haasteita koneiden tunnistamiseen.

Hävittäjätorjunnan ja ilmatorjunnan yhteistyön on sujuttava saumattomasti, muuten kumpikin rajoittaa toista. Parhaimmassa tapauksessa ilma- ja hävittäjätorjunta täydentävät toistensa suorituskykyjä ja tähän päästään ainoastaan harjoittelemalla yhdessä.