Hyppää sisältöön

Kaartin jääkärirykmentin blogi

Blogikirjoitukset:

 

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Opiskelu varusmiespalveluksen aikana - hyvällä motivaatiolla se on mahdollista

Julkaisupäivä 31.1.2020 13.41 Blogit

Varusmiespalveluksessa vapaa-aikaa ei ole tunnetusti liikaa. Nykykoulutus on melko tiivis paketti. Opiskeluun ei myönnetä ylimääräisiä vapaita. Siitä huolimatta kaartinjääkäri Pyry Pohjalainen, 21 vuotta, on opiskellut koko varusmiespalveluksensa ajan.

Pohjalainen on palvellut kuljetuskomppanian erikoiskomennusjoukkueessa Santahaminassa 200 päivää. Samassa ajassa hän on suorittanut 20 opintopistettä, ja tavoitteena on vielä suorittaa viisi opintopistettä ennen reserviin siirtymistä. Pohjalainen on toisen vuoden tietotekniikan opiskelija Aalto-yliopistossa.

- En suunnitellut opiskelevani intin aikana. Alun perin toivoin pääseväni inttiin heti lukion jälkeen, mutta koska se ei onnistunut, hain ja pääsin opiskelemaan. Opinnot Aalto-yliopistossa käynnistyivät hyvin. Minulla oli muutama kurssi kesken, kun intti alkoi. Tein tehtäviä iltavapailla. Huomasin, että opiskelu sujuu, Pohjalainen kertoo taustaa päätökselleen opiskella varusmiespalveluksen aikana.

- Ilmoittauduin jopa läsnäolevaksi yliopistolle, vaikka se ei olisi ollut välttämätöntä. Kursseja olisi voinut suorittaa avoimessa yliopistossa ilman läsnäoloakin.

Huoli opintojen katkeamisesta varusmiespalveluksen ajaksi vaikutti myös Pohjalaisen päätökseen jatkaa opintoja.

- Olen aina miettinyt, miten pääsen eteenpäin. Intin alussa pelästyin, että en vuoteen etene opinnoissani. Siitä tuli halu saada ainakin osa toisen vuoden opinnoista suoritettua, Pohjalainen sanoo.

- On antoisaa, kun huomaa pääsevänsä eteenpäin myös siviilielämässä. Suoritettujen opintojen ansiosta minulla on enemmän vaihtoehtoja intin jälkeen. Voin keskittyä pelkästään opintoihin ja valmistua lähes alkuperäisessä aikataulussa tai sitten alkaa jo työskennellä omalla alalla ja opiskella siinä sivussa.

Mistä aikaa opiskelulle?

Parhaimpia opiskeluaikoja ovat iltavapaat

- Parhaimpia opiskeluaikoja ovat iltavapaat. Ilta voi mennä niin, että käyn ensin pelaamassa kavereiden kanssa korista tai fudista, sen jälkeen jää vielä reilu tunti opiskelulle, Pohjalainen kertoo.

- Aikaa löytää, jos on motivaatiota. Pitää osata katsoa viikko-ohjelmaa. Jos on sotaharjoitus tulossa, silloin teen asioita etukäteen. Ja aina on yksi lomapäivä takataskussa tenttiä varten.

Pohjalainen arvioi, että tekniikan opinnot soveltuvat monia muita aloja paremmin suoritettavaksi varusmiespalveluksen ohessa. Opinnoissa on vähän luentoja tai pakollista läsnäoloa vaativia kursseja. Koodaamista tai matikan tehtäviä voi tehdä iltavapailla ja opiskella verkossa. Aalto-yliopistossa onkin paljon verkkokursseja.

Pääsykokeisiin lukeminen yleisempää kuin opiskelu

Pohjalaisella opiskelu palveluksen aikana on sujunut. Sen kertoo jo suoritettujen opintopisteiden määrä, joka on noin 2/3 normiopiskelijan vastaavassa ajassa suorittamasta opintomäärästä. Pohjalaisen mukaan opiskelu varusmiespalveluksen aikana on kuitenkin melko harvinaista.

- Tiedän muutamia kavereita muista varuskunnista, jotka suorittavat samaan aikaan opintoja, Pohjalainen toteaa.

- Pääsykokeisiin valmistautuminen on varmaan paljon yleisempää. Varusmiespalveluksen lopun häämöttäessä näkyykin jo pääsykokeisiin lukijoita Sotilaskodin kirjastossa.

Pohjalaisen mukaan kuljetuskomppaniassa on suhtauduttu hyvin hänen opiskeluunsa. Kun hoitaa varusmiespalvelukseen kuuluvat velvoitteensa, vapaa-aikaa voi käyttää vaikka opiskeluun. Hän ei myöskään usko, että hänellä olisi ollut enemmän aikaa opiskelulle siitä syystä, että hän on toiminut varusmiestoimikunnassa viestintävarusmiehenä. Opiskelu on tapahtunut vapaa-ajalla.

- Tehtävässä kuin tehtävässä tämä olisi toteutettavissa. Kannustan muitakin opiskelemaan intissä. Vaikka ei olisi vielä opiskelupaikkaa, avoimessa yliopistossa voi suorittaa opintoja ja katsoa vähän, mikä kiinnostaa. Valitsee vaikka kaksi kurssia, jotka aikoo suorittaa syksyn aikana iltavapaita hyödyntäen.

Varusmiespalvelus opettaa ennen kaikkea ihmisistä

Tammikuun lopulla Pohjalaisella on noin 50 palveluspäivää jäljellä. Lopun jo häämöttäessä, on aika summata opittua.

- Suurin asia, mitä täällä oppii, on ihmisten kanssa toimiminen. Sinut laitetaan asumaan 200 tuntemattoman ihmisen kanssa samaan taloon. Sitä oppii pärjäämään tuntemattomien ihmisten kanssa tuntemattomassa tilanteessa, Pohjalainen miettii armeijan antia.

- Oppii myös, että muut ihmiset ovat tietyissä asioissa parempia kuin sinä, ja sinä taas parempi joissain toisissa asioissa kuin muut.

Pohjalainen on saanut paljon uusia ystäviä Santahaminassa. Yhteyttä on tarkoitus pitää jatkossakin.

- Meillä on varattuna risteily Tukholmaan inttikavereiden kanssa. Sitten pidän muutaman viikon huilia, Pohjalainen suunnittelee elämää varusmiespalveluksen jälkeen.

- Keväällä jatkan opiskelua. Muutamaa kesätyöpaikkaakin olen jo ehtinyt hakea.

Kaartin jääkärirykmentin kuljetuskomppanian erikoiskomennusjoukkueessa varusmiespalvelustaan suorittava, Kaartin jääkäritoimikunnassa viestintävarusmiehenä toimiva kaartinjääkäri Pyry Pohjalainen kotiutuu 18. maaliskuuta 2020. Pohjalaisen palvelus kestää yhteensä 255 päivää.
 
Tekstin on kirjoittanut haastattelun perusteella Kaartin jääkärirykmentin tiedottaja Meri Leppänen.

´