Hyppää sisältöön

Kaartin jääkärirykmentin blogi

Blogikirjoitukset:

 

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Kaartin soittokunnan juhlavuoden huumaa

Julkaisupäivä 21.12.2019 12.41 Blogit

Kolmen vuoden juhlaputki on lopuillaan. Kiireisten Suomi 100 ja Puolustusvoimat 100 -vuosien jälkeen oli kiitollista viettää omia Kaartin soittokunta 200 -juhlia. Vuosi 2019 oli itse asiassa koko sotilasmusiikin juhlavuosi, sillä myös Laivaston soittokunta ja Lapin sotilassoittokunta juhlivat pyöreitä.

Soittokunnan kiireisin (ja antoisin) sesonkiaika sattuu vuosittain itsenäisyyspäivän ympärille. Henkilökohtaisesti koen juhlahumun aina alkavan marraskuun alussa Ritarihuoneella, jossa Rannikkosotilaskotiyhdistys järjestää hyväntekeväisyyskonsertin varusmiesten hyväksi. Konsertin lämmin tunnelma, runsas munkkitarjonta ja Mariankadun hyytävä viima ovat signaaleja, joista kroppa tietää, että nyt se on menoa!

Juhlavuoden päätapahtuma oli Helsingin Musiikkitalossa järjestetty Kaartin soittokunta 200 -juhlakonsertti. Erityisen ilahduttavaa oli, että tässä konsertissa näkyi vahvasti varusmiestemme kädenjälki historiallisten kuvien ja videoiden muodossa. Lisäksi soittokunnassa soittaa käyrätorvea yksi pitkälle ehtinyt 2/19-saapumiserän varusmies, mikä on meille harvinaista herkkua! Historiallisten katsausten, ja erityisesti Akademiska Sångföreningen -kuoron upean laulun kautta saimme tuntea olevamme osa sukupolvien ketjua. Kuoro on siis sama, jonka kanssa Kaartin soittokunta kantaesitti Maamme-laulun vuonna 1848.

Soittokunnastamme voi perustellusti käyttää tasavallan presidentin edustusorkesteri -nimeä

Suupielet nousivat hymyyn paitsi yleisön lämpimän vastaanoton, myös tasavallan presidentiltä saamamme onnittelukirjeen johdosta. Poikkeuksellinen tervehdys huipentui kohtaan, jossa presidentti ilmaisee, että soittokunnastamme voi perustellusti käyttää tasavallan presidentin edustusorkesteri -nimeä. Tästä kunniasta kuuluu osa myös väsymättömälle taisteluparillemme kunniakomppanialle, jonka kanssa edustamme monet tilaisuudet yhdessä. Ilman heidän tyylikkäitä esiintymisiään tuskin meillekään kiitoksia satelisi!

Linnan juhlat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1919, joten sielläkin paukkuivat sataset! Vain muutama viikko ennen juhlia saimme varmistuksen siitä, että Kaartin soittokunta oli soittamassa kahvimusiikkia jo Svinhufvudin järjestämissä ensimmäisissä itsenäisyysjuhlissa. Juhlat sinänsä sujuivat tutulla rutiinilla, tosin kättelymusiikin kapellimestari vaihtui, sillä ylikapellimestari sai kutsun juhliin, eikä näin ollen osallistunut musisointiin.

Myös joulukonsertin valmisteluissa tapahtui henkilövaihdoksia kun solisti sairastui. Tilalle saatiin onneksi huipputekijä Johanna Rusanen, joka suhtautui tuuraushommiin mahtavalla asenteella ja opetteli kiltisti meidän partituureista omat laululinjansa.

Tiukan media- ja konserttimyllytyksen jälkeen on aina todella sympaattista palata ennen joululomia juurilleen, ottaa bussi varuskunta-alueille ja soittaa kotiutusparaateissa, ylentämistilaisuuksissa ja aliupseerikurssin päätösjuhlissa. Hampaiden osuessa sotkun munkkiin kotiutustilaisuuden päätyttyä soittaja-aliupseeri tietää, että kohta on joulu ja saa vetää villasukat jalkaan, avata television ja katsoa kun kollegat Laivastossa puhaltavat ja puhkuvat joulurauhan julistuksen viimassa.

Hyvää joulua!

Kirjoittaja on Kaartin soittokunnan trumpetisti ja tiedottaja Markus Virtala, jonka vastuulla on soittamisen lisäksi konserttien markkinointi, viestintävarusmiesten koulutus ja soittokunnan sosiaalinen media.