Hyppää sisältöön

Kaartin jääkärirykmentin blogi

Blogikirjoitukset:

 

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Turvallisuus tuotetaan yhdessä - viranomaisten yhteistoiminta

Julkaisupäivä 27.4.2020 12.43 Blogit

BLOGI tekstin takana kuvassa kaksi poliisia ja kolme sotilasta maastovaatteissa tähystää talon kulmalla

Muiden viranomaisten tukeminen on yksi Puolustusvoimien lakisääteisistä tehtävistä. Kaartin jääkärirykmentti tekee tiivistä yhteistyötä Uudenmaan alueen muiden viranomaisten kanssa ja harjoittelee säännöllisesti yhteistoimintaa. Blogikirjoituksessa majuri Sakari Ilmanen Uudenmaan aluetoimistosta kertoo mitä viranomaisyhteistyö käytännössä on.

Yhteistoimintaharjoitus - Isnäs, Loviisa

Aamuhämäräisen pikkukylän raiteilla alkaa näkyä poikkeavaa toimintaa. Eri viranomaisten ajoneuvot kokoontuvat Vapaapalokunnan (VPK) talolle. Paikalla on Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, Poliisi, pelastuslaitos ja Tulli. Rajavartiolaitoksen ja Tullin aiemmin tekemässä alustarkastuksessa on saatu viitteitä rikollisesta toiminnasta ja vaarallisista aineista Isnäsin sataman alueella. Mahdollista vieraan valtion osuutta tilanteeseen ei voida sulkea pois. Viranomaisten yhteistoimintaoperaatio poliisin johdolla on käynnistymässä.

Poliisi on saanut tehtävän omalta johtoportaaltaan ja on laatinut virka-apupyynnöt muille viranomaisille. Muut viranomaiset valmistautuvat tukemaan Poliisia omilla suorituskyvyillään. Puolustusvoimat tukee poliisia eristämällä kohteen sekä luovuttamalla käyttöön raivaus- ja suojelukykyiset osastot. Puolustusvoimat valmistautuu ottamaan operaation johtoonsa sekä eliminoimaan vastustajan, jos se osoittautuu valtiolliseksi sotilaalliseksi toimijaksi.

Ensimmäiseksi perustetaan johtamispaikka, otetaan eri organisaatiot johtoon sekä annetaan niille tehtävät. Aamupäivän aikana eristetään kohde ja käynnistetään tiedustelu Poliisin, Rajavartiolaitoksen ja sotilaiden toteuttamana. Samalla valmistaudutaan raivaus- ja puhdistustoimintaan sekä sotilaallisen voiman käyttöön. Kohdetta tarkkaillaan maalta, mereltä ja ilmasta. Aamupäivän kuluessa varmistuu, että kohteella on valtiollisen toimijan erikoisjoukkoja, joiden toiminnasta on saatu viitteitä jo aiemmin muualla Uudellamaalla. Tässä vaiheessa operaatio siirtyy Puolustusvoimien johtoon ja paikallispataljoonan komentaja antaa käskyn kohteen haltuun ottamisesta.

Iltapäivän kuluessa sotilaspoliisikomppania hyökkää kohteelle, ottaa sen haltuun ja tuhoaa vastustajan erikoisjoukot. Kun kohde on hallussa, Poliisin, pelastuslaitoksen ja Puolustusvoimien erikoisosaajat tekevät ansoitetun ja säteilevän kohteen vaarattomaksi. Yhteinen tehtävä on päättynyt.

Kokonaisturvallisuutta lain velvoittamana ja tuella

Sotilaat suojaavat panssariajoneuvolla poliisipartioita viranomaisyhteistyöharjoituksessa rakennetulla alueella

Edellä mainittu yhteistoimintaharjoitus toteutettiin paikallispuolustusharjoituksen yhteydessä 4.3.2020. Harjoitus toteutettiin, sillä muiden viranomaisten tukeminen on Puolustusvoimien yksi laissa säädetty tehtävä. Vastaavalla tavalla lainsäädäntö määrittelee varautumis- ja tukemistehtäviä muille viranomaisille, valtiollisille ja kunnallisille toimijoille sekä elinkeinoelämälle. Mikään organisaatio ei selviä yksin. Toiminnat yhdistämällä saadaan yksittäisten toimijoiden resurssit ja osaaminen hyödynnettyä maksimaalisesti. Puolustusvoimien osalta tämä tarkoittaa esimerkiksi materiaalien, kuljetuskapasiteetin, erikoisosaamisen sekä työvoiman tarjoamista muiden käyttöön. Puolustusvoimat voi myös hyödyntää muiden osapuolten erikoisosaamista sekä normaali- että poikkeusoloissa.

Yhteistoiminta on mahdollisuus - jos et harjoittele, et osaa

Onnistunut yhteistoiminta edellyttää säännöllistä harjoittelua

Onnistunut yhteistoiminta edellyttää säännöllistä harjoittelua. Yhteistoimintaharjoitusten tavoitteena on lisätä keskinäistä ymmärrystä eri osapuolten resursseista ja niiden hyödynnettävyydestä sekä toimintatavoista ja -periaatteista. Tavoitteena on myös harjaantua yhteisten operaatioiden johtamisessa sekä tilannekuvan muodostamisessa ja jakamisessa.

Uudenmaan alueella viranomaisten yhteistoimintaa harjoitellaan vuosittain paikallispuolustusharjoituksissa ja alueellisissa taisteluharjoituksissa. Paikallispuolustusharjoituksissa painopiste on paikallispataljoonan sekä sen vastuualueella toimivien poliisi- ja pelastusviranomaisten sekä kuntien ja merkittävimpien elinkeinoelämän toimijoiden yhteisessä harjoittelussa. Alueellisissa taisteluharjoituksissa harjoittelua toteutetaan sotilasalueen ja Uudenmaan maakunnan keskeisimpien toimijoiden välillä. Tämän lisäksi joka toinen vuosi järjestetään erillisteeman ympärillä Ketju-harjoitus. Harjoitukseen kutsutaan kaikki Uudenmaan maakunnan alueella toimivat keskeiset alueelliset ja valtakunnalliset viranomaiset, kunnat sekä elinkeinoelämän toimijat.

Harjoittelua toteutetaan vaihtelevalla tavalla. Harjoitteet ovat vaikkapa perusyksikön ja poliisin kenttäjohtopartion yhdessä toteuttamia tehtäviä. Sen lisäksi järjestetään erillisiä kartta- ja johtamisharjoituksia, johon osallistuu viranomaisten lisäksi kaikkien kuntien ja elinkeinoelämän turvallisuusalan edustajat. Tosinaan harjoitellaan tapauskohtaisesti erilaisten yhteisoperaatioiden toteuttamista.

Yhteistoiminnassa ei ole kyse velvollisuudesta, vaan merkittävästä mahdollisuudesta!

sotilas maastopuvussa rakennuksen edessä

Kirjoittaja majuri Sakari Ilmanen työskentelee operatiivisen sektorin johtajana Uudenmaan aluetoimistossa Kaartin jääkärirykmentissä. Hän on aiemmin työskennellyt Kaartin jääkärirykmentissä operatiivisella osastolla sekä Etelä-Suomen huoltorykmentin esikunnassa.

´