Naisten vapaaehtoisen asepalveluksen valintatilaisuus järjestettiin koronvirusepidemian vuoksi tänä keväänä poikkeusjärjestelyin. Perinteistä valintatilaisuutta, jonne hakijat tulevat paikan päälle, ei voitu järjestää, vaan valinnat tehtiin hakemuksen, toimitettujen asiakirjojen ja puhelinhaastattelun perusteella.
Hakuaika naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy vuosittain maaliskuun 1. päivä ja valintatilaisuudet järjestetään huhtikuussa. Tänä vuonna Uudenmaan aluetoimistoon tuli määräaikaan mennessä 363 hakemusta. Heistä 342 määrättiin palvelukseen huhtikuussa toteutetuissa valinnoissa. Palveluksen aloittamismääräykset he saavat postitse kotiin. Hakijat kutsuttiin ennen valintatilaisuusviikkoa PV Moodle -verkkokoulutusympäristön työtilaan, jossa heille oli tarjolla lisätietoa muun maussa eri joukko-osastoista ja palvelustehtävistä sekä kriisinhallintapalveluksesta.
Osa hakijoista määrättiin jo heinäkuun 2020 saapumiserään, mutta pääsääntöisesti palveluksen aloittamismääräykset kirjoitettiin vuoden 2021 tammi- ja heinäkuun saapumiseriin. Pieni osa hakijoista aloittaa palveluksensa vasta vuonna 2022.
Maisterina palvelukseen
Maisteriopintojaan viimeistelevä Ida Pöllänen, 25, mietti hakeutumista naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen jo 19-vuotiaana. Hän koki kuitenkin, ettei ollut tuolloin vielä samalla tavalla valmis kuin nyt.
– Hyvä, että odotin. Nyt tiedän paremmin mitä haluan ja mihin tähtään – omat intressit on selvillä. Reilu vuosi sitten päätin, että nyt on aika laittaa paperit sisään. Viimeistelen parhaillaan EU-politiikan maisteriopintojani, jotka suoritin ulkomailla. Opinnoissani erikoistuin turvallisuuspolitiikkaan. Työmahdollisuudet Puolustusvoimissa ja puolustusministeriössä kiinnostavat.
Hakupapereiden jättäminen tuntui itsestäänselvyydeltä
Koska Pöllänen oli miettinyt jo kuusi vuotta palvelukseen hakeutumista, hakupapereiden jättäminen tuntui itsestäänselvyydeltä.
– Koen palveluksen erittäin mielenkiintoisena kokemuksena, joka tuo mahdollisuuden saada käytännön kokemusta Puolustusvoimista. Koen myös, että varusmiespalveluksen suorittaminen on jokaisen suomalaisen oikeus ja velvollisuus, myös naisten.
Vapaaehtoisena palvelukseen hakeutuvat naiset ovat tunnetusti hyvin motivoituneita. Monella heistä on tavoitteena johtajakoulutus, niin myös Pölläsellä.
– Tarkoitus on palvella 347 vuorokautta. Johtajakoulutus kiinnostaa. Teen parhaani ja katsotaan mihin omat rahkeet riittää – AUK on ensimmäisenä tavoitteena. Ymmärrän, että RUK paikkoja on vähemmän tarjolla, mutta toivottavasti pisteet riittää sinne.
Pöllänen on perehtynyt etukäteen Kaartin jääkärirykmentin tarjoamaan koulutukseen ja omat toiveet palvelustehtävästä alkavat kirkastua. Omat toiveet palvelustehtävän suhteen pääsee ilmoittamaan noin kuukautta ennen palveluksen aloittamista täytettävässä ennakkokyselyssä, jonka ohjeet lähetetään alokaspostin mukana.
– Halusin Santahaminaan, koska rakennetun alueen taistelu kiinnostaa. Oma kumppani on saanut sotilaspoliisikoulutuksen ja kannustaa siihen suuntaan, mutta valmiusyksikkökoulutus kiinnostaa myös.
Suunnitelmallista valmistautumista
Perinteisen valintatilaisuuden peruuntuminen harmitti Pöllästä, vaikka hän ymmärtääkin miksi sen toteuttaminen ei ollut tänä keväänä mahdollista.
– Olin odottanut valintatilaisuutta ja mahdollisuutta päästä juttelemaan muiden palvelukseen hakeneiden naisten kanssa. Olisi ollut kiva vaihtaa ajatuksia, kun itselläni ei ole tuttavapiirissä palveluksen suorittaneita tai hakemista miettiviä naisia. Olin ilmoittautunut keväällä MPK:n Santahaminassa järjestettävälle Intti tutuksi naisille -kurssille, mutta sekin peruuntui. Toivottavasti kurssi voidaan järjestää elokuun lopussa.
Pöllänen kertoo päässeensä maisterintutkintonsa lopputyötä tehdessään haastattelemaan rauhanturvaajia, joilta on saanut vinkkejä palvelukseen valmistautumisesta ja kuullut kokemuksia. Maisteriksi valmistuminen häämöttää kesän jälkeen. Palveluksen fyysiseen rasitukseen Pöllänen valmistautuu suunnitelmallisesti.
Enää en pelkää intin fyysistä rasitusta
– Tuntuu, että pitää satsata valmistautumiseen kunnolla. Käyn pari kertaa viikossa salilla lihaskuntoa kasvattamassa ja harrastan juoksemista. Enää en pelkää intin fyysistä rasitusta. Tähän mennessä olen rakentanut enemmän pohjakuntoa, mutta nyt alan valmistautua tavoitteellisemmin ja lisään ekstrarasitusta. Olen käynyt jo lenkillä painavan repun kanssa.
Valintatilaisuuden puhelinhaastattelu oli Pölläsen osalta selkeä – hänen tavoitteenaan oli päästä aloittamaan palvelus Kaartin jääkärirykmentin 1/21 saapumiserään ja siihen hänelle palvelukseen aloittamismääräys myös kirjoitettiin.
– Vaikka valintatilaisuus ei ollut nyt sellainen kuin olin odottanut, tärkeintä on, että pääsin sinne, minne halusin, tammikuussa 2021 Kaartin jääkärirykmentissä palveluksensa aloittava Ida Pöllänen toteaa iloisena.
Blogiin haastateltu Ida Pöllänen haki naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen 1.3.2020 päättyneessa haussa. Hän aloittaa palveluksen Kaartin jääkärirykmentissä tammikuussa 2021.
Blogitekstin on kirjoittanut puhelinhaastattelun perusteella Kaartin jääkärirykmentin tiedottaja Mari Ukkonen