Hyppää sisältöön

Kaartin jääkärirykmentin blogi

Blogikirjoitukset:

 

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Viranomaisyhteistyö on kaartilaisille arkea

Julkaisupäivä 27.1.2021 11.11 Blogit Kaartin jääkärirykmentti

Redi-kauppakeskuksessa on epäiltyjä terroristeja ja Helsingin poliisin kenttäjohtaja antaa käskyn Kaartin jääkärirykmentin sotilaspoliiseille eristää kohde sekä etsiä ja kiinniottaa sieltä epäillyt henkilöt. Mikäli kohteet eivät antaudu ilman vastarintaa, voidaan heihin käyttää myös tappavaa kineettistä voimaa, toisin sanoen käyttää Puolustusvoimien aseita tappavasti. 

Kuvatun kaltainen tilanne on normaali harjoitustapahtuma, jota Kaartin jääkärirykmentti harjoittelee säännöllisesti Uudenmaan poliisilaitosten kanssa. Kokemuksesta poliisi tietää, milloin tukea kannattaa meiltä pyytää ja mitä antamamme tuki käytännössä tarkoittaa. Kaartin jääkärirykmentti varautuu virka-aputilanteisiin niin ammattisotilailla kuin varusmiesjoukoillakin, ja tarvittaessa mittavakin tuki järjestyy tunneissa, onhan Santahamina vain kivenheiton päässä "pelipaikoilta". 

Pommin raivaamisesta Trump-Putin-tapaamiseen – tukea sata kertaa vuodessa

Samalla kun me Kaartissa koulutamme pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan puolustukseen tarkoitettuja joukkoja, me ylläpidämme monipuolisia kyvykkyyksiä tukea muita viranomaisia. Tukemme voi olla esimerkiksi erikoismateriaalin lainaamista, asiantuntija-apua, vanhojen sotilasräjähteiden raivaamista, kuljetussuorituksia tai joukkojen sekä suorituskykyjen osoittamista voimankäyttöön. Vuositasolla tuemme muita viranomaisia noin sata kertaa. Näkyvimpinä viimevuosina ovat olleet turvallisuusjärjestelyt muun muassa Trump-Putin tapaamisessa, Kiinan valtiojohdon vierailussa sekä EU-puheenjohtajuuden järjestelyissä. Koronan vastaisena toimena osallistuimme keväällä 2020 Uudenmaan eristämiseen operaatio Puomissa. Kun muut viranomaiset on resursoitu lähinnä normaaliolojen sekä normaaliolojen häiriötilanteiden hallintaan, löytyy meiltä Puolustusvoimista tarvittavaa suorituskykyreserviä. 

Asevelvollisuuden ansiosta eri viranomaisilla perusymmärrys sotilaallisesta toiminnasta

Hyvän yhteistyön takeena alueellamme ovat erinomaisesti toimivat henkilösuhteet eri organisaatioiden välillä. Kaartin jääkärirykmentin johto tapaa vuosittain muiden turvallisuusviranomaisten sekä pelastuslaitosten johtoa. Näissä tapaamisissa tarkastellaan yhteistoiminnan tilaa ja luodaan valmiuksia tulevien vuosien keskeisimpiin harjoitustapahtumiin. Aina kun jonkun organisaation avainhenkilöstössä tapahtuu henkilövaihdoksia, toteutamme perehdyttämisohjelman, jolla varmistetaan riittävä ymmärrys yhteistoiminnasta. Asiantuntijatasolla yhteistyötä tehdään hyvin arkisesti – ei sellaista päivää, etteikö muiden toimijoiden edustajiin törmäisi Santahaminassa. Täällä käydään esimerkiksi osallistumassa Puolustusvoimien koulutukseen, valmistelemassa tulevia harjoituksia sekä ampumassa ampumaradoillamme. 

On myös muistettava, että suomalaisen asevelvollisuuden eräänä merkittävänä sivutuotteena on muiden viranomaisten perusymmärrys sotilaallisesta toiminnasta – onhan edelleen pääosa kyseisten toimijoiden henkilöstöstä suorittanut asepalveluksen. Kun olen jututtanut saarella piipahtaneita poliiseja ja rajavartioita, olen kuullut heidän taustojaan: laskuvarjojääkäri, kansainvälinen valmiusjoukko, rajan tiedustelija, kaartinjääkäri, pioneeri tai vaikka sopimussotilas. Tämäkin osaltaan sujuvoittaa yhteistä tekemistämme.

Apulaiskomentaja johtaa viranomaisyhteistyötä

Kaartin jääkärirykmentin apulaiskomentajana minulle kuuluu joukko-osaston viranomaisyhteistoiminnan kehittäminen ja ohjaaminen. Johdollani valmistellaan muun muassa yhteistoiminta-asiakirjat sekä toteutetaan tärkeimmät viranomaisyhteistoiminnan harjoitukset. Maaliskuun 2021 alussa pidettävässä paikallispuolustusharjoituksessa (PAPU) simuloidaan jälleen poikkeusoloja, jolloin paikallispataljoonasta tulee toimivaltuuksineen keskeinen toimija myös viranomaiskenttään. Harjoituksessa yhdistetään paikallispataljoonan komentajan johdolla eri viranomaisten tilannekuvat sekä synkronoidaan suorituskykyjen käyttö vastustajan lyömiseksi. Niin, viime kädessä meidän sotilaiden tehtävä on taistella ja lyödä vastustaja ja se tehdään tiiviissä yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.

apulaiskomentaja eversti Rainer Kuosmanen

Kirjoittaja, eversti Rainer Kuosmanen on toiminut Kaartin jääkärirykmentin apulaiskomentajana kesäkuusta 2017. Aikaisemmalla työurallaan hän on työskennellyt erityisesti operatiivisen suunnittelun sekä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen erikoisjoukkojen kehittämisen parissa. Kansainvälistä kokemusta hänelle on kertynyt kriisinhallintatehtävästä Bosniasta sekä yhteysupseeritehtävästä Yhdysvalloista. 

´