Hyppää sisältöön

Kaartin jääkärirykmentin blogi

Blogikirjoitukset:

 

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Pohdintoja asevelvollisuuden kehittämisestä joukko-osaston näkökulmasta

Julkaisupäivä 16.12.2020 12.56 Blogit Kaartin jääkärirykmentti

Suomalaisen asevelvollisuuden tulevaisuutta pohditaan valtioneuvoston asettaman parlamentaarisen komitean voimin. Komiteatyön ohella asevelvollisuuden ajanmukaisuutta tarkastelevat kaiken aikaa myös kymmenet tuhannet veronmaksajien edustajat varusmiehinä palveluksessa sekä heidän vanhempansa ja muut läheiset. Tuotteen on oltava kunnossa kaiken aikaa.

Asevelvollisuus on Suomelle elintärkeä, koska se on sekä kustannustehokas tapa hoitaa maanpuolustus että myös ainoa tapa, jolla saamme riittävän ja laadukkaan henkilöstön sodan ajan kokoonpanoihin. Meillä onkin maailman paras aines - koko palveluskelpoinen miesikäluokka ja vapaaehtoiset naiset. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että Kaartin jääkärirykmentissä naisten osuus on vakiintumassa kymmeneen prosenttiin vahvuudesta. Toimiva asevelvollisuus on myös merkittävä osoitus suomalaisten maanpuolustustahdosta, joka edelleen on erittäin korkealla tasolla.

Palveluksen monet hyödyt

Joukko-osaston näkökulmasta oman onnistumisen tarkasteluajankohtia ovat muun muassa kotiuttamispäivät. Tällä viikolla (17.12.2020) kotiutuu tuhansia palveluksensa erinomaisesti suorittaneita nuoria, jotka sijoitetaan koulutuksensa mukaiseen tehtävään. Heitä koulutetaan jatkossa reservin harjoituksissa. He voivat myös hakeutua vapaaehtoiseen koulutukseen täydentääkseen osaamistaan tai suunnata sitä jatkossa vaikkapa siviiliosaamisen karttuessa hyödyntämään enemmän itseään ja Puolustusvoimia. 

On hyvä tiedostaa, että samalla kun Kaartin jääkärirykmentistä kotiutuu kaupunkijääkäreitä, sotilaspoliiseja, kuljettajia, viestimiehiä, pioneereja ja heidän johtajiaan, kotiutuu myös huomattava määrä muuta osaamista, liikuntatottumuksia, reippautta ja säännöllisiä elämäntapoja suomalaiseen yhteiskuntaan. Tästä osoituksena on viime aikoina otsikoissakin ollut varusmiesten esimerkillinen toiminta onnettomuuspaikoilla. Varusmiespalveluksessa opitaan taitoja, jotka ovat ensiarvoisen tärkeitä laajemminkin yhteiskunnassa.

Naiset kutsuntoihin miesten kanssa

Asevelvollisuuden kehittämisen yhtenä tavoitteena on lisätä palvelukseen tulevien naisten määrää. Kaikille suunnattavien kutsuntojen sijaan ensiaskel voisi olla naisten valintatilaisuuden ja kutsuntojen yhdistäminen. Ajatusta hiukan laajentamalla, kaikki ikäluokan naiset ohjattaisiin lääkärintarkastukseen hakua edeltävänä vuotena. Heille määritettäisiin palveluskelpoisuusluokka ja siten henkilökohtainen ymmärrys siitä, että he voivat hakea vapaaehtoiseen asepalvelukseen, ja kykenevät siitä suoriutumaan. Oikea-aikaisella viestinnällä on varmasti kannustava vaikutus.

Palvelukseen hakeneet naiset saisivat sittemmin samat ohjeet ja aikataulut kuin miesikätoverinsa kutsuntoja varten. Voisikohan nainen hakeutua tätä kautta siviilipalvelukseen tai jatkossa kansalaispalvelukseen, jos sellaisen kehittäminen siviilipalveluksen rinnalle nähdään tarpeellisena? Nythän naisilla ei ole mahdollisuutta siviilipalvelukseen kuin keskeyttämällä varusmiespalvelus.

Ennakkokyselyiden hyödyntäminen valinnoissa

Yhdenvertaisuuden nimissä on tarkasteltava myös miesten mahdollisuuksia hyvään palveluskokemukseen. Tällä hetkellä ikäluokasta jää kouluttamatta miehiä, joilla voisi olla mahdollisuus selvitä palveluksesta hiukan kevennetyillä tai räätälöidyillä vaatimuksilla nykyisten palvelusaikojen mukaisesti. Tehtävä olisi silti merkittävä, olipa sitten kriteerinä jokin henkilökohtaisen erityisosaamisen hyödyntäminen tai taistelevan kärjen toimintaedellytysten parantaminen tärkeillä tukitehtävillä. Tällaisia koulutusvaihtoehtoja voitaisiin tarjota joissakin joukko-osastoissa. 

Kutsuntoja ja valintamenettelyä kehitettäessä isoon rooliin nousevat sähköiset ennakkokyselyt. Tällä hetkellä kutsuntojen ohessa haetaan erillishaulla muutamiin erikoisjoukkoihin ja palveluksen alettua oman taustakoulutuksen tai harrastuneisuuden perusteella erityistehtäviin. Palveluksen aloittaville suunnattuun alokaskyselyyn toivotaan kaikkien vastaavan, jotta joukko-osastot saavat tärkeää tietoa motivaatiosta ja omasta halukkuudesta. Tuottaahan oman motivaation ja Puolustusvoimien tarpeen yhdistäminen ehdottomasti parhaan lopputuloksen koulutuksen mielekkyyden ja osaamisen kannalta. 

Kun asevelvollisella olisi jo kutsuntaiässä ymmärrys palveluksen henkilökohtaisista hyödyistä, ja hän osaisi vaikuttaa tulevaan palvelustehtäväänsä, johtaisi se varmasti hyvään palveluskokemukseen. 

Palveluksessa hankitun osaamisen hyväksilukeminen koulutuksessa ja työelämässä

Arvostuksen osoituksena yhteiskunnan tulisi turvata varusmiehille moitteettomat olosuhteet kasarmilla sekä kannustava toimeentulo palveluksen aikana. Lisäksi nuorten tulee voida kokea varusmiespalvelus satsauksena tulevaisuuteen. Hankittu osaaminen sekä hyväksi luettava palvelustodistus olisivat vankkumaton osa suomalaista koulutusjärjestelmää sekä työelämää.

Kiitän kaikkia kotiutuvia varusmiehiä panoksestanne ja kansalaisvelvollisuuden mallikkaasta hoitamisesta. Toivotan parhainta menestystä reservissä - opiskeluissa ja työelämässä, mutta ennen kaikkea elämässä. Samalla toivotan uudet alokkaat tervetulleeksi. Santahaminassa teistä pidetään huolta.

Blogin kirjoittaja on Kaartin jääkärirykmentin komentaja eversti Petteri Tervonen.

Kaartin jääkärirykmentti Maavoimien etusivulle
´