Karjalan prikaatin Itä-Suomen viestipataljoonan organisaatiomuutosten myötä esikuntakomppanian joukkotuotanto keskittyy jatkossa ainoastaan sotilaspoliisijoukkojen tuottamiseen paikallis- ja operatiivisten joukkojen tarpeisiin. Verrattuna moneen muuhun koulutushaaraan, sotilaspoliisikoulutus muodostaa oman, joiltain osin jopa poikkeuksellisen kokonaisuuden. Koulutuksen ja palveluksen jakautuminen rauhanajan vartiovelvoitteisiin ja siihen liittyvään koulutukseen sekä poikkeusolojen tehtäviin kouluttautumiseen, muodostavat asevelvolliselle oppimista haastavan kokonaisuuden.
- Juuri koulutuksen ja palveluksen monipuolisuus nousee usein esille kysyttäessä motivaatiosta hakeutua varusmieheksi sotilaspoliisitehtäviin, kertoo kapteeni Markus Hämäläinen Itä-Suomen viestipataljoonan Esikuntakomppaniasta.
Sotilaspoliisit harjoittelevat rakennetulla alueella.
Alikersantti Ella Pajasmaa palvelee alikersanttina Itä-Suomen viestipataljoonan esikuntakomppaniassa. Hän kertoo, että ennen inttiä ei paljon tiennyt armeijamaailmasta eikä eri aselajeista, mutta tultuaan palvelukseen, sotilaspoliisin tehtävä tuntui kiinnostavalta ja ulospäin hyvin näkyvältä tehtävältä. Hänestä tuntui, että olisi hienoa edustaa Puolustusvoimia ja prikaatia sekä huolehtia sotilaspoliisina prikaatin turvallisuudesta ja järjestyksestä.
Alikersantti Ella Pajasmaa.
- Olen ollut vasta muutaman viikon vartiopalveluksessa aliupseerikurssin jälkeen. Aika samanlaisiahan päivät toki ovat, toimistotyötäkin. Asiakaspalvelutyöt ovat miellyttäviä. Viikonloppuna oli esimerkiksi alokkaiden Läheistenpäivä, ja itse ainakin tykkäsin kohdata paljon siviilejä tuolla portilla ja varuskunta-alueella. Missään ei ole ollut tylsää, kertoo alikersantti Ella Pajasmaa.
Kysyttäessä mielikuvaa sotilaspoliisien tehtävistä monelle ensimmäinen mielikuva koskeekin juuri vartiopalvelusta ja kohtaamisia varuskunnan portilla. Kuitenkin vartiointiin ja varuskunnan suojaamiseen liittyvät mielikuvat muodostavat vain puolet kokonaisuudesta. Palveluksen toinen puoli koostuu monipuolisten tehtävien harjoittelusta, kuten kohteiden suojaamisesta, henkilönsuojaustehtävistä, etsinnästä ja kiinniotosta sekä erikoisjoukkojen vastaisesta toiminnasta.
- Näiden tehtävien hallinnasta muodostuu varsinainen sotilaspoliisin poikkeusolojen osaaminen, kertoo kapteeni Hämäläinen, esikuntakomppaniasta, jossa hän toimii päällikkönä.
Sotilaspoliisit harjoittelevat paikallispuolustusta.
Alokas Anna Haikonen Heinolasta on aloittanut viikko sitten naisten vapaaehtoisen asepalveluksen Itä-Suomen viestipataljoonassa. Hänen suuri toiveensa on päästä sotilaspoliisikoulutukseen. Veljensä innoittamana alokas Haikonenkin hakeutui esikuntakomppaniaan.
Alokas Anna Haikonen.
- Olen kuullut, että esimerkiksi metsässä oleminen voi olla aika syvältä, mutta itse olen tottunut siihen, kun harrastan metsästystä, olen tottunut liikkumaan metsässä. Ehkä telttailua tai patikointia en ole niin isosti harrastanut, mutta metsässä olen melkein puolet elämästäni elänyt. Todellisuuttahan ei vielä itse tiedä, mutta olen kuullut myös, että ihminen jaksaa paljon enemmän, kun monesti uskoisi jaksavansa. Silloin kun tuntuu, että voimat on totaalisen loppu, niin ne ovat vasta puolisvälissä. Sen näkee sitten. Varmasti voi olla raskasta, mutta siitä on selvittävä, pohtii monia juttuja kavereiltaan kuullut Anna Haikonen.
Sotilaspoliisit harjoittelevat henkilön etsintä ja kiinniottoa paikallispuolustusharjoituksessa.
- Sotilaspoliisien tehtäviin kuuluu alueiden haltuunotto, muiden toimijoiden suojaaminen, varmistetaan ja ylläpidetään muiden osien turvallisuutta, jotta he voivat keskittyä omaan toimintaansa. Pidämme huolta, että esimerkiksi johtamispaikat pyörivät ilman suurempaa uhkaa. Sitten harjoittelemme esimerkiksi etsintä- ja kiinniottotehtäviä sekä aluevalvontaa, kertoo alikersantti Pajasmaa alokas Haikoselle sotilaspoliisin tehtävistä.
Koulutus vaatii yhteistoimintaa
- Koulutushaarojen välisen yhteistoiminnan kautta pataljoonan oma koulutus- ja harjoitustoiminta tarjoaa mahdollisuuden muun muassa kohteiden suojaamisen osalta. Komentopaikkojen ja avainhenkilöiden suojaamisen harjoittelu muodostavatkin yhden keskeisen osion koulutuksesta. Kaikkea koulutuksessa tarvittavaa tukea ei kuitenkaan saada itse tuotettua, vaan se vaatii yhteistoimintaa muiden joukkoyksiköiden ja toisten joukko-osastojen kanssa. Varusmiesten koulutuksen lisäksi keskeisessä asemassa yhteistoiminnan osalta on myös henkilökunnan osaamisen kehittäminen ja ylläpito, kertoo kapteeni Markus Hämäläinen esikuntakomppaniasta.
Sotilaspoliisit harjoittelevat rakennuksen haltuunottoa.
Paikallispuolustusharjoituksissa hyvä konteksti koulutukselle
- Pataljoonan organisaatiomuutos ja koronan hellittäminen ovat avanneet uusia mahdollisuuksia myös yhteistoimintaan niin joukko-osaston sisällä, kuin yli joukko-osastorajojenkin. Syksyn aikana hedelmällistä yhteistoimintaa on jatkettu ja kehitetty esimerkiksi Kymen jääkäripataljoonan ja Maasotakoulun joukkojen kanssa, niin varusmiesten kuin henkilökunnan koulutuksen osalta.
- Joukko-osastorajojen ylittävässä yhteistoiminnassa paikallispuolustusharjoitukset muodostavat tärkeän kokonaisuuden sotilaspoliisikoulutuksen näkökulmasta. Harjoituksessa kyetään muodostamaan kokonainen sotilaspoliisikomppania eri joukko-osastojen harjoitukseen osallistuvista joukoista. Harjoitus tarjoaa myös henkilökunnalle oivallisen mahdollisuuden kehittää ammattitaitoaan ja vaihtaa tietoa ja osaamista muiden joukko-osastojen henkilökunnan kanssa. Laadukkaan koulutuksen ja toiminnan mahdollistamiseksi tulee jatkossakin pyrkiä yhteistoimintaan eri joukkojen kanssa. Tähän Karjalan prikaatin harjoituskehys tarjoaa loistavat edellytykset ja mahdollisuudet, jotka tulee tunnistaa ja hyödyntää, kertoo kapteeni Markus Hämäläinen.
Sotilaspoliisikoulutusta suositteleva Ella ja Anna - kannattaa oppia mokailemaan
- Naiset näyttävät esimerkiksi somessa miettivän paljon fyysistä pärjäämistä. Siitä ei kannata ehdottomasti stressata. Sotilaspoliisiksi haluavat naisalokkaat kyselevät palveluksen alussakin, onko cooperissa juostava jokin metrimäärä tai ovat kiinnostuneita punnerrusmääristä. Itsekin pohdin niitä ennen palveluksen alkua, mutta hyvin olen pärjännyt. Kannattaa ennemminkin tottua mokailemaan. Itsellenikin se on ollut hieman haastavaa, kun olen vähän sellainen perfektionistiluonne, tykkään menestyä ja tehdä asioita kunnolla. Olen tottunut, että asiat menevät yleensä aika nappiin. Täällä on saanut tottua siihen, että tulee mokailtua ja kritiikkiä on tullut, siihen vaan pitää tottua, kannustaa alikersantti Ella Pajasmaa.
Alikersantti Ella Pajasmaa menossa vartiovuoroonsa.
- Inttiin, suosittelen - pilke silmäkulmassa - kannattaa tulla testaamaan itseään, suosittelen kyllä minäkin. Tupahenki on meillä esimerkiksi aivan mahtava, ei kannata stressata fyysisestä pärjäämisestä, hyvin se sujuu, sanoo myös alokas Anna Haikonen ja poistuu muiden mukaan sulkeisiin harjoittelemaan marssimista.
Alokas Anna Haikonen sulkeisharjoituksessa.
Kokardit ja rivit suoraan.
Ja sitten marssitaan.