Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Maavoimat

Maavoimien komentajan blogi

Tällä sivulla voit seurata Maavoimien komentajan, kenraaliluutnantti Petri Hulkon blogia, jossa hän käsittelee ajankohtaisia, maapuolustusta koskevia kysymyksiä.

 

Maavoimien komentajan blogin julkaisut:

Talvisodan sankariteot muistissa

Talvisodan syttymisestä tulee marraskuun viimeisenä päivänä kuluneeksi tasan 80 vuotta. Talvisota ei ainoastaan yhdistänyt kansakuntaa, vaan se osoitti Suomen kansan maanpuolustustahdon ja kyvyn taistella ylivoimaista vastustajaa vastaan. Voidaankin varsin perustellusti sanoa, että nykyinen ratkaisumme itsenäisestä ja uskottavasta puolustuksesta perustuu talvisodan kokemuksiin.

Sankariteot ja talvisodan muisto velvoittavat. Puolustusvoimien pääsotaharjoitus Kaakko 19 ajoittuu juuri talvisodan alkamisen muistelojen ympärille. Pääsotaharjoitus on perinteisen tavan mukaisesti puhtaasti kansallinen harjoitus, johon emme ole kutsuneet ulkomaalaisia osanottajia. Tämäkin on tietoinen ratkaisu. Harjoittelemme kansallisesti yhteisoperointia Puolustusvoimien kokonaisuudessa.

Tästä kansallisesta ratkaisusta ei pidä vetää vääriä johtopäätöksiä. Se ei missään tapauksessa tarkoita, ettemmekö pyrkisi saamaan kansainvälistä apua mahdollisessa kriisissä – aivan kuten talvisodassa. Sen sijaan sotilaallisesti liittoutumattomana puolustusratkaisumme ei voi perustua ulkomaisen avun varaan. Nämäkin lienevät talvisodan opetuksia.

Kaakko 19 -harjoitus on jatkumoa edelliselle Uusimaa 17 -pääsotaharjoitukselle. Edellisessä harjoituksessa havaitut kehittämiskohteet on otettu huomioon ja uusia käyttöönotettuja suorituskykyjä testataan. Harjoitus tarjoaa haastavat ja innostavat puitteet kaikille joukoille harjoitella Kymenlaakson–Etelä-Savon metsäisellä alueella. Erityisen tyytyväinen olen reserviläisten suureen määrään harjoituksessa.

Omalle kansallemme haluamme todentaa ja näyttää Suomen puolustuksen osaamista, kykyä ja erityisesti tahtoa. Olemme koko kansan Puolustusvoimat. Ulkopuolisille tarkkailijoille osoitamme samaa tahtoa ja osaamista kuin talvisodassa mutta huomattavasti paremmalla välineistöllä. Nyt meidän ei tarvitse harjoitella ja toimia puutteellisesti varustettuna.

Tätä kirjoittaessani talvi näyttää ottavan vahvan otteen koko Suomesta. Mikä sen parempi ympäristö valmistautua vuoden suurimpaan koitokseen talvisodan hengessä ja sen sankaritekoja muistaen.

Maavoimien komentaja,
kenraaliluutnantti Petri Hulkko