Maavoimista kotiutuu noin 800 varusmiestä
”Armeija kasvattaa ja opettaa olemaan luovuttamatta liian helposti”
Noin 800 Maavoimien joukko-osastoissa palvelevaa varusmiestä saa varusmieskoulutuksensa päätökseen ja siirtyy vahventamaan Puolustusvoimien reserviä keskiviikkona 18.9.2019.
Maavoimat kiittää kaikkia reserviin siirtyviä asevelvollisia hyvin suoritetusta palveluksesta!
Nyt kotiutuvat varusmiehet ovat aloittaneet palveluksensa tammikuussa 2019 ja saaneet koulutusta yhteensä 255 päivää. Varusmiehet ovat palvelleet miehistön erityistaitoa vaativissa tehtävissä kuten sotilaspoliiseina, sotakoiranohjaajina, lääkintämiehinä tai viestintävarusmiehinä. Eniten varusmiehiä kotiutuu Kaartin jääkärirykmentistä (n. 200), Porin prikaatista (140) ja Panssariprikaatista (110).
Varusmiespalveluksella ylläpidetään Puolustusvoimien valmiutta reagoida nopeasti häiriötilanteisiin ja tukea muita viranomaisia. Palveluksessa varusmiehille annetaan koulutus toimia sodan ajan tehtävissä ja luodaan joukkojen valmius puolustaa Suomea.
Sotilaspoliisi Niko Aho on tyytyväinen saamastaan koulutuksesta varusmiespalveluksessa.
Jääkäriprikaatista Sodankylästä kotiutuu tänään yli 70 varusmiestä, joista osa oli mukana Pohjoinen 19 -paikallispuolustusharjoituksessa Rovaniemen ja Sallan välisellä alueella viime viikolla. Sotilaspoliisi Niko Aho kertoi harjoituksessa, että palveluksen aikana hänelle on kehittynyt ajatus sopimussotilaaksi hakeutumisesta Jääkäriprikaatiin.
- Meillä on ollut täällä paras mahdollinen kouluttaja. Hänen ansiotaan on, että olen alkanut pitää tästä hommasta. Nämä sotilaspoliisin tehtävät ovat parhaita. Mielenkiintoista ja mukavaa on ollut, ja koko ajan olen oppinut uusia juttuja erilaisissa tilanteissa, kuvaili Aho.
Sotilaspoliisikoulutuksen saanut Veeti Leinonen pohti, että palvelusaika on kasvattanut luonnetta.
- Tietyllä lailla armeija kasvattaa ja opettaa olemaan luovuttamatta liian helposti. Vaikka välillä jokin asia harmittaa paljon, niin siitä pääsee yli, kun tietää sen lopulta iloksi muuttuvan.
Veeti Leinosen mielestä armeijassa on oppinut olemaan luovuttamatta liian helposti.
Koko sotilaspoliisijoukkueen mukaan koulutus on ollut hyvää ja monipuolista. Yksi varusmiehistä oli joutunut sotilaspoliisikoulutukseen vasten tahtoaan. Myöhemmin hänen mielensä olikin muuttunut, eikä asia harmittanut enää yhtään.
- Moni saa koulutuksesta hyötyä siviiliin. Esimerkkinä tästä on palveluksen aikana hankittu järjestyksenvalvojakurssi, josta konkreettisina hyötyinä ovat järjestyksenvalvojakortti ja voimankäyttökoulutus. Näitä tietoja ja taitoja voi soveltaa sitten reservissä järjestyksenvalvojan hommissa, tuumivat sotilaspoliisit.
Asevelvollisuus jatkuu reservissä, muista nämä asiat!
Reserviläisenä olet keskeinen osa Puolustusvoimien välittömän valmiuden vahvistamista. Puolustusvoimien suorituskyky rakentuu teidän reserviläisten varaan.
Asevelvollisuus on pitkä ajanjakso. Asevelvollisuus päättyy sen vuoden lopussa, jolloin täytät 60 vuotta. Puolustusvoimat huolehtii osaamisestasi poikkeusolojen tehtävässäsi järjestämällä kertausharjoituksia. Kertausharjoitus on sinun velvollisuutesi ja oikeutesi. Laki turvaa osallistumisesi niihin. Kertausharjoitusten lisäksi on tärkeää, että muistat itse huolehtia omasta toimintakyvystäsi.
Muista ilmoittaa siviilissä saamastasi koulutuksesta tai hankkimastasi osaamisesta omalle aluetoimistollesi – osaamisen päivittyminen voi vaikuttaa sodan ajan tehtävääsi ja sijoitukseesi. Ilmoita aluetoimistollesi myös terveydentilassasi tapahtuneista oleellisista muutoksista.
Suoritettu varusmiespalvelus avaa sinulle uusia mahdollisuuksia. Voit hakeutua esimerkiksi sotilasammatteihin ja kriisinhallintatehtäviin. Suomalaiset reserviläiset ovat arvostettuja toimijoita kansainvälisissä sotilaallisissa tehtävissä. Lisätietoja reserviläisen mahdollisuuksista löydät verkkosivuiltamme https://varusmies.fi/reservissa.
Puolustusvoimien aluetoimistot palvelevat sinua varusmiespalveluksen jälkeen. Puolustusvoimat pitää sinuun yhteyttä palveluksen jälkeen aina tarvittaessa.
Maavoimat kiittää kaikkia reserviin siirtyviä asevelvollisia hyvin suoritetusta palveluksesta!
Maavoimista kotiutuu noin 800 varusmiestä
- Eniten varusmiehiä kotiutuu Kaartin jääkärirykmentistä (n. 200), Porin prikaatista (140) ja Panssariprikaatista (110). Naisia kotiutuvista on 59, heitä kotiutuu nyt enemmän kuin vastaavaan aikaan aiempina vuosina.
- Varusmiespalveluksella ylläpidetään Puolustusvoimien valmiutta ja annetaan varusmiehille koulutus toimia sodan ajan tehtävissä.
- Varusmiespalveluksessa saatua koulutusta pidetään yllä kertausharjoituksissa ja vapaaehtoisissa harjoituksessa sekä koulutuksissa. Reserviläisen tulee itse huolehtia omasta toimintakyvystään. Omalle aluetoimistolle pitää ilmoittaa suoritetuista koulutuksista ja terveydentilan muutoksista.
Lisätietoja reserviläisen mahdollisuuksista
- Asevelvollisen verkkosivut intti.fi
- Puolustusvoimien maksuton kuntoilusovellus https://marsmars.fi
- Haluatko rauhanturvaajaksi? Lue lisää ja hae osoitteessa https://rauhanturvaajaksi.fi
- Paikallisjoukoissa on tarjolla tehtäviä oman alueensa tunteville reserviläisille koko Suomen alueella. Lue lisää paikallisjoukoista osoitteessa https://varusmies.fi/paikallisjoukot
- Reserviläiselle on tarjolla vapaaehtoista koulutusta mm. MPK:n toiminnassa. Tutustu MPK:n koulutuskalenteriin: https://mpk.fi
- Vapaaehtoinen maanpuolustus on monipuolinen harrastus. Koulutuksista ja harjoituksista saat ystäviä saman henkisistä reserviläisistä ja tutustut kotiseutuusi. Lisätietoja vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta osoitteessa https://varusmies.fi/vapaaehtoinen-maanpuolustus
- Työura Puolustusvoimissa, lue lisää: https://puolustusvoimat.fi/rekry
- Kiinnostaako upseerin ura? Lue lisää https://upseeriksi.fi