Hyppää sisältöön

Aliupseerien kansainvälinen yhteistyö kehittää yksilön ja organisaation osaamista

Maavoimat
Julkaisuajankohta 17.8.2022 16.23
Tiedote

Maavoimat järjesti elokuussa vanhimmille aliupseereille suunnatun Conference of European Armies for Non-commissioned Officers -konferenssin (CEANCO). Konferenssin tavoitteena oli syventää kansainvälistä vuorovaikutusta koulutusyhteistyön merkeissä.

Konferenssi järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa ja siihen osallistui aliupseereita yhteensä 22 maasta. Konferenssin isäntänä toimi Maavoimien vanhin aliupseeri sotilasmestari Esa Ek yhdessä Yhdysvaltain maavoimien Euroopan ja Afrikan joukkojen vanhimman aliupseerin Command Sergeant Major Jeremiah E. Inmanin kanssa.

Konferenssissa keskusteltiin aliupseerien työnkuvaan ja toimintaan liittyvistä ajankohtaisista asioista sekä aliupseeriyhteistyön kehittämisestä. Keskeisenä teemana konferenssin ryhmätöissä ja koulutustilaisuuksissa oli aliupseerien rooli taistelukentällä laajamittaisissa operaatioissa.

–Opimme toistemme toimintatavoista, organisaatiosta sekä kulttuurista. Ehdimme keskustelemaan osallistujien kesken myös aliupseeriyhteistyön kehittämisestä, Ek täsmentää. 

Myös Inman mainitsee tutustumisen olevan tärkeä pohja yhteistyölle.

–Tämä on meille tilaisuus tutustua ja jakaa maiden kesken omat parhaat oppimme ja käytäntömme. Näin voimme sisällyttää täällä oppimaamme myös oman organisaatiomme toimintaan, Inman kertoo. 

Konferenssin osallistujat jakoivat osaamistaan ryhmätöiden merkeissä.

Aliupseerit vaikuttavat kaikilla tasoilla

Sotilasmestari Kenneth Felldén Ruotsin maavoimista sekä ylivääpeli Arvis Mucenieks Latvian maavoimista ovat yhtä mieltä siitä, että yhteistyö mahdollistaa ideoinnin lisäksi myös asioiden tarkastelun uudesta näkökulmasta. 

-Kuten Suomessa, meillä on aliupseereina niin varusmiehiä kuin palkattua henkilöstöäkin. Aliupseerien rooli erityisesti ryhmätasolla siellä missä toiminnan perusasiat tapahtuvat, on merkittävä, Felldén avaa.

Aliupseerien työtehtävät sijoittuvat organisaation kaikille tasoille – muun muassa Yhdysvalloissa organisaation komentaja ja vanhin aliupseeri muodostavat niin sanotun Command Teamin, jossa aliupseeri toimii osana johtoryhmää sekä komentajan aliupseerineuvonantajana. Inman kuvailee Command Teamin yhteistyötä tiiviinä ja luottamusta vaativana tiimitoimintana, jossa tietoja vaihdetaan aktiivisesti ja toimitaan taistelijaparin tavoin:

–Jos komentajani katsoo vasemmalle, hän haluaa minun katsovan oikealle. Jos olisimme koko ajan samassa paikassa, näkisimme samoja asioita, hän havainnollistaa.

Suomessa vanhimman aliupseerin tehtävä on suhteellisen uusi – maavoimissa vanhin aliupseeri on ollut nimitettynä vuodesta 2018 asti, muissa puolustushaaroissa viime keväästä. Käytännössä monipuolisiin tehtäviin kuuluu esimerkiksi aliupseerien koulutuksen suunnitteluun osallistuminen ja kehittäminen, aliupseerien perinteiden ylläpitäminen sekä kansainvälisissä tilaisuuksissa organisaation edustajana toimiminen. Lisäksi vanhin aliupseeri pitää yhteyttä kansainvälisiin yhteistyökumppaneihin.

Yhteistyö näkyy harjoitustoiminnassa

Kansainvälinen harjoitustoiminta ja yhteistyö kehittää sekä organisaation että yksilön osaamista ja lisää luottamusta kumppanimaiden kesken. Aiempi kouluttautuminen ja yhteistyö näkyy siis suoraan esimerkiksi yhteisissä taisteluharjoituksissa, joissa joukkojen toimintaa sovitetaan yhteen. 

Ek tuo esille tärkeänä osana yhteistyötä mahdollisuuden kouluttautua eri maiden opinnoissa ja kursseilla.

–Meillä on mahdollisuus kehittää osaamistamme myös muiden maiden järjestämillä kursseilla. Koulutusasioissa merkittäviä yhteistyökumppaneitamme ovat esimerkiksi U.S. Army NATO School sekä Ruotsin maavoimat, hän kertoo. 

Myös Mucenieks korostaa yhteistoiminnan merkitystä maiden välillä. 

–Tärkeintä on, ettemme ole toisillemme tuntemattomia

´