Hyppää sisältöön

Aurora 17 – Yhteinen harjoittelu välttämätöntä

Maavoimat
Julkaisuajankohta 23.9.2017 10.04
Uutinen
Sotilaita miehistönkuljetuspanssarivaunun kyydissä kapealla metsätiellä

Ruotsissa järjestetyn Aurora 17 -harjoituksen tavoitteena on suomalaisten osalta ollut kehittää osallistuvien joukkojen valmiutta, suorituskykyä ja yhteistoimintaa. Gotlannissa harjoitukseen osallistunut suomalaisten pääjoukko palaa harjoituksesta viikonlopun aikana.

Puolustusvoimien uusi kolmas tehtävä velvoittaa lisäämään kansainvälistä yhteensopivuutta, mihin Auroran kaltaiset harjoitukset soveltuvat hyvin.

Sotilas taisteluvarustuksessa osoitaa kädellä vasemmalle

Ruotsin kanssa tiivistyvä yhteistyö tarkoittaa Maavoimien osalta sitä, että tavoitteena on kehittää yhteistä harjoitustoimintaa niin, että lähivuosina voitaisiin järjestää yhteisiä harjoituksia yhä useammin ja jopa pataljoonakokonaisuuksissa. Yhteisharjoittelua lisätään sekä Suomen että Ruotsin maaperällä.

Everstiluutnantti Tapio Huhtamella harjoituksessaAurora 17 -harjoituksen kääntyessä suomalaisten kohdalta päätökseensä, Gotlannin osaharjoituksen kansallinen vanhin, everstiluutnantti Tapio Huhtamella arvioi suomalaisten päässeen harjoitustavoitteisiin:

– Varusmiesjoukkomme on harjoituksessa osoittanut erinomaista kenttäkelpoisuutta ja suorituskykyä, hän toteaa.

Harjoituksen aikana on saatu kokemusta esimerkiksi joukkojen siirroista, yhteisestä johtamisesta sekä erilaisista toimintatavoista. Huhtamella mielestä erityisesti Aurora 17 -harjoituksen vaativat olosuhteet ja maasto haastoivat joukot.

– Harjoitus on ollut mainio osoitus siitä, että ruotsalaisten ja suomalaisten koulutus ja suorituskyky on hyvällä pohjalla. Perustaistelumenetelmien soveltaminen onnistui vaativissa olosuhteissa.

– Lisäksi vain muutamassa päivässä saimme koulutettua yhteisen taisteluosaston, joka pystyy toteuttamaan yhteisiä operaatioita, Huhtamella osoittaa.

Huhtamella näkee, että kansainvälisillä harjoituksilla on tärkeä rooli yhteensopivuuden kehittämisessä.

– Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen on nykyään yksi Puolustusvoimien lakisääteisistä tehtävistä. Harjoittelu kansainvälisten joukkojen kanssa ulkomailla ja kotimaassa on tehokas tapa kehittää ja ylläpitää tätä osaamista.

Neljä sotilasta ampuvat panssarivaunusta rynnäkkökivääreillä sekä konekiväärillä

 

Suomalaisten panosta arvostetaan

Aurora 17 on Ruotsin johtama kansainvälinen harjoitus, johon on Suomen lisäksi osallistunut useita muita maita. Suomen panos koettiin tärkeäksi osaksi harjoitusta.

Eversti Thomas Karlsson haastateltavana

– Kansallisesta näkökulmastamme tämä on meille todella suuri sotaharjoitus. Suomalaisten panos tähän harjoitukseen on tärkeä ja teemme parhaamme, että yhteistyö lisääntyy tulevaisuudessa, Gotlannin osaharjoituksen ruotsalainen apulaisjohtaja, eversti Thomas Karlsson sanoi.

 

´