Kranaatinheitinkomppanian tehtävissä vaaditaan oma-aloitteisuutta, kärsivällisyyttä ja tilannetajua
Jääkäriprikaatin kranaatinheitinkomppania on jatkanut kovapanosammuntojaan Northern Forest 21 -harjoituksessa. Mukana on kaksi tulijoukkuetta sekä huolto- ja komentojoukkueet. Harjoituksen aikana heitinjoukkueet pääsivät ampumaan savu- ja sirpalekranaatteja raskailla 120KRH92-kranaatinheittimillä.
Ennen ampumista varusmiehet tarkistavat kranaatit ja niiden sytyttimet mahdollisilta vaurioilta. Tämän jälkeen kranaatit viritetään käyttökuntoon. Kouluttaja tarkistaa ammuttavat kranaatit ja varmistaa, että kaikki toimenpiteet on oikein tehty.
Torniolainen kersantti Juntti, joka suorittaa palvelustaan valmiusyksikön tulijoukkueen varajohtajana, kertoo, mikä hänen tehtävässään on parasta.
– Parasta tässä on, että pääsee johtamaan ihmisiä ja ryhmiäkin osittain. Ammunnat ovat aina hienoja kokemuksia.
Jääkäri Ervasti Muhokselta ja alikersantti Alanko Oulusta kertovat, millaisia ominaisuuksia tehtävissä tarvitsee.
– Ainakin kärsivällisyyttä, ja tilannetajua sekä oma-aloitteisuutta tarvitaan.
Alikersantti Alanko korostaa oma-aloitteisuuden tärkeyttä.
– Oma-aloitteisuus on tosi tärkeää näissä hommissa. Täällä ei aina välttämättä ole ketään käskemässä. Tämän vuoksi pitää itse osata hoksata, mitä pitää tehdä, jotta saadaan asiat hoidettua.
Alikersantti Roosa Eskola Raahesta toimii heittimen johtajana. Hän kertoo käyneensä kaikissa heittimen runkomiehistön tehtävissä ennen kuin totesi johtajan tehtävän olevan hänelle paras.
– Tykkäsin heittimen johtajan tehtävästä eniten. Muutenkin kun olen niin lyhyt, niin se on ehkä sopivin tehtävä minulle. Siinä ei pituutta niin tarvitse.
Muhokselainen kersantti Sebastian Toljamo toimii huoltojoukkueen varajohtajana ja myös samalla täydennysryhmän johtajana. Korpraali Roope Mattila Raahesta toimii täydennysryhmän varajohtajana. He olivat alkuun hieman epävarmoja palvelustehtävästään.
– Aluksi huoltojoukkueeseen päätyminen vähän mietitytti, kun en tiennyt, mitä odottaa. Mutta tehtävä on ylittänyt odotukset tähän mennessä.
Toljamo ja Mattila kertovat huoltojoukkueen tukitehtävistä.
– Me täydennämme kranaatinheitinkomppanian eri joukkueille mm. polttoaineet, muonat, ammukset ja polttopuut. Parasta on, kun pystyy omalla tekemisellä auttamaan muita joukkueita.
Upseerikokelas Atte Räihä tulee Limingasta ja alikersantti Sini Kaarto Oulusta toimivat osana komentojoukkuetta. Heidän palveluksensa päättyy kesällä eli 17.6.2021, kun he kotiutuvat reservin aurinkoon.
– Hyvillä mielin täältä kotiudun ja monta kokemusta rikkaampana, kertoo Räihä.
– Onhan se vähän outoa palata takaisin siviiliin, kun olen vähän tottunut tähän inttielämään, kertoo Kaarto.
Harjoituksen aikana he ovat mitanneet tulijoukkueiden tuliasemia ja perustaneet komppanian komentopaikan eri paikkoihin, joista johdetaan tulijoukkueiden tulitoimintaa.
NF21-harjoitus jatkuu 3.6.2021 asti. Hyvää harjoituksen jatkoa kaikille osallistujille! Voit seurata Maavoimien tämän vuoden suurinta sotaharjoitusta sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla: #northernforest21 #nf21 #maavoimat #pvpsh21
Ennen ampumista varusmiehet tarkistavat kranaatit ja niiden sytyttimet mahdollisilta vaurioilta. Tämän jälkeen kranaatit viritetään käyttökuntoon. Kouluttaja tarkistaa ammuttavat kranaatit ja varmistaa, että kaikki toimenpiteet on oikein tehty.
Tämän artikkelin ja kuvat on tuottanut Maavoimien esikunnassa palveleva viestintävarusmies.