Naisten vapaaehtoinen varusmiespalvelus - no miksipä ei! Hae 1.3. mennessä.
Maanpuolustus kuuluu kaikille, kuten sanontamme kuuluu. Naisten vapaaehtoinen asepalvelus on monella tapaa ns. "win-win" -tilanne, jossa molemmat osapuolet saavat konkreettista hyötyä itselleen.
Puolustusvoimat saa osaavaa ja motivoitunutta joukkoa Suomen sotilaallista puolustusta ja valmiutta varten, toisaalta henkilö itse saa haluamaansa koulutusta ja kokemusta oman elämänsä suunnitelmaan. Naisten hakeutuminen vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy vuosittain 1.3. Jos mietit hakemista, niin miksipä ei!
Naisen asevelvollisuuspolku eroaa miespuolisista vain vähän. Hakeutuminen on naisilla vapaaehtoista, siitä johtuen 18-29 -vuotiaan on täytettävä hakemus liitteineen ja toimitettava se lähimpään aluetoimistoonsa maaliskuun ensimmäiseen päivään mennessä.
Hakulomakkeelle kirjaat omat tietosi sekä toiveet palveluksen aloittamisen ajankohdasta eli siitä, milloin sinulle parhaiten sopisi aloittaa varusmiespalvelus ja siitä mikä joukko-osasto sinulle sopisi parhaiten palveluspaikaksi. Liitteistä tärkein on lääkärinlausunto, jossa lääkäri määrittää terveydellisen palveluskelpoisuuden. Kun paketti on kasassa, eikun hakemus vetämään. Tulevaisuudessa haku onnistuu myös sähköisen palvelukanavan kautta.
Mikäli sinulla on kysyttävää hakuun tai palvelukseen liittyen, niin ota yhteyttä lähimpään aluetoimistoon, autamme mielellämme.
Yleisin askarruttava asia on se, että pärjäänkö naisena intissä. Mikäli omaat normaalin terveyden ja fyysisen kunnon, pärjäät varmasti. Asenne ratkaisee -periaate toimii tässäkin tapauksessa. Naiset armeijassa ei ole enää nykyään mikään ihmeellinen juttu, ovathan ensimmäiset naiset aloittaneet varusmiespalveluksensa vuonna 1995.
Alikersantti Essi-Maria Lillman aloitti palveluksensa viime vuonna Pohjois-Karjalan rajavartiostossa Onttolassa. Hänen mukaansa yleinen kiinnostus maanpuolustuksesta ja asepalveluksesta vaikutti hakemiseen.
- Aloittaessani palvelukseni noin puoli vuotta sitten tavoitteenani oli vuoden palvelus sekä johtajakoulutus, sillä halusin saada asepalveluksesta mahdollisimman paljon irti sekä haastaa itseäni. Koen, että palvelus sekä sen aikana kokemani haasteet ovat kehittäneet itsevarmuuttani ja ongelmanratkaisukykyäni sekä kasvattaneet minua henkisesti. Tämän lisäksi olen tehnyt ja oppinut paljon sellaista, mitä en olisi siviilissä päässyt kokemaan.
- Olen viihtynyt palveluksessa hyvin ja kulunut puolivuotinen on mennyt ohi nopeasti. Saamani koulutus on ollut mielekästä ja odotan innolla loppupalvelusta ja erityisesti johtajakauden mukanaan tuomia uusia haasteita.
Samaa sanoo alokas Aliisa Pekkanen, joka aloitti palveluksensa samassa paikassa tammikuun alussa.
- Ajan varusmiespalveluksessa olen kokenut mielekkääksi, vaikka alku onkin vaatinut hieman totuttelua uuden rytmin vuoksi.
Hakemuksen jättämisen jälkeen henkilö kutsutaan valintatilaisuuteen, joka järjestetään aluetoimistoittain keväällä. Tilaisuus noudattelee hyvin pitkälti kutsuntoja ja paikalla on lähes poikkeuksetta palvelustaan suorittava nainen kertomassa palveluskokemuksiaan. Valintatilaisuudessa saat kattavasti tietoa varusmiespalveluksen suorittamisesta. Toki kannattaa perehtyä asiaan jo ennakkoon esimerkiksi Puolustusvoimien verkkosivujen kautta. Terveydellinen palveluskelpoisuutesi vahvistetaan ja sinut määrätään omat toiveesi huomioiden palvelukseen sopivaan saapumiserään ja joukko-osastoon.
Siitä alkaakin lähes samanlainen polku kuin miehilläkin, palvelus aloitetaan samalla tavalla kuin kaikki muutkin. Joukko-osastossa sinut varustetaan ja majoituskin tapahtuu osassa joukko-osastoja yhteistuvissa. Aloitat siis samalta viivalta muiden palvelustovereiden kanssa. Ainoana poikkeuksena muihin on se, että vapaaehtoisena sinulla on oikeus keskeyttää palvelus ilman perusteita 45 vuorokauden sisällä palveluksen aloittamisesta. Mikäli jatkat palvelusta, olet sen jälkeen täsmälleen samassa asemassa kuin kaikki muutkin palveluksessa olevat kotiuttamiseen saakka ja sama pätee myös reservin aikaan. Olet sen jälkeen asevelvollinen siihen saakka kunnes täytät 60 vuotta.
Tämä tarkoittaa sitä, että sinut sijoitetaan sodan ajan joukkoihin ja mikäli saat kertausharjoituskäskyn, se velvoittaa sinua osallistumaan. Asevelvollisuus antaa myös paljon mahdollisuuksia kehittää valmiuksiasi maanpuolustuksen osalta esimerkiksi osallistumalla Puolustusvoimien vapaaehtoisiin harjoituksiin sekä laajan kirjon MPK:n kursseja, joille voit ilmoittautua. Voit myös liittyä alueesi reserviläisjärjestöön ja olla sitä kautta mukana paikallisessa järjestötoiminnassa. Eikä pidä unohtaa, että ehkä kannaltasi kaikkein tärkein hyöty on se koulutus ja kokemus, mitä Puolustusvoimista olet saanut oman siviiliosaamisesi kehittämiseksi.
Suomalainen asevelvollisuus kehittyy ja elää ajassa. Lillmanin ja Pekkasen mukaan on hyvä, että myös naisten mahdollisuutta suorittaa varusmiespalvelus kehitetään edelleen.
Lillmanin mukaan keskustelut naisten asepalveluksesta ovat mielenkiintoisia.
- Mielestäni nykyinen malli on melko toimiva, vaikkakin tasa-arvoisempaa olisi, mikäli asevelvollisuus koskisi kumpaakin sukupuolta. Olen seurannut mielenkiinnolla keskustelua koko ikäluokkaa koskevista kutsunnoista sekä yleishyödyllisestä kansalaispalveluksesta ja olen kiinnostunut siitä, millaisiin päätöksiin nämä keskustelut tulevat johtamaan.
Jos mielenkiintosi naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen heräsi - no miksipä ei!