Pohjoinen 18 -harjoitus on tuhansien varusmiesten loppusota
Maavoimien pääharjoitus Pohjoinen 18 Rovajärvellä toimii tuhansien varusmiesten loppusotana ja koulutustapahtumana.
Varusmiesjohtajat palvelevat ryhmänjohtajina, joukkueen tai vastaavan johtajina. He johtavat ja kouluttavat tammikuussa varusmiespalveluksen aloittaneita varusmiehiä. Tie siis vie alun alokkaasta johtajaksi loppusodassa.
- Loppusodan jälkeen viime vuoden heinäkuussa palveluksen aloittaneet johtajaksi koulutetut varusmiehet pääsevät reserviin eli heidät kotiutetaan, koulutuspäällikkö Risto Heikkinen Kainuun prikaatista sanoo.
Kainuun prikaatissa on varusmiehiä noin 2 600 henkilöä, joista pääosa osallistuu Pohjoinen 18 -harjoitukseen. Myös muista varuskunnista on mukana varusmiehiä. Yhteensä harjoitukseen osallistuu noin 8 200 henkilöä kaikista Maavoimien joukko-osastoista ja Ruotsin maavoimien Norrbottenin rykmentistä, Rajavartiolaitoksesta, Poliisista sekä tukiorganisaatioista kuten Millog Oy, Leijona Catering ja Sotilaskoti.
- Varusmiehet ovat osanneet soveltaa hyvin opittuja taitoja. Esimerkiksi taisteluharjoitusvaiheessa sunnuntaisessa tilanteessa hyökkääjä ei päässyt joen yli vastarannalla olevan vastustajan panssarivaunun takia. Siksi hyökkääjä kiersi joen, käytti epäsuoraa tulta ja tuhosi vastustajan panssarivaunun, kertoo Heikkinen.
Harjoitukseen osallistuvat sotilaat käyttivät siis luovuutta ja toimivat tilanteen mukaan. Juuri siihen harjoituksen johtaja eversti Asko Muhonen Maasotakoulusta on kannustanut.
Toimintaa yhdessä eri aselajien kesken pitää sitäkin harjoitella. Kouluttajat kiinnittävät huomiota yhteistoimintaan jalkaväen, tykistön, viestin ja muiden aselajien välillä.
- Tehtävä ei onnistu yksin, koulutuspäällikkö Risto Heikkinen sanoo.
Tänä kesänä Rovajärvellä on erityisen kuivaa ja harjoitusaikana hiekka pöllyää. Kuivuus aiheuttaa haasteita.
- Mahdollinen maastopalo voi joko keskeyttää tai peruuttaa ammuntoja. Maastopaloja ennaltaehkäisemme muun muassa kastelemalla räjäytyspaikkoja ja käyttämällä tykistön maalialueina suota kuivan kankaan asemesta, Heikkinen kertoo.
Kokeneena kouluttajien kouluttajana Heikkisellä on vinkkejä johtamiseen.
- Ensinnäkin suunnitelman pitää olla yksinkertainen ja selväpiirteinen. Toiseksi muista, mikä on tehtäväsi. Sen jälkeen johda ja anna ohjeita aktiivisesti. Jos tehtävän suorittaminen ei etene, pitää johtajan saada joukko toimimaan tehtävän edellyttämällä tavalla, Heikkinen neuvoo.