Hyppää sisältöön

Reserviupseerikurssi 261 alkaa lauantaina

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 3.11.2022 15.00
Tiedote
varusmiehiä tavaroiden kanssa bussin edessä
Reserviupseerikurssille valitut saapuvat Haminaan omista kotijoukko-osastoistaan. Kuva vuodelta 2020.

Maavoimien reserviupseerikurssi 261 alkaa Reserviupseerikoulussa Haminassa lauantaina 5. marraskuuta 2022. Kurssilla koulutetaan joukkueenjohtajia koko Puolustusvoimille sekä Rajavartiolaitokselle.

Reeserviupseerikurssin kokonaispituus on 14 viikkoa ja sen aloitusvahvuus on noin 600 upseerioppilasta Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen eri joukko-osastoista. Kurssia johtaa everstiluutnantti Teemu Hassi.

– Tykistökasarmin kentälle saapuu lauantainaamuna joukko motivoituneita ja paikkansa ansainneita varusmiehiä, jotka sunnuntai-iltana kello 19 Reserviupseerikoulun päärakennuksen kentällä järjestettävässä tilaisuudessa nimitetään upseerioppilaiksi. Tulevana viikonloppuna alkaa heidän polkunsa luottamusta rakentaviksi ja innostaviksi ihmisten johtajiksi.

Reserviupseerikurssilla koulutusta annetaan viidessä perusyksikössä: Kärkikomppaniassa, Tiedustelukomppaniassa, Tulipatterissa, Pioneerikomppaniassa sekä Esikunta- ja viestikomppaniassa. Lisää reserviupseerikurssin yksiköiden koulutuksesta voit lukea täältä: Reserviupseerikoulutus Maasotakoulussa.

Reserviupseerikoulutuksen läpivienti on monipuolinen ja haastava kattaus niin teoriaa kuin käytäntöä. Koulutuksessa näkyvät vahvasti digitalisaatio, simulaattoriavusteisuus, verkkokoulutus, tulevaisuuden johtajan osaamisvaatimukset ja kehittyvä toimintakyky.

– Kurssin tavoitteena on ennen kaikkea kuitenkin sodanaikaisen taistelunjohtajan osaaminen, eli reserviupseerin on kyettävä johtamaan joukkoaan taistelukentällä. Reserviupseerin pääkoulutuspaikka on maasto-olosuhteet ja vaativat harjoitukset. Upseerioppilas on 14 viikon kurssista maastossa noin puolet, joista varsinaisia sotaharjoituksia on edelleen puolet, muistuttaa kurssinjohtaja. 



Reserviupseerikoulu toteuttaa joka vuosi kaksi Maavoimien reserviupseerikurssia, joissa koulutetaan johtajia Maa-, Meri- ja Ilmavoimille sekä Rajavartiolaitoksen tarpeisiin. Reserviupseerikoulu on kouluttanut vuodesta 1920 lähtien yhteensä lähes 184 000 reserviupseeria Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen reserviin.

Reserviupseerikurssin yleisenä tavoitteena on kouluttaa ammattitaitoinen, toiminta- ja yhteistyökykyinen reservin johtaja, joka johtaa joukkoaan omalla esimerkillään ja saa tehtävän edellyttämän toiminnan syntymään joukon sisältä. Reserviupseerikurssin aikana upseerioppilas oppii koulutushaaransa mukaisen joukkueen tai vastaavan suuruisen osaston toiminnan perusteet ja johtamisen taistelussa tai oppii oman erikoistehtävänsä, sekä oppii kouluttamaan johtamaansa joukkoa ja tuntemaan joukkonsa koulutuksen johtamisen periaatteet. Kurssin aika oppilas myös oppii reserviupseerilta vaadittavat yleiset perustiedot.
 

´