Hyppää sisältöön

Taisteluosaston valmiusvuorosta hyvät eväät myös reserviin

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 10.2.2021 12.19
Uutinen
Kuvassa neljä Euroopan Unionin taisteluosastoon vuonna 2020 koulutettua panssaritiedustelijaa marssilla kevättalvella.

Suomen ja ylikersantti Japen valmiusaika Euroopan Unionin taisteluosastossa päättyi vuodenvaihteessa. Koulutuksen tuomat hyödyt ulottuvat kansainväliseltä kentältä myös kotimaan reserviin. Japen mukaan koulutus oli rankkaa, mutta kokemuksena uniikki ja unohtumaton.

Suomen puolivuotinen valmiusaika Euroopan Unionin taisteluosastossa (European Battle Groups, EUBG) päättyi vuoden 2020 loppuun. Kyseessä oli seitsemäs kerta, kun Suomi on osallistunut EU:n taisteluosastoihin. Suomi asetti taisteluosastoon panssaritiedusteluosaston sekä kansallisen tukielementin ja koulutus annettiin Porin prikaatissa. Taisteluosastoon kuulunut ylikersantti Jape oli mukana EUBG-toiminnassa vuoden alusta asti. 

– Koulutus alkoi tammikuussa 2020 ja seuraavat neljä kuukautta olivatkin intensiivisiä koulutusviikkoja, siten että suurin osa viikonlopuista oli kuitenkin vapaana. Taisteluharjoituksissa oltiin noin puolet koulutuksesta ja loput ajasta käytettiin muuhun harjoitteluun, kuten taisteluensiapuun, selviytymiskoulutukseen, ampumiseen ja kalustokoulutukseen. 

Japen mukaan koulutukseen oli valikoitunut henkilöitä hyvin erilaisilla taustoilla. Osalla oli jo entuudestaan vankkaa kokemusta kansainvälisistä tehtävistä, sekä yleisesti työstä Puolustusvoimilla. Osalle koulutus sen sijaan oli ensimmäinen askel reservin urallaan.

Omaan ryhmääni oli päätynyt monen eri aselajin rautaisia osaajia.

– Loistava ryhmähenki tuki tekemistä ja neljän kuukauden aikana pääsimme sille tasolle, että olisimme operaatiossa kyenneet suorittamaan meille annetut tehtävät. Omaan ryhmääni oli päätynyt monen eri aselajin rautaisia osaajia. Tätä ryhmää ja erityisesti ryhmähenkeä pidänkin koko koulutuksen parhaana puolena. Tiedusteluosan rooli on myös huomattavan tärkeä osastolle, jossa toiminta-alueella oltaisiin ensimmäisenä toimijana.

EUBG-koulutukseen kuulunut pääsotaharjoitus Saksassa jouduttiin perumaan koronatilanteen vuoksi, mutta korvaavana harjoituksena järjestettiin Japen mukaan mielenkiintoinen harjoitus Etelä-Suomessa, jossa saatiin kattavasti testattua EUBG-osaston koulutustaso ja suorituskyky.

Suomen EUBG-taisteluosaston taistelukoulutusharjoitus Säkylässä.


Kansainvälisyys osana koulutusta

Vuoden puolivälissä koulutuksen päätyttyä alkoi valmiusvuoro, joka kesti vuoden loppuun asti. Valmiusvuoroon osallistumisella tavoitteellaan kriisinhallintatehtävien edellyttämää sotilaallisen suorituskyvyn kehittämistä, ylläpitoa ja yhteensopivuutta. Tämän lisäksi tuetaan reserviläisten osaamisen kehittämistä.

EUBG 2020 oli Saksan johtama. Kuva: Thomas Trede.

– Koulutus oli erinomaista ja siitä sai loistavat valmiudet myös reservin tehtäviin, sekä hyvän pohjan kansainvälisen kriisinhallinnan koulutukseen. Koulutuksen aikana fiilikset olivat hyvät. Kaikesta tekemisestä huokui ammattimaisuus ja asioita tehtiin tosissaan. Koulutus oli paikoin rankkaa ja haastavaa, mutta rasitus ja epätietoisuus harjoituksissa oli tarkoituksenmukaista. Osa koulutettavista asioista oli hyvää vanhan kertausta mutta sain myös valtavan määrän uutta oppia.
Jape suosittelee EUBG-koulutukseen hakeutumista kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kansainvälisistä kriisinhallintatehtävistä, mukaan lukien jo kriisinhallintaoperaatioissa olleet.

Valmiusvuoron päättymisen jälkeen moni koulutuksen saanut onkin suunnitellut hakeutuvansa kriisinhallintatehtäviin.

Koulutus ei ole fyysisesti ylitsepääsemätön, mutta hyvä yleiskunto parantaa omaa suorituskykyä huomattavasti.

– Reserviläisille, jotka miettivät hakemista EUBG-koulutukseen, kehottaisin kehittämään omaa fyysistä kuntoaan. Koulutus ei ole fyysisesti ylitsepääsemätön, mutta hyvä yleiskunto parantaa omaa suorituskykyä huomattavasti. Voi keskittyä enemmän suorittamiseen kuin selviytymiseen. Kansainvälisyys näkyi koulutuksen sisällössä paljon ja osa koulutuksesta käytiin englanniksi. Ruosteessa olevaa englanninkielentaitoa kannattaa myös kerrata. 

EUBG-koulutus ja taisteluosastoon kuuluminen antoivat Japelle itsevarmuutta sotilaallisiin tehtäviin, sekä kokemuksia, jotka jäävät muistiin loppuelämän ajaksi. Koulutuksen loppumisen jälkeen heinäkuussa alkanut valmiusvuoro ei Japen mukaan enää näkynyt juurikaan arjessa, hälytysvalmiuden kokeiluita lukuun ottamatta.

– Itse lähdin vapaaehtoisena mukaan hakemaan uusia kokemuksia ja elämyksiä, ja niitä juuri sainkin. Puolustusvoimissa työ, jossa keskitytään vain harjoittelemaan ja kouluttautumaan on harvinaista. Odotin ammattimaista koulutusta enkä joutunut pettymään. Omassa tehtävässäni sain myös huomattavan paljon toiminnanvapauksia ja luovuutta oli pakko käyttää tehtävien täyttämiseksi. Nämä ovat kokemuksia, joita ei rahalla saa.

Neljän hengen panssaritiedustelupartio jalkamarssilla Säkylässä.
EUBG:n panssaritiedustelukoulutukseen sisältyi myös jalkamarsseja vaihtelevissa ulosuhteissa.
´