Tartu toimeen:
Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 1.3.2019
Karjalan prikaatissa vapaaehtoista asepalvelusta suorittavat alikersantti Veera Parkkila ja jääkäri Alissa Kahr kehottavat naisia tarttumaan haasteeseen ennakkoluulottomasti. Palvelukseen hakeneiden naisten määrä on kasvanut viime vuosina, vuonna 2018 hakijoita oli yli 1 500.
Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen voivat hakea vuosittain naiset, jotka ovat Suomen kansalaisia ja terveydentilaltaan palvelukseen sopivia. Palveluksen hakeutuvan tulee olla vähintään 17-vuotias.
Palvelukseen hakeneille naisille järjestetään keväisin valintatilaisuus. Tilaisuudessa kerrotaan palvelusmahdollisuuksista ja päätetään palveluspaikka ja palveluksen aloittamisaika.
Inttiin meno jännitti
Alikersantti Parkkila haki palvelukseen viime talvena ja sai paikan heti seuraavan kesän saapumiserään 2/2018. Jääkäri Kahr oli hakenut palvelukseen jo vuotta aikaisemmin, mutta suoritti lukion loppuun ennen palveluksen alkua. Molemmat kertovat pitäneensä varsinkin siitä, kun valintatilaisuudessa oli edellisessä saapumiserässä aloittaneita naisia kertomassa kokemuksiaan ja rohkaisemassa tulevia asevelvollisia.
— Totta kai intin alkaminen jännitti. Mietin, otetaanko minut naisena joukkoon ja jaksanko fyysisesti, Parkkila tunnustaa.
Kaikki yhdenvertaisia
Aloitettuaan varusmiespalveluksen Karjalan prikaatissa Itä-Suomen viestipataljoonan Esikuntakomppaniassa Vekaranjärvellä, Parkkila kertoo huomanneensa heti, ettei sukupuoli vaikuttanut kohteluun, vaan kaikki olivat yhdenvertaisia omien palveluskavereidensa rinnalla. Parkkilan mukaan varusmiespalvelus haastaa yhtä lailla miehiä ja naisia, kuten sen kuuluukin.
— Kunto koheni nopeasti ja marssimiseen sekä kantamiseen tottui jo ensimmäisten päivien aikana.
Jääkäri Kahr palvelee Karjalan prikaatin Esikuntakomppaniassa sotilaspoliisina. Hänelle palvelustehtävät kartuttavat arvokasta kokemusta, sillä Kahr aikoo hakea Poliisikouluun palveluksen päätyttyä.
— Jälkeenpäin parhaita muistoja ovat aina ne raskaimmat kokemukset. Kun päättää, ettei luovuta, huomaa jaksavansa enemmän kuin olisi uskonut. Jälkeenpäin voi sitten olla ylpeä itsestään, Kahr lisää.
Ainutlaatuinen kokemus
Asepalveluksen suorittavista naisista lähes kaksi kolmasosaa koulutetaan varusmiesjohtajiksi, eli he suorittavat joko aliupseeri- tai reserviupseerikoulutuksen. Alikersantti Parkkila suosittelee johtajakoulutusta kaikille. Hänen mukaansa se on loistava tie sekä johtamistaitojen että oman osaamisen ja itsevarmuuden kehittämiseen. Parkkila toteaa myös, että koulutus on antanut mainiot lähtökohdat siviilin johtotehtäviin. Hän on myös suorittanut kuljettajan palvelustehtävissään kuorma-autokortin.
Molemmat naiset kannustavat vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakemista miettiviä naisia tarttumaan rohkeasti haasteeseen:
— Jos vähänkin tuntuu siltä, että varusmiespalvelus kiinnostaisi, kannattaa ehdottomasti hakea. Tällaista kokemusta ei saa mistään muualta!