Hyppää sisältöön

Hyvinvoiva henkilöstö on organisaation voimavara

Jaeger Brigade
Julkaisuajankohta 2.4.2019 13.49 | Julkaistu suomeksi 3.5.2019 klo 15.35
Uutinen
Naiset kuntoilevat ulkona

Työssä jaksamisen merkitys korostuu yhä enemmän nykyajan työelämässä, joka voi ajoittain olla hyvin hektistä ja nopeatempoista. Toimintakyvyllä on tärkeä rooli osana ihmisten hyvinvointia.

Työssä jaksetaan paremmin, kun työntekijä kokee olevansa riittävän hyvässä kunnossa niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Fyysinen aktiivisuus ja liikunnan harrastaminen tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointia niin työssä kuin vapaa-ajallakin.

Jääkäriprikaatin henkilöstö on liikkuvaista sorttia. Tästä esimerkkinä on kaksi tarinaa, joiden pääroolissa ovat pyöräilevä majuri ja kiekkoilevat kuljettajat. Esimerkkitapaukset kannustavat liikkeelle koko työyhteisöä.

Lihasvoimalla mittariin 7200 kilometriä

Kilometrikisa tunnetaan työyhteisöjen, seurojen, yhdistysten, harraste- ja kaveriporukoiden leikkimielisenä kisailuna, jossa joukkueen jäsenet pitävät kirjaa pyöräilykilometreistään tai -minuuteistaan. Kaikki kilometrit ja minuutit kartuttavat joukkueen saldoa. Kilometrikisassa on viisi eri sarjaa: piensarja, suursarja, tehosarja, sähköpyöräsarja ja kuntasarja. Perimmäisenä tarkoituksena on innostaa ja aktivoida ihmisiä pyöräilyn pariin.

Kilometrikisa on tuttu juttu myös jääkäriprikaatilaisille. Vuoden 2018 kisaan osallistui Jääkäriprikaatista 22 hengen joukkue. Yksi pyöräilijöistä on majuri Mika Penttinen, jolle kertyi matkamittariin kilometrejä huikea määrä, hieman yli 7 200 kilometriä. Hän osallistui kilpailuun ensimmäistä kertaa, joskin hieman epäröiden.

– Pohjoinen 18 -harjoituksessa komentajamme, eversti Jyrki Kaisanlahti ja sittemmin reserviin siirtynyt, silloinen esikuntapäällikkömme, everstiluutnantti Reima Vanhanen ottivat kilometrikisan puheeksi. Aluksi en ajatellut osallistua kilometrikisaan, koska kolmen varsin vakavan liikenneonnettomuuden myötä olin joutunut vähentämään pyöräilyä liikuntamuotona merkittävästi. Tosin viime talvena hiihtoharrastuksen uudelleen aloittamisen myötä eri kolareista johtuvat selkä- ja polvikivut olivat helpottaneet niin paljon, että myös pyöräily ilman kipuoireita oli tullut mahdolliseksi. Näin ollen, koska "hulluahan" ei tarvitse liikaa yllyttää, innostuin pienen pohdinnan jälkeen kilometrikisasta, johon ilmoittauduin mukaan toukokuun loppupuolella, Penttinen kertoo.

Mies pyöräilee talvella

Ahkera pyöräilijä kerrytti kilometrejään 1.5.–21.9.2018 välisenä aikana. Ennen touko- ja kesäkuun harjoitusrupeamaa Penttinen ehti pyöräillä muutaman lenkin.

– Varsinainen kilometritehtailu alkoi kuitenkin kunnolla vasta kesäkuun viimeisellä viikolla, jolloin kevään ja alkukesän harjoitukset olivat ohi, Penttinen tuumaa. Pyöräilykilometrit kertyivät Kainuun, Oulun, Rovaniemen, Sodankylän ja Kaamasen akselilla.

– Pyöräilymatkat maantiepyörällä vaihtelivat noin 30–190 kilometrin välillä ja maastopyörällä noin 10–60 kilometrin välillä. Karkeasti arvioiden polkemistani kilometreistä liki 7000 tuli maantiepyörällä ja noin 250 maastopyörällä. Eritoten maantiepyörällä ajettujen lenkkien pituuksien suuri vaihteluväli selittyy työpäivien ja vapaapäivien vaikutuksella niihin, Penttinen summaa.

Jääkäriprikaatin joukkue pyöräili kisassa kaiken kaikkiaan 26761,5 kilometriä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että bensaa säästyi 1873 litraa ja hiilidioksidia 4682 kilogrammaa. Pyöräilypäiviä joukkueelle kertyi yhteensä 797 ja pyöräilypäivien keskiarvo oli 36,23 päivää per osallistuja. 26761,5 kilometrin tulos toi joukkueelle piensarjan sijoituksen 342. Sarjaan oli ilmoittautunut hieman yli 2200 joukkuetta.

Varustus kuntoon

Paljon pyöräilevä Penttinen haluaa muistuttaa kaikkia pyöräilykypärän tärkeydestä.

– Se on kuitenkin halpa ja toimiva liikennevakuutus, jossa bonukset eivät pienene, vaan päinvastoin.

Aloittelevaa pyöräilijää tai pyöränhankintaa suunnittelevaa Penttinen neuvoisi valitsemaan omaan käyttötarkoitukseen soveliaimman kulkuvälineen.

– Näennäisestä helppoudesta huolimatta itselleen sopivimman pyörämallin hankinta voi olla haastavaa, koska nykyään pyörien kirjo on laaja, vaihdellen muun muassa sähkö-, maasto- ja maantiepyöristä aina erilaisiin hybridipyöriin unohtamatta niin sanottuja peruspyöriä, vaihteilla tai ilman. Kallein ei todellakaan ole aina paras, eikä tietty erikoispyörä välttämättä ole tarpeeksi monikäyttöinen, Penttinen muistuttaa.

Vaikka kypärällä ja toimivalla pyörällä pääsee jo pitkälle, pyöräilymukavuuteen ja liikenneturvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat myös kelinmukainen vaatetus ja näkyvyys. Penttinen suosittelee käytettäväksi tuulta pitäviä asusteita. Heijastimet ja ajovalot ovat luonnollinen osa kokonaisuutta.

– Viimeisenä vinkkinä haluan nostaa esiin pyöräilyn erinomaisuuden ryhmäliikuntamuotona. Porukalla pyöräily onnistuu hyvinkin eritasoisten polkijoiden kesken, jossa jokaiselle löytyy sopiva rooli joko peesaussakissa tai vetojuhtana, Penttinen kannustaa.

Mikäli olet "pyörällä päästäsi" ja tulevan kauden kilometrikisa kiinnostaa, tutustu kisan sivuihin osoitteessa www.kilometrikisa.fi ja ilmoittaudu mukaan!

Kuljetuskeskuksissa innostuttiin kiekkoilusta

Liikunta, pieni kilpailuhenkisyys ja yhdessä tekeminen tuovat virtaa ja intoa työyhteisöön. Tästä on näyttöä Jääkäriprikaatissakin, kun Kuljetuskeskus 1 (Sodankylä) ja Kuljetuskeskus 2 (Rovaniemi) saivat idean yhteistoimintatilaisuuden järjestämisestä, jossa keskiössä on jääkiekko.

– Ajatus jääkiekkopelin järjestämisestä lähti liikkeelle ollessamme Tievassa tela-ajoneuvon kenttäkoulutusharjoituksessa. Mietimme Alatörmäsen Tommin (Kuljetuskeskus 1:n päällikkö) kanssa, miten saisimme porukkaa liikkeelle ja yhdessä tekemään, Kuljetuskeskus 2:n päällikkönä työskentelevä kapteeni Pasi Säkkinen kertoo. Säkkinen keksi lajiksi jääkiekon, johon joukkueet muodostaisivat molemmat kuljetuskeskukset.

Ryhmäkuva jääkiekkojoukkueesta

– Ensin moni vastusti ajatusta, mutta kun pelasimme ekat pelit Kemijärvellä joulun alla 2017, idea oli myyty, Säkkinen muistelee.

Tähän mennessä pelejä on pelattu neljään otteeseen: kaksi kertaa Kemijärvellä, kerran Kittilässä. Toistaiseksi Kuljetuskeskus 1 on vienyt kaikki pelit.

– Sodankylä on ollut hienokseltaan niskan päällä. Tämä johtunee suuremmasta henkilömäärästä, ja onhan siellä kentällinen entisiä kiekkolegendoja, Säkkinen pohtii. Seuraava "kukekamppailu" järjestetään keväällä Kuusamossa.

– Nämä ovat todella hyviä työyhteisön henkeä kohottavia tilaisuuksia. Porukassa tekeminen on mukavaa, ja kannustaahan tämä ihmisiä liikkumaan pilke silmäkulmassa, Säkkinen sanailee.

Sodankylässä jääkiekkoa pääsee pelaamaan myös työajalla. Jääkäriprikaatin jäävuoro on torstaisin paikallisella jäähallilla.

Ryhmäkuva nuorista varusmiehistä

 

Liikuntakasvatusaliupseeri, ylikersantti Essi Fonselius

Joukko-osasto Rovaniemi Sodankylä Työ ja koulutus
´