Hyppää sisältöön

ETUPYÖRÄ-blogi

ETUPYÖRÄ-blogissa julkaistaan kirjoituksia noin kerran kuukaudessa, kirjoittajat ja teemat vaihtuvat ja kirjoittajina toimivat asiantuntijat henkilökunnasta, reserviläiset ja varusmiehet. Toivottavasti blogi löytää mahdollisimman laajan lukijakunnan. Otamme mielellämme vastaan palautetta ja ideoita jutuista ja teitä lukijoita kiinnostavista aiheista. Olkaa rohkeasti yhteydessä Jääkäriprikaatiin osoitteeseen [email protected]

Blogit (Jääkäriprikaatin blogi)

Blogit (Jääkäriprikaatin blogi)

Sotilasmusiikin monimuotoisuutta – myös poikkeavina aikoina

Julkaisupäivä 30.8.2022 19.39 Blogit

Kaksi edellistä vuotta jäävät historiaan monella tapaa koronaviruksen vuoksi. Puolustusvoimissa koronaviruspandemia on aiheuttanut monenlaisia toimenpiteitä ja vaikuttanut jokaisen kantahenkilökuntaan kuuluvan ja varusmiehen elämään. Kulttuuri- ja tapahtumakentässä muutos normaaliin oli myös äkillinen ja dramaattinen. Toiminta muuttui ja myös pysähtyi käytännössä yhdessä yössä. Sotilasmusiikin kannalta tilanne oli poikkeuksellinen ja yllättävä. Täydellinen stoppi ei ollut kuitenkaan pitkäaikainen. Vaihtoehtoisia toimintamalleja alettiin heti suunnittelemaan ja toteuttamaan.

Toiminta verkossa erilaisine videoineen ja suoratoistoineen avasi omalla tavallaan uuden maailman. Verkossa ja sähköisesti oli toimittu toki jo pitkään, mutta nyt oli pakon edessä otettava myös sotilasmusiikkialalla valtava digiloikka, kun yleisöä ei voinut tuoda sotilassoittokunnan luo, vaan sotilassoittokunnan piti verkon kautta löytää yleisönsä. Vaikka koronasta on vaikea löytää mitään hyvää, on näiden poikkeuksellisten aikojen seurauksena ollut mahdollista uudistaa toimintotapoja ja opetella entistä paremmin hyödyntämään digitaalisia mahdollisuuksia. Jatkossakin on mietittävä, miten myös digitaalisia välineitä hyödyntäen saadaan tavoitettua mahdollisimman paljon yleisöä ilman maantieteellisiä rajoituksia. 

Aika nopeasti tuli myös selväksi se, että verkkoon tuotetut suoratoistot ja videot eivät voi korvata varsinaista live-esiintymistä. Muusikot kaipaavat vuorovaikutusta yleisön kanssa ja ihmiset kaipaavat livemusiikkia ja tapahtumia sekä niiden mukanaan tuomaa yhteisöllisyyttä. Loppukevään ja kesän aikana on tässä suhteessa siirrytty kohti normaalimpaa. Kestää oman aikansa ennen kuin yleisö löytää konserttisaleihin ja tapahtumiin samalla tavalla kuin aiemmin. Tunnelma tapatumissa on kuitenkin ollut hyvä. Olipa kyse sotilasvakuutus- ja sotilasvalatilaisuuksista, maanpuolustustilaisuuksista, konserttisalissa tapahtuvista konserteista tai Puolustusvoimien kesäkiertueen tapaisista festarimaisista esiintymistä, huomaa, että tätä on kaivattu puolin ja toisin.

Lapin sotilassoittokunnan syyskausi on lähtenyt vauhdilla käyntiin, ja monipuolisia esiintymisiä on keretty toteuttaa jo lukuisia. Myös Lapin sotilassoittokunta sai elokuussa nauttia reservin osaamisesta ja mahdollisuuksista kertausharjoituksen muodossa. Jo pitkään valmisteltu sotilassoittokunnan kertausharjoitus saatiin toteutettua elokuussa onnistuneesti. Noin 30 reserviläistä työskenteli yhdessä kantahenkilökunnan kanssa kolmessa eri kokoonpanossa. Harjoittelun lisäksi esiintymistilaisuuksia toteutettiin kuuden päivän aikana kuusi kappaletta. Reserviläisiä toimi myös viestinnän ja tekniikan tehtävissä. Tämänkin harjoituksen perusteella on helppo todeta, että reservissä on valtava määrä osaamista ja potentiaalia. 

Myös henkilökohtaisesti kapellimestarina täytyy myöntää, että esiintymistilanteita on kaivannut. Samalla erilaisia esiintymisiä on myös alkanut arvostaa ehkä hieman eri lailla kuin pari vuotta sitten. Kun perustyötä tekee pitkään, siihen saattaa turtua. Kun esiintymiset ja niihin liittyvät tunnetilat viedään yhtäkkiä pois, se vaikuttaa helposti myös muusikon omaan identiteettiin ja minäkuvaan. Asiat, joita on pitänyt itsestäänselvyytenä eivät enää olekaan sitä. 

Sotilasmusiikilla on tärkeä rooli Puolustusvoimien tilaisuuksissa ja seremonioissa sekä perinteiden vaalijana. Monesti sotilasmusiikiksi käsitetäänkin vain marssimusiikki. Sotilasmusiikki on myös sitä, mutta myös kovin paljon muuta. Sotilasmusiikilla ja musiikilla ylipäätään on valtava voima. Musiikki on joskus funktionaalista, joskus se herättää tunteita, rauhoittaa, antaa energiaa… tilanteesta ja musiikista riippuen. 

Toivotan kaikille hyvää alkavaa syksyä, toivottavasti nähdään konserteissa ja tapahtumissa.

- Sotilasmusiikki kuuluu kaikille!

Lapin sotilassoittokunnan päällikkökapellimestari
Musiikkimajuri Ville Paakkunainen 

 

´