Hyppää sisältöön

Kaartin jääkärirykmentin blogi

Blogikirjoitukset:

 

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Alokkaasta kaartinjääkäriksi

Sosiaalikuraattorin vinkit palveluksen alkuun

Julkaisupäivä 5.1.2023 12.41 Blogit

Alokkaalle palveluksessa kaikki on uutta. Hyvällä tuurilla samaan aikaan palveluksessa on vanha seurakaveri tai rinnakkaisluokkalainen yläkoulusta, mutta harva käy palvelustaan yhdenkään tutun, saati ystävän kanssa. Lähes kaikkia uusi tilanne jännittää. Rykmentin tammikuun blogissa rykmentin sosiaalikuraattori Maria Eklund antaa vinkkejä alokkaille palveluksen alkuun.

Muutamassa päivässä nuoren elämässä muuttuu lähes kaikki. Ensimmäisinä viikkoina moni varusmies kertookin, että tuntuu pahalta ja vähän ahdistavaltakin. On luonnollista, että suuri muutos vaikuttaa omaan fiilikseen ennen kuin uuteen sopeutuu. 

Kotona alokas on nukkunut omassa huoneessaan. Hän on saanut päättää tekemisistään koulu- tai työpäivän jälkeen ja mitä pukee päälleen ja milloin ja mitä syö. Varuskunnassa hän jakaa ison tuvan tuntemattomien kanssa. Päivän tapahtumat aamusta iltaan ovat ennalta suunnitellut.
Mikäli ensimmäisten päivien hämmennys ei lievene päivien kuluessa, silloin kannattaa puhua asiasta omassa yksikössä kantahenkilökuntaan kuuluvalle.

Ihmissuhteet intin aikana

Varusmiespalveluksessa voi tulla huoli siitä, miten kaverisuhteille käy. Meneekö paljon ohi siitä, mitä kaverit tekevät ja viestittelevät? Huoli siitä, että siviilissä tipahtaisi kärryiltä läheisten kuulumisista on usein aivan aiheeton. Alokas oppii ensimmäisten viikkojen aikana sotilaan perustaitoja, mutta siviilissä perhe ja kaverit ovat töissä tai koulussa entiseen malliin. 

Varusmiehet pääsevät palveluksen edetessä ilta- ja viikonloppuvapaille melko säännöllisesti. Joskus on pidempiä kiinniolojaksoja, mutta niistä tietää yleensä hyvissä ajoin etukäteen. Lomilla kannattaa muistaa, että varuskunnassa totuttua päivärytmiä ei kannata kääntää päälaelleen viikonlopun aikana, koska viikonloppuvapaan jälkeen kasarmilla on edelleen aikainen herätys.

Varusmiespalvelukseen pitää sopeutua, mutta ei liiaksi kotiutua, koska koti on jokaisella jossakin muualla.

Koti-ikävän iskiessä kannattaa muistuttaa itseään siitä, että elämä Santahaminan portin toisella puolella jatkuu tutuissa uomissaan.

Kännykkä intissä

Väistämättä varusmiespalvelus tuo muutoksen myös kännykän käyttöön. Kännykkää saa käyttää intissäkin, mutta ei esimerkiksi koulutuksen aikana. Kun kännykän käytölle on aikaa, niin kannattaa pitää yhteyttä läheisiin. Se on tärkeä voimavara.

Alokkaan kannattaa kertoa läheisilleen, että vaikka ei aina ehtisi vastaamaan viesteihin niin kaikki tsemppiviestit ilahduttavat. 

Alokkaasta kaartinjääkäriksi

Alokkaat huomaavat vanhemman saapumiserän varusmiehistä, kuinka helpolta heidän olemisensa näyttää. Kannattaa muistaa, että vain puoli vuotta sitten he olivat samassa tilanteessa kuin alokkaat nyt. Pikkuhiljaa tuntemattomista tupalaisista tulee tuttuja ja parhaimmillaan jopa elinikäisiä ystäviä. Samaan aikaan voi huomata solahtaneensa varusmiespalveluksen rytmiin huomaamattaan.

Sosiaalikuraattorit ja sotilaspastori ovat varusmiehiä varten

Jos omassa mielessä pyörivä asia on liian vaikea tai ajatusmöykky, joka potuttaa valtavasti, kannattaa ottaa yhteyttä oman varuskunnan sosiaalikuraattoriin tai sotilaspastoriin ja pyytää hetki keskustelulle. Santahaminasta heidät löytää koulutusosastolta. Yhteystiedot ovat jokaisen varusmiesyksikön ilmoitustaululla. Sosiaalikuraattorin tai sotilaspastorin kanssa käydyt keskustelut ovat täysin luottamuksellisia ja ne voivat koskettaa yhtä lailla palvelusta kuin vaikka parisuhdetta.

Sosiaalikuraattorit auttavat varusmiehiä myös käytännön asioissa, kuten Kelan kanssa asioimisessa sekä esimerkiksi talouteen ja opintoihin liittyvissä kysymyksissä. Kun asia selvitetään nopeasti, se ei ehdi kasvaa ongelmaksi.

Terveyteen liittyvissä kysymyksissä varusmiehen tukena on Santahaminan terveysasema. Jokaisen varusmiehen kannattaa lukea blogikirjoitus, jossa kerrotaan terveysaseman palveluista varusmiehille, ja myös esimerkiksi siitä, kuinka toimia, jos sairastuu lomien aikana.

Sosiaalikuraattorin terveiset alokkaille:

  • Muista hakea Kelan sotilasavustus tammikuun loppuun mennessä, mikäli sinulla on asumiskustannuksia siviilissä (asut itsenäisesti, avoliitossa tai avioliitossa). Jos sinulla on avio- tai avopuolisosi kanssa lapsia ja asutte yhdessä, niin sotilasavustusta hakee puolisosi. Sotilasavustusta ei myönnetä takautuvasti.
  • Sähkölaskut, sähkönsiirtomaksu ja lukemapohjaiset vesilaskut kuuluvat koko palvelusajalta sotilasavustuksen piiriin. Voit hakea niihin avustusta joko lasku kerrallaan tai viimeistään palveluksen päättyessä, palveluksen päättymiskuukauden loppuun mennessä.
  • Älä irtisano vakituista työsuhdetta tai virkasuhdetta varusmiespalveluksen aikana.
  • Tervetuloa käymään ja juttelemaan!

Maria (0299 421 722), Iiris (0299 421 731) ja Paavo (0299 421 721)

Maria Eklund on toiminut sosiaalikuraattorina Merivoimissa Upinniemessä vuodesta 2004 alkaen. Hän on parhaillaan sosiaalikuraattorin viransijaisena Kaartin jääkärirykmentissä.

”Sosiaalikuraattorin työssä parasta on monipuolisuus. Kyse on niin yksilön kuin sen myötä koko joukon toimintakyvystä. Edelleen innostun ja opin uutta ihan joka päivä.”

´